Bicara Bumbung
Why should I wear watch on left-hand?
Ahad, Jun 23, 2013 | 3:52 PG | 2 comments
Ohhhh snap. Wait wait.. should I ask such this question?
Okay, let me know if I'm like kebajetan and oh-sebenaqnya-hang-fail-la-sepeking kahkah A.A.K and do I care? Yes I care. Caring is loving gituu.

Before doing something, we say?? Bismillahirrahmanirrahim. Hee.

Haven't get into the main point, I usually have destraction-ke-nama-dia(?). Okay diam let's just get start. Bereh? Smile first because it's SUNNAH. Ahhh what a relieve when I know that I can sepiking actually.
Rileks + chill ja brader and sister. Do correct me if I'm wrong, ey?

I wanna share with you a fact. Yea, A FACT ONLY. A fact a day keep the jahil away. Jahil means 'don't know'. Naa, don't get me wrong. True, ilmu and knowledge made our brain cell grow and prevent us from 'kejahilan'.

Facts section for today:

Our brain is divided to 2 hemisphere, which is right-hemisphere and left-hemisphere. Let's check it out.



Deep tau gambar ni. Baik hampa enlarge dan baca betul. Nanti korang paham.
Sat sat...
deep ke???! T_T
Tapi kan.. i just like it. Simply it.

Did you know, our brain are only big as our two punch hand.

Left-brain: more to number, critical thinking (kot), experiment 
Right-brain: more to language, art, imagination

This is a definition in rough la eh. And our body part react in a crossway with our braind. Haha weiii paham ke idak ni penonton aku ni. Here the simple example; if we use our right hand to write then mostly our left-brain are been dominated used. Pergh gorengg je la. Fry it! Ahaa.

A motivator has told once, i called him Pak Njang. He told that actually we should wear watch on our right-hand. Geez. But mostly of us wear it on the left, am i right? Yea typical us and I know it~

Let say.... we wear watch on the left-hand side, so yeaaa our right brain is working. Cingcingcing. They imagine our watch..'weaa pretty pinky watch you have!' 'Ish ish ish one batu mutiara you tercabut from the original place la' 'Opss oh I know my master buy unoriginal watch' 'Ni apesal my master's watch didn't colourful like his friend's wakaka' and whatever 1001 our right-brain's monologue.

Something like that...my analogy...eh no. Pak Njang's analogy. 
Is it because actually we have to wear it on right-hand. So our brain only interpret number, hour clock, 'ohh it almost the time!', 'when the bukak-puasa time?' and 'ahaa 15seconds more'. Got me, everibadi? Yieyy.

BUT. HAA THE STORY BEGINS.. Kahkah.



I with selamba kanggaru break this rules. I WEAR IT ON MY LEFT-HAND. Don't ask my brain what he thought of my watch.

WHYYY? Heyy don't you wanna feel want to ask? Oh ok despredo.

 photo 1z.gif. I'm not a kidal-person. Proudly right-hand! Mostly in writing. But in certain task, i would love to use my free left-hand because she's always take a nap and rest all day when I make essay. Ngihaha good face, little hand.

The main point is, the red watch on my left-hand didn't disturb my essay anyway! If not...haiyaa I feel my watch really menyemak and it makes I feel uneasy doing the notes.


Aiseh..where are all the idea fly. You believe you fly, hey dear idea?? It's okay..they wanna feel free, too. Maybe I'm just soo-mak-tiri ye. Pardon me, idea.

I think I should stop now. I have a test ekceli in a short while. Later if suddenly the idea came back to mama, I'll just edit this post. Tarappapa kan?

We end it with Alhamdulillah. Thanks people for layaaaan-je-la this sister. She's having a tatih-writing-in-English. Waaaa, at least I try. A lot of arigato for brader Aiman Azlan for this inspiring video! You should take a look.
♫ Membedah lagu
Rabu, Jun 19, 2013 | 3:59 PTG | 0 comments
Bismillahirrahmanirrahim.

Pagi Selasa masa kedua untuk subjek Bahasa Melayu. Ustazah Faz merangkap ibu kami, selesai menayang video mengembara ke negara-negara yang mengalami pencemaran. Satgi beliau suruh kami rangka karangan lettew. Section karangan berpandu / karangan bahan rangsangan dalam paper 2 Bahasa Melayu SPM. Fuhhh.

After that, she entertained us with this super lovely song.



♫Allah,
I need Allah,
And the hearts all over the world tonight.
I said there’s hearts all over the world tonight.
What can I do?

Wish I was smarter, when I was younger.
Found something better – made me a winner and,
I’m so glad to be Yours!
It’s my life that you own.

I start my journey when You forgive me
I swear my whole world stops.

You are in my heart and, I’m so glad that its fine
You are One truly kind…
You lighten me!

Feel it, through and through, and
For sure ya Rabbee, there ain’t nothing You can’t do!
Because if I got You,
I don’t need money!
I don’t need cars!

Lord, you’re my all!
And…Oh~~

I’m into You my Lord,
No one else would do!
With every test you put me through,
the miracles, you help me do..

 And now I know I can’t be the only one,
I bet there’s hearts all over the world tonight,
with the Love of their life who feel…what I feel when I’m ....
With You, with You, with You, with You, ya Rahman!
With You, with You, with You, ya Raheem!


I don’t want nobody else
Without You there’s no one left and,
the Master of judgment day,
I got to have Your love and I cannot do without.

And I will never try to deny,
That You are my life,
Because if You ever let me go I would die!
So, I won’t front!

I don’t need another mission,
I just need you as my vision!
If I got You, I’ll be straight,
Rabbee I need you every day!

Rab ighfirly
Fantal kareemuu!
Wa3fu ya rabbee
Fantar raheemuu!

With You, with You, with You, with You, ya Rahman
With You, with You, with You, ya Raheem



 Lirik asal yang di-twist, daripada hanya kekasih biasa kepada cinta Tuhan. Feh sesungguhnya dah jadi lirik yang sangat mahal. Siryes said. Don't you feel the same?

Hahai, you made our morning la ustazah Fazlina.

Aku berharap, aku tak lost connection dengan Tuhan setelah DIA bagi aku peluang + harapan. Aku percaya, semuaorang pun ada harapan yang sama.

For sure, jalan dia TAK MUDAH.

Ngaaa, tapi kalau IKHLAS inshaAllah kemon la senang.

Have a faith.


Tak perlu rasanya elaborate lagi kut. Haha speechless sudah. Typeless patutnya. Selamat pi sekolah!! *big grin*

Syok ekceli bedah-bedah lagu ni. Macam tu jugak la membedah Al-Quran. Sebab natijahnya kita akan faham. Profitlah bagi sesiapa yang faham.

Esok, dengar lagu It's Jumuah pulak deh deh.
Sem2- Anjakan Paradigma
Isnin, Jun 10, 2013 | 11:02 PG | 2 comments
Dengan selamat sejahtera-nya, saya selamat bersekolah pada hari ni. Selamat ber-semester Dua! Aku suka ayat tu. Nampak stailo yaww guna sem bagai ni haha. Dan ianya menunjukkan aku..eh KITA. YA, KITA! Kita dah menjejakkan kaki ke lubang lagi satu. Sem1 dah lepaih dah.

Anjakan paradigma weh?? Ayat saintifik betul. Tadi dapat idea kat tandas. Siyesly said. Lalala
Betul apa, kita dah beranjak ke sem2, paradigma kita sebagai manusia lagi pelajar pun mahu berparadigma lah. Paradigma tu ape?? Pi google sana. Aku cari kamus dewan dan pustakaq sat.

Masjid IIUM Kuantan. Cantek tak tipu awan dia kan subhanALLAH.

Aku suka buat reminder people hari ini.

"Awaaak SPM lagi 149 hari!!"
"Weh sedar tak lagi 149 hari?"
"Pehh trial 3 bulan from now on kot"

"Harini 1 Sya'aban hang tau tak?"
Opocot.

Paradigma dalam disiplin intelektual adalah cara pandang orang terhadap diri dan lingkungannya yang akan mempengaruhinya dalam berpikir (kognitif), bersikap (afektif), dan bertingkah laku (konatif).[1] Paradigma juga dapat berarti seperangkat asumsi, konsep, nilai, dan praktik yang di terapkan dalam memandang realitas dalam sebuah komunitas yang sama, khususnya, dalam disiplin intelektual [2]
Bahasa debat lettew. Kamus dewan pustakaq saya dipinjam oleh Ain. Jadi nak tak nak, google je lah. Hanya di hujung jari.


Petang lepas sekolah tadi, aku buat alarm lagi.

"Hang tau dak SPM lagi 149 hari!"
"Haa? Diam ah. Aku tak kisah"
Pehal moody semacam. Hep husnuzon plis.

"Ehh ni cane ah? Ajar aku"
Orait. Aku capai pensel buat conteng-conteng.

"Eee malas la. Dah soalan lain"
"Ehh baik kau fokus tajuk graf ni. Senang sangat. Ha nampak aku full mark (kebajetan dikesan tet tet). Just hafal formula. Macam math mod pun ada gak. Bagi aku sayang la kalau tinggal."

Dia rampas kertas. Beralih tempat sket.
"Otak kau cemana..."
Aku tutup buku. Fed-up gamaknya menelan soalan addmath itu.
"Apakah...otak manusia semua sama kot. Hang ingat aku pandai sangat ke. Tak ah"
"Ye kau pandai. Takyah nak rendah diri sangat la."

I was like whatever. Aku tak pernah rasa diri aku pandai.. Cemana entah ayat ni boleh terkeluaq.
"Macam aku taktau.. aku ni kan berlagak, poyo, bajet tu ha..semua kat aku la tu"
Nak bukti eh.. Perhati ayat di atas.
"Ayat orang rendah diri memang camtu"
"Apa kau"
Mata dijuling ke atas.

"Kau pergi kem addmath?" Dia tanya.
"TAK. Cancel last minute. Kau pulak camp MAP?"
Angguk. "Pi"
"Apaaaa yang best wei fasal Dr. Asmadi? Citer sket"
"Macam-macam la. Kau nak fasal apa..cakap"
"Apaper je la. Yang paling masuk hati la? Dia suka cakap fasal sikap kan?"
"Sikap..attitude..agama. Semua la best. Inspirasi la jugak"
"Fuiyoh. 10A SPM lah ni? Amin"
Amin berjemaah.

"Hang kenal Hilal Asyraf?"
*geleng* "Sape tu?"
Terkujat aku. Masih ada organisma rupanya di dunia ini tidak mengenali Hilal Asyraf. Kalau MatLuthfi tak kenal tak heran sangat.
"Penulis novel la. Macam-macam tajuk buku dia. Ada HERO, VT, LangitIlahi nama laman web dia tu, dia punya la."
Berjela jugak aku citer fasal organisma Hilal Asyraf ni.
"
Kau tau..diorang ada buat #TeenACE kat KL. 29 sampai 30 Jun"
"Kat mana? Citer sket kelebihan benda tu?"
"Oh kau nak misi visi bagai eh. Ni first time diorang buat event besaq camni. Target diorang remaja+orang ramai. Aku rasa worth la benda ni."
"Jap jap.. remaja dengan orang ramai bukan sama ke?"
"Ehh lain. Contoh; kanak-kanak tu orang ramai, tapi depa bukan remaja. Tapi akan jadi remaja la"
Gorenggg je la husna. Nak backup sangat ayat #TeenACE kan hakhak.
"Ye laa boleh diterima. Lagi?
"#TeenACE ni diorang akan cakap fasal remaja. Remaja kan hidup dia paling bermakna (yeje ni ayat aku..--') Lebih cakap fasal hidup la. Kenapa hidup? Remaja ni, hidup dia bukan setakat belajar semua bagai. Dia lebih daripada tu.
Aku sambung lagi. Biasa la, menaip tak sama dengan bercakap. Menulis lagi kebabom la ayat nak compare dengan bercakap. Teraboq seh ayat. Wikiki








Aku kesat peluh. Hiperbola sebentar. Aku pandang dia check kertas soalan addmath.
"Err sorry aku banyak bebel zzz kau buat keje. Kau faham tak?"
"Eh takpe kau sambung je aku dengar"

" Ada Rabbani, Amin Idris, Azhar Hilmi, Anwar Hadi, Aisyah Shakirah" (masa ni imagine poster #TeenACE sudah :D)
Bila aku tanya fasal sensorang ikon ni...dia selamba je menggeleng. Parah ni.
"Azhar Hilmi ni kan.......orang youtube...nyanyi sedap macam penyanyi asal.....baca quran mesti sedap an.... Aisyah Shakirah pulak.........orang law kat UiTM shahAlam.....vlogger....buat vlog pasal tudung khemah....dia macam ikon la kat remaja skarang....dia pandai lukis woo.....kalau talk, dia buat mind mapping je guna lukisan dia."
Persoalannya sekarang...aku ejen #TeenACE sudah ke? Haha
"29 dengan 30 Jun aku takleh la. Ada kenduri kendara"
Hek eleh mak nenek sungguh -______________- Takpa husna..hang promote dengan ikhlas en. Tak harap balasan. Ngaa.

"Kau tau semua ni darimana. Internet eh?"
"Ha ah ler. TV mana ada. Kau tak selalu surf internet?"
"Boooring"
A very first time. Sah la MatLuthfi dia tak kenal.
"Mesti kau belajar je en kat rumah. Wuiyoo" Nada sarkastikus sket aku bertutur.
"Takde lah."

"Kau tau dQ??" Aku bertanya secara tetiber.
"Tau. Asal kau nak masuk situ ke?"
"Baru teringin. Kat sana lawaaa."
"Kau pernah pergi??"
"Manada, gambar gooogle banyak. Orang cakap kat sana suasana dia lain tau"
"Maksudnya?"
"Kita amek la sekolah biasa dengan sekolah agama. Ada beza kan. Camtu la dQ dengan tempat-tempat lain. Aku teringin la nak rasa suasana camtu" Aku harap dia paham..sebab aku explain macam apa. My explanation is bad.
"Ohh bagus la. Aku dah pernah rasa pengalaman camtu."
"Kat Terengganu?"
"Macam-macam tempat aku pergi dah. Aku rasa la"
Oh yeke.
"Kau tanak masuk dQ?"
"Tanak aa"

"Nah buku nota BahasaArab aku recommend kat kau. Ustaz Firdaus yang belikan"
"Soalan dia camni ehhh?" Dia tanya fasal format soalan. Errr, sesungguhnya?
"HA AH. Dia takde ta'rif bagai. Banyak suruh buat ayat ke betulkan ayat je. Tu lah kau tak ambik ekzem kan?!" Aku tuding jari tunjuk. Marah ni.
"Aku ponteng."

"Pengecut"
"Datang je la. Jawab je" Cakap senang en. >___0
"Rilek dulu. Kita tak datang sekarang, nanti akhir-akhir tunjuk la kekuatan" (seriesli tak paham pun dia cakap apa masa ni sebab tak dengaq sangat)
Tetibe je,
"Eh kau berani amek kan SPM tahun ni padahal kau tak belajar form 4"
Dia gelak sarkas. "Ada la satu rahsia yang tersimpan bagi aku kuat"
"Woaaa fuiyoo" Aku nak tanya apadia. Tapi macam personal kang cane. Ah malas je la.

"Kau tau tak nanti ada periksa Pra-STAM??!" Gaya terkujat kononnya.
"HAH? Bila? Seminggu ah cuti"
"Akhir Jun ni. Pergh  seminggu tu kau nak hafal la ni?"

Dia menunjukkan riak-riak blurr. Hah?

"Aku cuti ah"
"Kau... kata nak masuk MJ??" Stand for Maahad Johor. Tempat orang amek STAM.
"SAPA KATA?"
"ADA LA. MASA TU"
"BILAAA?" Amboi pakat naik oktaf suara nampak.
"Ooo takde eh"

Satu conversation panjang dengan satu organisma yang aku tak kenal pun sebenarnya. Totally stranger lah kata orang. Betul la kan, friend boleh jadi stranger. Stranger je sesenang jadi friend?? Vice versa. Auch. Betul wokie. Reality bites.

Aku pun rabun apa laaa motif aku post dialog ni. Maybe satu pengalaman satu hari di sem-2? Hakhak

Sebelum kelas addmath, aku selamba badaknya lepak kat surau jap dengan adik junior. She's really good in drawing weeeeeh I told you. Banyak la kami bertukaq cerita. Dia teringin nak beli tab melukis sebenarnya tu pasai dia jual beg kosong dengan lukisan memasing. Power jugak tuuu, teruja I.

"Even orang yang nak jumpa psychologist, dia suruh orang melukis bagi nak tau keadaan jiwa dia."

"sampai camtu en?"

"Ye ler. Tengok lining dia, kalau smooth je ok la tu. Kalau kaler sepah-sepah mesti maksu control makan kihkih.(Apa ni wei.........sah ngantuk.) Lining kalau kasar je camtu ha maksud dia bahaya jugak tau."

Aku pun baru paham...

Ustazah nurul pulak pesan,
"Korang sekarang ni jaga cinta+hati korang tau. Benda tu akan sampai pada bila masa yang sesuai lah"

Aku nak jadi wanita hebat. Wanita hebat!! Hiyak. Jap jap..WANITA? Tercekik kedondong saya tahu.




Ayat depa nak buat cheq bah ja. Piss!
Meh publish. Menguap.


Laporan perkhemahan di kandang kambing.
Isnin, Jun 03, 2013 | 6:27 PG | 1 comments
Oh tidak, ejaan perkemahan pun aku sudah keliru. Itu baru tajuk woo.

Cuti sekolah dah pun bermula!! Eh dah berlalu 5 hari pun. So amacam? Enjoy much? As for now, kaki ni hanya la melangkah untuk ke kedai-kedoi (kata ganda apakaaah) sahaja untuk membeli cili. Tidak kurang jugak kami sekeluarga menapak ke hospital dan menziarahi pakcik kami yang ditarik nikmat sihatnya sebentar.

Percayalah~~~ Kitorang ber'kempink' di landang kambing. Rare bukan? MITT rare! Katanyeww.

Bas menurunkan kami di depan farmstay. Ambik langkah jugak la kami nak menapak ke dalam kem. Dari jauh dah kedengaran sayup-sayup berkumandang suara kambing mengembek. Ha friendly bukan.

Fasi pertama mengenalkan diri. Beliau suruh kami memanggilnya dengan panggilan 'Abang Hensem'. Apaaaaakah? Rahang aku jatuh betul masa ni. Seumur hidup siyes jarang sekali lidah ni nak menyebut mana-mana lelaki ajnabi dengan panggilan abang. Pheww ayat. (kesat peluh sket pasai lelah kot)



Melihat kami yang agak tidak kemesraan alam, beliau pun test suara. Mana tau terjangkit sket dengan kambing ke..manalah tahu.

Senyum seindah suria, yang membawa cahaya
Senyumlah dari hati, duniamu berseri
Senyum adalah sedekah..............

Panas membahang camtu, masih boleh menyanyi lagi abang ni?

Sebenaqnya, lagu tu satu sindiran halus kepada kami yang berkerut-kerut semedang. Dah panas tengahari, penat kot bawak beg segala bagai. Pastu tetiba abang ni nyanyi dengan cerianya, bertambah lah I was like....erk ha gitu.


Kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Randomly. Depa pick 6 ketua, then ketua tu la yang pilih anak buah semua. Tak anak buah, anak sayur pun boleh ja.

The Lelaki yang dinamakan Ar-Rijal~
Al-Banat yang solehah. Ehem






Profitlah sapa dapat akak ini. Cecee

Makan pun dalam kumpulan. Dah macam one big family at home~
Makan minum semua ada tapi tempat makan hampa carilah sendiri. Lepas makan pun basuh sendiri.
Motif: Hidup dengan keluarga baru. What's gonna work? Teamwork!

Satu masa tu, aku terlambat salin baju. Jadi the last person duk berkumpul. Untuk perjumpaan pertama woo. Apalagi, kena tembak dengan pistol air. Wuuu..baru je tukar baju. Akak Mas kata, tu air basuhan kambing. APAAA??! OhmyKambing.

Malam pertama: Kami kenal diri memasing. Abang Hemsem dah pesan, datang kem ni hati kena ikhlas. Redha, dan juga jujur.



Kami diberi satu kertas setiap seorang beserta pensel. Tulis nama besaq habaq hang pastu buat dua column. Ada column kebidadarian dan column kejahatan. Haa gempaq en? Lekat kat belakang memasing. Ada masa bagi sensorang tulis fasal kita. Redha je lah time ni. Kata nak kenal diri sendiri kan? It's not a bad things anyway. Semua orang tak sempurna, tapi semua orang itu istimewa.

 
 Aku tak paham cemana lukisan ni boleh dikatakan lawa? Aku sesungguhnya tak paham.. Terasa tanganku begitu dihargai skret skreeet. Timekasih la wei kepada model tangan adik-adik junior aku ni. Keeee..salah tangan korang terjadi lukisan gini? Hakhak

Got into group..blabla buat bendera dan moto memasing. Malam tu haiyaa taktau nak habaq lagu mana..kami punya group..macam blurr habis. Taktau nak communicate cemana. Belum habis kenal gamaknya. Aku rasa nak aje pecahkan dinding diri ini..tapi harus lah behave. Ni tempat awam oii. Tetiberr.

Oh ya, setiap kumbulan dibagi satu kertas untuk dibuat something like dompet, untuk diletak imuniti. Keimunan? Keimunan pasif buatan kot. Imuniti ni macam aset harta keluarga kita la. Cecece, dah ada nafkah? Apabenda kemenangan atau keohseman kitorang tunjukkan, akan dapat la imuniti tu. Jangan tunjuk berlagak sudah. Nanti hari last dah tak boleh dapat imuniti. Sebab nak pakai benda tu untuk masuk hutan.

Ada satu kumpulan mempersoalkan;
"Kenapa ada satu tangan kiri..padahal tangan yang lain semua kanan? Ini ke yang dinamakan kerjasama?"
Dapat imuniti woh.
Dalam segmen ni, kitorang dibenarkan sebebasnya mencari kesalahan presentation kumpulan lain semata nak dapat imuniti.

Kumpulan yang dimana ketuanya memang sempoi. Rilek habis buat presentation. Abang fasi pun sampai puji. Lagu tema pun amik JDT punya. Oooo luaskan kuasamu~


Pagi kedua: Hujan!


Kami pun beriadah dalam dewan. Playing with the ball kata omputihnyew.

Hah terkangkang ekau. Kami dikehendaki mengendong bola guna kaki. Pastu pass dekat member pun camtu jugak, dengan menggunakan kaki.

Had a lot of fun in that morning. Release tension daripada mengendong beg dan buku. What a heaven haa I told you. Gelak dengan kengkawan sekolah. EH hai rasa cam tak pernah jumpa kat sekolah? Begitu sekali amboii.

Selepas itu, ada slot dengan Kak Mas fasal....jengjengjeng. Pengurusan Jenazah.

Wei..kita semua ni bakal jenazah en? Ngaku jee la.

Kak Mas dan suaminya, which is Abang Hemsem shared a lot of their experience. Rupanya, mereka berdua ni biasa la mandikan jenazah camtu.



Publish je la dulu. Hiks. 


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha