Bicara Bumbung
Borak mengenai manusia.
Isnin, Oktober 19, 2015 | 5:20 PG | 0 comments
Al-kisah pulangnya saya dari Perak ke Johor ada orang fetch mih mih terimakasih cikmai. Beliau amek saya di Senai Airport kala hujan lebat -sepertinya Johor menangis keharuan menerima pulang anak jatinya. Ceh poodah saya takda la anak jati johor sangat. Eh. Tapi bangga la juga dengan sejarah Johor.

We talked so much. Sangat. About life and family. Cikmai bab borak pasal idea ke hape memang dabest la.

Kami describe satu persatu sikap dan perangai anak cucu maktuk. Keh keh watch outtttt waris haji omar, kalian dalam pemerhatian. ha ha. Cikmai cerita perihal anak-anaknya. How she treat and educated them. Yelah anak lelaki beza sikit cara didikan tu.

Dan yeah, bagaimana paktuk dan maktuk educate cikmai juga bermain peranan membentuk sikap 'keibuan' yang begitu kepada cikmai.

Saya pulak yang terjun ke dalam bidang pembangunan manusia ni, memang menjadi pemerhati kepada sikap manusia la lepasni. Wahaha. Why she doing like that. Why he response like that.

Seseorang tu kalau dididik dengan kekerasan, ya tak mustahil dia akan mendidik anaknya dengan ketegasan. Bukan dia yang minta begitu. Tapi how do I tell you ek, ya la persekitaran membentuk peribadi.

Sampai la kami jump into conclusion, early childhood education sememangnya penting. Sebab manusia ni terbentuk sejak kecik. Kalau cacat didikannya, ya bimbang juga cacat personalitinya.

Terkeluar idea a, perempuan lelaki yang nak kahwin ni bukan setakat kena kursus kahwin, kena sekalikan jugak dengan kursus keibubapaan. Siryes.

Bukan la nak angkuh ka hangkat bakul ke hape, tapi Alhamdulillah wa syukurillah Tuhan pilih aku untuk bidang ni. Moga tak sesia la kan aku kat sini. Waaa nak study betul-betul -- tapi camne?


Idea tu dah ada. Tapi nak realisasikan tu haaa aku taktahu!! Wahaha adoi. Ingat nak start kat blog ni. But i don't know how :( Sedih kan.



Being home is just nice. Mwehehe.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha