Bicara Bumbung
A minute.
Ahad, April 24, 2016 | 5:47 PTG | 0 comments
Based on post yang lepas, aku ada membebel kan pasal tak ada jiwa la apa la kat course ni.


Hmm, getting better kot sekarang. Ngeh.
Hentuk pala jugak budak ni kang.


What can I conclude, setelah mencari Tuhan,
carilah kawan.
Kawan yang boleh guide kau.

Mesti ada a few yang sebenarnya sangat sayang dan care pasal kau.
Cari lah.
Mereka la yang boleh tolong untuk overcome what you feel.

Kalau tak bercerita pun, tapi kalau kita minta tolong,
mereka akan tolong semmapu mereka.


Oke ni je yang sempat ditaip.
Nak gi hantar surat ke tadika untuk buat micro-teching English Jumaat ni.
Huargh pengsang.
The path of sem 3.
Ahad, April 17, 2016 | 9:49 PG | 0 comments
Harini Ahad dan dah genap 3 minggu ghupenya katt bumi UPSI nih.
Esok dah start minggu 4 weh! Dan berbaki lagi 3 minggu untuk setelkan cepat short sem yang gila ni.
Short sem yang kuliahnya 7 minggu pastu kerja-kerjanya mengalahkan yang kuliah 14 minggu.

Hmm memang havoc tak tipu. Minggu pertama dah depress. Maybe sebab nak sesuaikan diri dengan keadaan rumah sewa baru yang huru hara dengan 8 ketul kanak-kanak. Meriah memang meriah, tapi disebabkan diri ni tak biasa dengan keadaan macamtu so agak ambil masa juga la 'masuk'.

Depress jugak sebab tengok kawan-kawan buat kerja berjalan macam takda apa yang berlaku. Yang aku ni boleh blurrrrrrrrrr dengan laptop ok. Memang la nak buat kerja, tapi dua jam depan laptop pun macam habuk je hasil dia. Banyak termenung dan konfius nak buat apa. Jadi masa 2 jam aku dengan 2 jam orang lain memang berbeza. SEDIH OK SEDIH SANGAT =(

Aku maybe jenis tak reti express keadaan sebenar kat orang, sebab kalau cerita pun aku tak rasa orang paham. So I just keep it by myself, di samping bercerita dengan ummi dan juga kaunselor. Itu pun atas nasihat kakak naqibah, katanya kalau blurr atau takda jiwa tu, cer la call mak.

Jadual harian pun pack sangat, setiap hari Isnin sampai Jumaat kelas sampai petang kol 5. Setiap kali kelas pulak 3 jam ^^" Memang kena banyak mintak break kat lecturer setiap sejam.

Tapi alhamdulillah laaa semua lecturer PAKK memang awesome. Memasing memahami dan penuh dengan sifat keibu-bapaan. Ada sorang lecturer tu dalam masa satu hari dia boleh recall satu-satu nama pelajar, Gilo hebat.

PASTU minggu lepas pulak, aku tiba-tiba diserang tak ada jiwa dalam course. Rasa tak ada feel tau nak buat kerja. Time tu terdetik yang macam tak minat and takleh go on dengan bidang ni. Rasa macam nak tukar course la ape la. Tengah discover balik minat sebenar diri sendiri. Teringin dan memang ada minat je dari dulu nak belajar pasal manusia ni, tapi bila dah masuk rasa macam tak kena pulak. Penat wey tahu pasal manusia ni T__T

Tetiba rasa nak ke arah math pulak sebab masa sekolah memang enjoy buat math dengan addmath. Tapi bila fikir balik yang benda tu semua berkait dengan nombor dan fakta semata, kendur balik. Nampak tak kecelaruan identiti tak kat situ ?

Tapi tu ah sebenarnya busy yang bermanfaat ni lagi nikmat benornya daripada waktu lapang yang lagha.



Dengan 8 ketul kanak-kanak dalam rumah ni la aku belajar bertolak ansur dan berkongsi. Belajar buat kerja-kerja rumah seperti memasak kui kui siap ada jadual lagi. Dan belajar bab pengurusan sebab aku tukang kutip duit rumah sewa.


Geng.






















Hmm, sebenarnya nak dedicate lagu ni untuk korang.

Raef - The Path


https://youtu.be/BKhSicFDNws
Swing across the seven skies
They say a pure heart never lies
The words you learned were never heard
It’s time to think and wonder why

The stars above will always be
A shining guide for us to see
And when I doubt, I'll have no doubt
But still I wonder why

Digging through our pages past
Wondering how the truth will last
God's in control is what I found
I think I'll try this time around!

And no one really feels the path I seek, and
No one's going to care as much as me, and 
No one seems to know our history, and 
Stories are told for the world to see.

And maybe I'll find the path I seek tonight
Let it be! Only God really knows what’s right!
Maybe, I'll find the path I seek tonight
Let it be! Only God really knows I tried!

The heroes of our past unfold
Their glory is unique we're told
Their stories mark a precious past
But do we question why?

A quest for truth can never be
A light I’ve faked inside of me
I'll walk in shoes I've never felt
Only then I'll sure know why!

They tell me “Just make up your mind!”
The path I seek just needs a sign
The end is where I want to be
Which way I go is up to me!

And no one really feels the path I seek, and
No one's going to care as much as me, and 
No one seems to know our history, and 
Stories are told for the world to see!

And maybe I'll find the path I seek tonight
Let it be! Only God really knows what’s right!
Maybe, I'll find the path I seek tonight
Let it be! Only God really knows I tried!

And I know that it hurts
When we stop and wonder: “Why?”
Yes I know that it hurts
Maybe time will heal the burns

And maybe you’ve felt the path I seek, and
I know you’ve cared as much as me
Our stories were shared for us to see, and
Perhaps it’s best to part and be!

And maybe I'll find the path I seek tonight
Let it be! Only God really knows what’s right!
Maybe, I'll find the path I seek tonight
Let it be! Only God really knows I tried!


Setiap daripada kita ada path yang tersendiri.
Yakin la yang Allah tetapkan itu terbaik untuk kita.
That's our path.
Wuwuwu.
Boleh teruskan istikharah. Takda masalah.
Sentiasa mohon petunjuk dan keberkatan dariNya.

What can i conclude, bukan persekitaran kita yang bermasalah,
but recheck OUR HEART.
MARI BERSANGKA BAIK SAMA TUHAN =)


Kome-kome sume, satu ja saya mintak. Doakan saya. Thanks.


Bukan laa nak membebel mengeluh sangat, but sharing iz caring right?
NGeh. I know someone will get something from this post. Aiwah.

Till then, assalam. ciao.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha