Bicara Bumbung
Kisah spect yang tak berkesudahan
Jumaat, Oktober 30, 2015 | 2:08 PG | 1 comments
Alkisahnya, spect saya .... taknak la sebut. Dia cuma menyembunyikan diri je.
Tuhan je tahu kat mana dia sekarang.
Adoi, sesungguhnya bagi makhluk rabun spect sememangnya memang memainkan peranan penting. Umpama tak hidup kalau tak pakai spect. Ah hyper tak hyperbola la wahaha.


Lepas kisah spect terdahulu di SINI,


Kat UPSI pun ada jugak kisah spect ni. Hilang kat masjid. Tempat terbuka dia hilang tapi tak jumpa-jumpa. Memang misteri tahap antarabangsa. Lepas buat report kat makcik cleaner dan pusat Islam serta tinggalkan number telefon, akhirnyaaaa diberitahu supaya amek spect di bilik jenazah? Wah apakah?? Ekeke makcik cleaner jumpa dan letak kat situ.

Hmm, berbaloi la air mata untuk 2 malam.



Dan harini, kisah spect berulang lagi. Hilang kat kereta. Kan misteri tu. Minta dijauhkan terjatuh dan terpijak dan segala ter lah. Harap dia pulang dengan selamat.
Jadi saya nak mohon doa semua.
Terimakasih ya!
Borak mengenai manusia.
Isnin, Oktober 19, 2015 | 5:20 PG | 0 comments
Al-kisah pulangnya saya dari Perak ke Johor ada orang fetch mih mih terimakasih cikmai. Beliau amek saya di Senai Airport kala hujan lebat -sepertinya Johor menangis keharuan menerima pulang anak jatinya. Ceh poodah saya takda la anak jati johor sangat. Eh. Tapi bangga la juga dengan sejarah Johor.

We talked so much. Sangat. About life and family. Cikmai bab borak pasal idea ke hape memang dabest la.

Kami describe satu persatu sikap dan perangai anak cucu maktuk. Keh keh watch outtttt waris haji omar, kalian dalam pemerhatian. ha ha. Cikmai cerita perihal anak-anaknya. How she treat and educated them. Yelah anak lelaki beza sikit cara didikan tu.

Dan yeah, bagaimana paktuk dan maktuk educate cikmai juga bermain peranan membentuk sikap 'keibuan' yang begitu kepada cikmai.

Saya pulak yang terjun ke dalam bidang pembangunan manusia ni, memang menjadi pemerhati kepada sikap manusia la lepasni. Wahaha. Why she doing like that. Why he response like that.

Seseorang tu kalau dididik dengan kekerasan, ya tak mustahil dia akan mendidik anaknya dengan ketegasan. Bukan dia yang minta begitu. Tapi how do I tell you ek, ya la persekitaran membentuk peribadi.

Sampai la kami jump into conclusion, early childhood education sememangnya penting. Sebab manusia ni terbentuk sejak kecik. Kalau cacat didikannya, ya bimbang juga cacat personalitinya.

Terkeluar idea a, perempuan lelaki yang nak kahwin ni bukan setakat kena kursus kahwin, kena sekalikan jugak dengan kursus keibubapaan. Siryes.

Bukan la nak angkuh ka hangkat bakul ke hape, tapi Alhamdulillah wa syukurillah Tuhan pilih aku untuk bidang ni. Moga tak sesia la kan aku kat sini. Waaa nak study betul-betul -- tapi camne?


Idea tu dah ada. Tapi nak realisasikan tu haaa aku taktahu!! Wahaha adoi. Ingat nak start kat blog ni. But i don't know how :( Sedih kan.



Being home is just nice. Mwehehe.
Komunikasi
Rabu, Oktober 07, 2015 | 12:49 PTG | 0 comments
Nak tak saya bagi dalil pengalaman kepada peri pentingnya komunikasi yang berkesan?

Okeh jom kita mengembara.

Tadi saya pergi library untuk teman kawan pulang buku, sampai je pintu masuk sebelum scan kad matriks, saya pandang pandang pegawai tu macam pandang saya.

"Err, check beg ke?
*angguk*
Wokey fine. Oh ha botol air takleh masuk. Terserlah keterlupaan dan kejarangan ke library haha.

Check punya check, takpa la biar kawan masuk pulang bukunya dan saya lepak bersama kusyen empuk.

Pegawai ni rupanya jsnis perhati orang je tahu. Tak reti nak cakap dulu.

Berlalu la seorang lelaki yang aci redah je masuk scan matriks..

Lelaki di belakangnya pulak TERpandang pegawai tu and yueh kena check lagu.


"Lelaki tu tak reti bahasa " -- Tedia ketat ja muka.

"Err, encik kena cakap kuat sikit la"

"Dia dah pandang saya dah, tapi tak faham bahasa" *masih ketat*


Adoi pakcik ni pun lebih kurang tak faham bahasa jugak.'

Saya terpandang makhluk seterusnya yang nak masuk scan kad, terus cakap
"Encik, kena check beg dulu"


Lelaki tu terus faham dan pergi kaunter untuk check beg.

Keh keh ada paham pakcik? Belajar lah engkau akan pengalaman.

KITA MANA LA BOLEH EXPECT SEMUA ORANG FAHAM KITA. ADEH.

Tak faham, tanya.
Rasa tak selesa, bagitahu.


Yiey one lesson learnt.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha