Bicara Bumbung
Sem2- Anjakan Paradigma
Isnin, Jun 10, 2013 | 11:02 PG | 2 comments
Dengan selamat sejahtera-nya, saya selamat bersekolah pada hari ni. Selamat ber-semester Dua! Aku suka ayat tu. Nampak stailo yaww guna sem bagai ni haha. Dan ianya menunjukkan aku..eh KITA. YA, KITA! Kita dah menjejakkan kaki ke lubang lagi satu. Sem1 dah lepaih dah.

Anjakan paradigma weh?? Ayat saintifik betul. Tadi dapat idea kat tandas. Siyesly said. Lalala
Betul apa, kita dah beranjak ke sem2, paradigma kita sebagai manusia lagi pelajar pun mahu berparadigma lah. Paradigma tu ape?? Pi google sana. Aku cari kamus dewan dan pustakaq sat.

Masjid IIUM Kuantan. Cantek tak tipu awan dia kan subhanALLAH.

Aku suka buat reminder people hari ini.

"Awaaak SPM lagi 149 hari!!"
"Weh sedar tak lagi 149 hari?"
"Pehh trial 3 bulan from now on kot"

"Harini 1 Sya'aban hang tau tak?"
Opocot.

Paradigma dalam disiplin intelektual adalah cara pandang orang terhadap diri dan lingkungannya yang akan mempengaruhinya dalam berpikir (kognitif), bersikap (afektif), dan bertingkah laku (konatif).[1] Paradigma juga dapat berarti seperangkat asumsi, konsep, nilai, dan praktik yang di terapkan dalam memandang realitas dalam sebuah komunitas yang sama, khususnya, dalam disiplin intelektual [2]
Bahasa debat lettew. Kamus dewan pustakaq saya dipinjam oleh Ain. Jadi nak tak nak, google je lah. Hanya di hujung jari.


Petang lepas sekolah tadi, aku buat alarm lagi.

"Hang tau dak SPM lagi 149 hari!"
"Haa? Diam ah. Aku tak kisah"
Pehal moody semacam. Hep husnuzon plis.

"Ehh ni cane ah? Ajar aku"
Orait. Aku capai pensel buat conteng-conteng.

"Eee malas la. Dah soalan lain"
"Ehh baik kau fokus tajuk graf ni. Senang sangat. Ha nampak aku full mark (kebajetan dikesan tet tet). Just hafal formula. Macam math mod pun ada gak. Bagi aku sayang la kalau tinggal."

Dia rampas kertas. Beralih tempat sket.
"Otak kau cemana..."
Aku tutup buku. Fed-up gamaknya menelan soalan addmath itu.
"Apakah...otak manusia semua sama kot. Hang ingat aku pandai sangat ke. Tak ah"
"Ye kau pandai. Takyah nak rendah diri sangat la."

I was like whatever. Aku tak pernah rasa diri aku pandai.. Cemana entah ayat ni boleh terkeluaq.
"Macam aku taktau.. aku ni kan berlagak, poyo, bajet tu ha..semua kat aku la tu"
Nak bukti eh.. Perhati ayat di atas.
"Ayat orang rendah diri memang camtu"
"Apa kau"
Mata dijuling ke atas.

"Kau pergi kem addmath?" Dia tanya.
"TAK. Cancel last minute. Kau pulak camp MAP?"
Angguk. "Pi"
"Apaaaa yang best wei fasal Dr. Asmadi? Citer sket"
"Macam-macam la. Kau nak fasal apa..cakap"
"Apaper je la. Yang paling masuk hati la? Dia suka cakap fasal sikap kan?"
"Sikap..attitude..agama. Semua la best. Inspirasi la jugak"
"Fuiyoh. 10A SPM lah ni? Amin"
Amin berjemaah.

"Hang kenal Hilal Asyraf?"
*geleng* "Sape tu?"
Terkujat aku. Masih ada organisma rupanya di dunia ini tidak mengenali Hilal Asyraf. Kalau MatLuthfi tak kenal tak heran sangat.
"Penulis novel la. Macam-macam tajuk buku dia. Ada HERO, VT, LangitIlahi nama laman web dia tu, dia punya la."
Berjela jugak aku citer fasal organisma Hilal Asyraf ni.
"
Kau tau..diorang ada buat #TeenACE kat KL. 29 sampai 30 Jun"
"Kat mana? Citer sket kelebihan benda tu?"
"Oh kau nak misi visi bagai eh. Ni first time diorang buat event besaq camni. Target diorang remaja+orang ramai. Aku rasa worth la benda ni."
"Jap jap.. remaja dengan orang ramai bukan sama ke?"
"Ehh lain. Contoh; kanak-kanak tu orang ramai, tapi depa bukan remaja. Tapi akan jadi remaja la"
Gorenggg je la husna. Nak backup sangat ayat #TeenACE kan hakhak.
"Ye laa boleh diterima. Lagi?
"#TeenACE ni diorang akan cakap fasal remaja. Remaja kan hidup dia paling bermakna (yeje ni ayat aku..--') Lebih cakap fasal hidup la. Kenapa hidup? Remaja ni, hidup dia bukan setakat belajar semua bagai. Dia lebih daripada tu.
Aku sambung lagi. Biasa la, menaip tak sama dengan bercakap. Menulis lagi kebabom la ayat nak compare dengan bercakap. Teraboq seh ayat. Wikiki








Aku kesat peluh. Hiperbola sebentar. Aku pandang dia check kertas soalan addmath.
"Err sorry aku banyak bebel zzz kau buat keje. Kau faham tak?"
"Eh takpe kau sambung je aku dengar"

" Ada Rabbani, Amin Idris, Azhar Hilmi, Anwar Hadi, Aisyah Shakirah" (masa ni imagine poster #TeenACE sudah :D)
Bila aku tanya fasal sensorang ikon ni...dia selamba je menggeleng. Parah ni.
"Azhar Hilmi ni kan.......orang youtube...nyanyi sedap macam penyanyi asal.....baca quran mesti sedap an.... Aisyah Shakirah pulak.........orang law kat UiTM shahAlam.....vlogger....buat vlog pasal tudung khemah....dia macam ikon la kat remaja skarang....dia pandai lukis woo.....kalau talk, dia buat mind mapping je guna lukisan dia."
Persoalannya sekarang...aku ejen #TeenACE sudah ke? Haha
"29 dengan 30 Jun aku takleh la. Ada kenduri kendara"
Hek eleh mak nenek sungguh -______________- Takpa husna..hang promote dengan ikhlas en. Tak harap balasan. Ngaa.

"Kau tau semua ni darimana. Internet eh?"
"Ha ah ler. TV mana ada. Kau tak selalu surf internet?"
"Boooring"
A very first time. Sah la MatLuthfi dia tak kenal.
"Mesti kau belajar je en kat rumah. Wuiyoo" Nada sarkastikus sket aku bertutur.
"Takde lah."

"Kau tau dQ??" Aku bertanya secara tetiber.
"Tau. Asal kau nak masuk situ ke?"
"Baru teringin. Kat sana lawaaa."
"Kau pernah pergi??"
"Manada, gambar gooogle banyak. Orang cakap kat sana suasana dia lain tau"
"Maksudnya?"
"Kita amek la sekolah biasa dengan sekolah agama. Ada beza kan. Camtu la dQ dengan tempat-tempat lain. Aku teringin la nak rasa suasana camtu" Aku harap dia paham..sebab aku explain macam apa. My explanation is bad.
"Ohh bagus la. Aku dah pernah rasa pengalaman camtu."
"Kat Terengganu?"
"Macam-macam tempat aku pergi dah. Aku rasa la"
Oh yeke.
"Kau tanak masuk dQ?"
"Tanak aa"

"Nah buku nota BahasaArab aku recommend kat kau. Ustaz Firdaus yang belikan"
"Soalan dia camni ehhh?" Dia tanya fasal format soalan. Errr, sesungguhnya?
"HA AH. Dia takde ta'rif bagai. Banyak suruh buat ayat ke betulkan ayat je. Tu lah kau tak ambik ekzem kan?!" Aku tuding jari tunjuk. Marah ni.
"Aku ponteng."

"Pengecut"
"Datang je la. Jawab je" Cakap senang en. >___0
"Rilek dulu. Kita tak datang sekarang, nanti akhir-akhir tunjuk la kekuatan" (seriesli tak paham pun dia cakap apa masa ni sebab tak dengaq sangat)
Tetibe je,
"Eh kau berani amek kan SPM tahun ni padahal kau tak belajar form 4"
Dia gelak sarkas. "Ada la satu rahsia yang tersimpan bagi aku kuat"
"Woaaa fuiyoo" Aku nak tanya apadia. Tapi macam personal kang cane. Ah malas je la.

"Kau tau tak nanti ada periksa Pra-STAM??!" Gaya terkujat kononnya.
"HAH? Bila? Seminggu ah cuti"
"Akhir Jun ni. Pergh  seminggu tu kau nak hafal la ni?"

Dia menunjukkan riak-riak blurr. Hah?

"Aku cuti ah"
"Kau... kata nak masuk MJ??" Stand for Maahad Johor. Tempat orang amek STAM.
"SAPA KATA?"
"ADA LA. MASA TU"
"BILAAA?" Amboi pakat naik oktaf suara nampak.
"Ooo takde eh"

Satu conversation panjang dengan satu organisma yang aku tak kenal pun sebenarnya. Totally stranger lah kata orang. Betul la kan, friend boleh jadi stranger. Stranger je sesenang jadi friend?? Vice versa. Auch. Betul wokie. Reality bites.

Aku pun rabun apa laaa motif aku post dialog ni. Maybe satu pengalaman satu hari di sem-2? Hakhak

Sebelum kelas addmath, aku selamba badaknya lepak kat surau jap dengan adik junior. She's really good in drawing weeeeeh I told you. Banyak la kami bertukaq cerita. Dia teringin nak beli tab melukis sebenarnya tu pasai dia jual beg kosong dengan lukisan memasing. Power jugak tuuu, teruja I.

"Even orang yang nak jumpa psychologist, dia suruh orang melukis bagi nak tau keadaan jiwa dia."

"sampai camtu en?"

"Ye ler. Tengok lining dia, kalau smooth je ok la tu. Kalau kaler sepah-sepah mesti maksu control makan kihkih.(Apa ni wei.........sah ngantuk.) Lining kalau kasar je camtu ha maksud dia bahaya jugak tau."

Aku pun baru paham...

Ustazah nurul pulak pesan,
"Korang sekarang ni jaga cinta+hati korang tau. Benda tu akan sampai pada bila masa yang sesuai lah"

Aku nak jadi wanita hebat. Wanita hebat!! Hiyak. Jap jap..WANITA? Tercekik kedondong saya tahu.




Ayat depa nak buat cheq bah ja. Piss!
Meh publish. Menguap.




Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha