Bicara Bumbung
Perbezaan antara UPSI dan IPG.
Jumaat, Mei 15, 2015 | 8:05 PG | 0 comments
(pada situasi saya la..)


Assalamualaikum guys.

Wazzup?
Bajet ada orang jawab lettew.
T_______T
*duduk peluk kaki di bucu katil*

Oh pls I have no time for these.
*kembali garang*


At this time, I have a confusion. Yes it is CONFUSION -rootword: CONFUSE. Not that confession. Helelele.


Saya berada dalam kapal dilema antara:-


IPG; kos bimbingan dan kaunseling        


VS
  


                      UPSI; kos pendidikan awal kanak-kanak




Before we argue, let's see the differences.





Ok, cukup la tu membuatkan aku terbuka mata. Korang pula bagaimana?

Memang la sebelum dapat UPSI, aku berharap pada IPG yang tak pasti.
(piwit berirama seh)

Sebab IPG ni menawarkan kos yang aku (sangat) minat. Lagipula, terjamin kerja dan ada elaun pulak tu. Boleh jumpa budak-budak (sekolah rendah)...ngee.

Kalau UPSI....... I'm not very sure. Aku taktahu aku boleh handle ke idok budak-budak tadika dan ke bawah ni. I myself don't know whether I do like kids or not. Kuang kuang. Tapi dok layan adik sedara boleh ja. Dan... teaching kids weh, aku rasa macam tak mencabar ja kerjaya ni. Cuma budak-budak memang honest dan penuh dengan kasih sayang I can't deny.

TAPI, at least lepas UPSI ada peluang nak sambung degree 2 tahun (I heard yang lepasan diploma buat degree 2 tahun ja. Kalau salah betulkan bah). Nanti degree aku boleh amek Human Science; Psychology. Tak da la terikat dengan kanak-kanak sahaja.

Cuma yeah, untuk kerja..... taktahu lagi. Apa yang aku nampak bukak nursery ja. Cetek sangat ke pemikiran aku? Waaa. Kalau korang ada pengalaman atau info tambahan, mari la share.


Korang ada nampak tak kecenderungan aku kat mana? Wahaha.


Ummi petang tadi, "Ummi kalau jadi aten, ummi tolak UPSI"

Tetiba tadi malam, "Eh cam menarik ja UPSI. Hihihi"

Uma si adik pun suruh terima UPSI. Bila tanya dia, apesal kau suka budak ke? Jawab dia tak pun. Aku yang fenin -________-

Baba pulak, terima ja UPSI nanti dapat IPG pergi IPG. Wahaha.

Orang sekeliling dia pun fenin, apatah orangnya. Lalala~

Apapun, nasihat terbaik mereka; istikharah la.
Minta petunjuk pada yang Maha Pemberi Petunjuk.


Kalau anda ada sebarang penambahan cadangan atau idea ataupun komen, boleh la ke ruangan komen. Terima kasih kerana membantu!

Btw, esok hari guru! Hehe SELAMAT HARI GURU buat semua pendidik.

I feel good when I'm writing.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha