Bicara Bumbung
People comes and go
Jumaat, November 06, 2015 | 1:37 PG | 0 comments
For this holiday sem, I left this ;


[aman. adam. (unknown). oby. farish. ammar. adam haris. haziq. iman. fahim. irsyad]


Apa punya cikgu (punya pembantu), tak ingat nama anak murid. Well, saya memang ada masalah nak ingat nama orang tapi muka inshaAllah boleh. Dan selalunya cikgu ingat anak murid yang banyak cakap dan banyak perangai haha #faktatentangcikgu 


Cerita tentang mereka;

Adam - budak hyperrr. Sangat. Balik-balik nama dia lah kena panggil. Berlari sana sini, kacau kawan, buat kawan nangis itu la dia. The bright side of him is dia cepat buat kerja dan suka tolong cikgu walaupun tak disuruh. Pastu adam kalau cakap memang mengalahkan orang dewasa. 

Satu masa tu si Farish kawan Adam ni termenung depan pintu. Si Adam ni pelik la kawan sepermainan dia tiba-tiba je diam padahal si Farish pun sekepala jugak -tak boleh duduk diam. Senang kata kawan gaduh la.

"Hei kawan, apasal diam je ni? Awak ada masalah ke? *sambil merangkul bahu si Farish
Saya pandang dengan penuh minat dan mulut tahan gelak.
"Takde pape ah" Hambar Farish menjawab.
"Kenapa ni cakap la hidup kena gembira blabla" Adam tunjuk bakat motivasi dia.
"Tengok burung tu ha..." Tak sempat Farish cerita si Adam dah potong.
"Burung tu biar la dia akan terbang. Kita ni blabla" Saya tak sempat nak rakam dialog diorang.

Then, ni citer cikgu lain. Cikgu tu macam hela nafas jap kat dapur. Tetiba Adam yang ada kat belakang cikgu menyampuk.
"Duduk dulu la cikgu minum-minum. Sekarang memang musim. Ummi saya pesan minum air banyak-banyak"


#faktabebudak Kita suruh diam sekali je, tapi bising diorang berkali-kali. Harapan nak tengok diorang diam menikus tu bila kena marah -tu pun dengan cikgu yang betul-betul garang. Tapiii kids being kids, cikgu tu senyap atau hilang kejap, maka bising la kembali seperti lebah berterbangan.

So satu cara untuk caught attention adalah; kita buat aktiviti dengan diorang. Antara caranya adalah zikir berjemaah dan story-telling. Nanti sem berapatah saya bakal ambil subjek Teknik Bercerita.




#amdoing; Jaga periksa bebudak yang belum periksa kat luar kelas. Kadang-kadang hari panas feh mashaAllah, adakalanya hari mendung angin bertiup malu-malu kucing.


This one kid named Irsyad. Age 4. Apa yang saya pernah nampak dia buat ialah angguk geleng dan mata memaku (sepanjang saya jaga dia la hehe) oh dan juga menangis. Seorang kanak-kanak yang well-mannered takpernah buat nakal hoho. Cikgu-cikgu ibaratkan pipi dia seperti pau! keh keh



Ini Hasnol Haris. Maaf ye dik gambar agak tak senonoh haha lobang hidungmu tetap menjadi pojaan. Kanak-kanak yang aktif. Sementara tunggu masuk sekolah/nak balik, dia antara budak yang main kejar-kejar pastu gelak ketawa. Pastu Hasnol ni suka bercerita. Dia pergi dapur nak minum air je pun, dia boleh cerita pasal dia buat apa semalam kat saya. Kalau kita cakap, mata dia tak ke kita tau. Tapi mata dia melilau macam fikir benda lain haha cari stok cerita I guess.


Favourite place diorang haha suka benar main kat sini.
Waktu ni periksa - ada 2 sesi which 2 group berganti-ganti periksa. Yelah kelas tak besar.
Alhamdulillah la ada orang jaga diorang yang tunggu turn ni -if not memang tak terkawal laa adeh.




Salehuddin. Orang yang soleh. Hihi saya kalau panggil dia sebut sekali dengan makna dia biar jadi doa. Suara dia alahai punya la halus pastu kan waktu dia cium tangan cikgu mulut dia muncung kemain ;p


Video diorang ni saya upload di insta mungkin tengok lah faktor kerajinan edit ;P Mentang-mentang sekarang ada apps VivaVideo heh heh.



Farewell, warga PASTI Taman Scientex 12.
People comes and go. May we get benefit from each other.

Orang datang dan pergi. Ianya bukan mengenai perpisahan, tapi seberapa banyak kita memberi manfaat dan menghargai setiap detik bersama.


Gonna ________ all of them. 
Kalau terer cuba teker.

Sem 2 aku datangggggggggggggg! New chapter begin oyeah. 
Qudwah hasanah.
Ahad, November 01, 2015 | 7:52 PG | 0 comments
Dalam Melayunya; contoh/ikutan yang baik.
Tu bahasa arab ye kawan-kawan.

Dalam Al-Quran, Allah ada sebut perkataan ni-

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). "
[Surah al-Qalam, ayat 4]
Oh, Assalamualaikum yo!


Aku tak ada sentuh lagi fasal kawan sepanjang pengajian di tanah pedalaman ni kan? Malam ni terasa nak bercerita mengenai seorang kawan. Boleh kata dia antara kawan pertama di UPSI sini. Masa rasa takde kawan, terus rasa nak cari dia hihi ada vibes gitu. Dan kamceng sampai la sekarang setelah pelbagai onak dan duri ditempuhi bersama.

As you know, she's not-yet-Muslim. Guna ni instead of non-Muslim. Method doa jugak lah kan. Amiin! Currently, dia menganut agama Kristian dan tinggal di Sabah. She's Sabahan dan aku punya beriya nak kamceng mula-mula tu dah cakap macam Indon dah wakaka u r trying so hard la.

Apa yang aku boleh cerita, dia super baik orangnya. Kalau seseorang minta tolong, dia tak teragak-agak untuk bagi bantuan. Hatta sekecil kuman pun pertolongan. Contoh kecik tu, kita baru je cakap "Alemak sudu takda" -- Dia terus cakap "Takpa saya ambilkan"

Apatah pertolongan yang besar, dia sanggup datang bilik untuk lepak eh teman kita buat kerja tu.

Pastukan, dia tak guna saya-awak. Instead of that, she uses name to present herself. Bhahaha cute isn't? Nama dia shentele. Pronoun as hazaf (silent) second e tu- Shentel.

Suatu hari pada bulan Ramadan, kitaorang berbuka sama-sama di bilik. Then kami yang Muslim ni tunaikan la kewajipan lepas habis makan berjemaah tu. Pada mulanya, shentel bercadang nak stay saja dalam bilik.

Tiba-tiba usai solat, aku terpandang nota kecil atas meja,




Betapa lembutnya hati dia, tengok orang solat pun membawak dia nak sembahyang jugak. Kitaorang selalu jugak tukar-tukar info pasal agama masing-masing. It's so nice to know that every religion teaches us to be good. 


Tuhan telah menguji kami dengan dugaan friendship. Alah adat berkawan la kan mana yang kapal belayar tak diuji dengan ombak. It's quite tough but Alhamdulillah we managed it. Allah nak bagi rasa je. Lagipun, kita boleh nilai sendiri kejujuran masing-masing lepas satu dugaan ini.


And we were both happy for this sem. Macam-macam kami belajar. Ya! Dan bermacam juga aku belajar daripada dia. Kadang-kadang rasa dia sangat baik, melebihi kami Muslim. Hmpff.

Tapi paling best, kitaorang perasan dia dah jadi budak kuat church lepas kami pun jadi budak masjid. Pastu kalau ahad buat discussion dan dia ponteng pergi church, dia akan tanya "Berdosa tak saya ya?"
Nanti minggu depannya dia akan ponteng diskusi pulak utk gi sembahyang.

Ahahaha saya lupa nak bagitahu shentel ni lawak juga budaknya. Cara dia cakap macam anak kecil -relaks dan tiada kelam kabut.

Tapi peh, otak sikit punya laju.


Sekian cerita tentang seorang kawan. Saya juga berhasrat untuk tolong dia kembali kepada agama fitrah. Doakan kami, yes?


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha