Bicara Bumbung
#Spontan-eous Thursday
Khamis, Februari 28, 2013 | 6:16 PG | 0 comments
Dah berkurun lamanya tak guna menatang spontaneous apeapentah ni. Sementara story ni takde expired date lagi, ada baiknya kita elaborate cepat.

Lunch. Nasi putih berlaukkan ikan goreng sambal  photo 20080605_470165.gif. Acik kantin yang masak penuh lovelove. Uwawah, lauk Melayu. Masih terasa aura kepedasan cili keringnya.

Sepinggan. Ikan dah tinggal tulang. Baki-baki isi yang ada, dicampak ke kucing jantan tua yang gemok. Nasi pun dah habis licin. Air teh sejuk pun dah diteguk beberapa kali. Bunyik-bunyik sendawa entah bila nak keluar.


Tengah syok suap kucing [musykil betul dengan miaw gemok ni, orang flykan ikan tu dia boleh buat tangan tak bermaya je nak ambik. Kalau kucing kat rumah la kan, muka memasing macam tak pernah jumpa kenal ikan je], tetiber mata terbuntang. Isi ikan dah dicampak je. Feh!

"ASTAGHFIRULLAH HAL 'AZIM photo m2.png"
Suasana terasa macam slow-motion. Para kunyahan menjadi perlahan. Tangan-tangan yang menyuap macam terhenti. Mulut semua seperti ternganga. Mata-mata tertumpu pada suara mengucap panjang tu. Panik habis.

Aku dah ketuk dahi berkali-kali. Landing pulak kepala atas bahu Ad yang syok menikmati kudapan terakhir. Haila...

"Pehal ni Husna?"

"Kita lupa................" Gigi menggigit bibir. Mata dah dikejam-kejam rapat. Cuba hadam situasi.

 photo blockquote.gifKita lupa yang kita puasa hari ni  photo pic004demoji_14791299decoojp.gif"
 Bibir tak rasa sakit biarpun diketap gigi kuat-kuat.


Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hakchium. Blahblahblah. Cikebumcikebumcak. Pungpangpungpang. Kecoh. Hingar bingar sekejap kantin.

Orang cakap, "Rezeki Allah tuu!"

Rasa bersalah betul, siap sendawa kenyang segala baru hang ingat hang puasa? Kelakor.

"Eh batal ke tak ni?"

"Kenyang kan? Batal la"

"Ehhh, tak sengaja tak batal la"
Bawak kes ni pulak ke ustazah Matahari  photo KakDarina.gif. Alhamdulillah puasanya masih tak batal and boleh teruskan puasanya lagi hingga ke Maghrib. Oi kelakor lagi.

Tak rasa nak berbuka pun ada sebab kenyang lagi. Mwahahaha nampak tak kekenyangan di situ? NAMPAK TAK? Tangan pun boleh bau ikan lagi. Ya Allah, siyes kelakor.

Ingat lucu ke? Sab cakap, "Untunglaaaah still dapat pahala lagi puasa"

"Tu laa puasa tak cakap."

"Kita pun lupa yang awak puasa"

Dah korang ambikkan nasi tu. Dah korang buat cam kenduri. Mana la nak ingat status perut ni.

Okeeeeh, cari kesimpulan. Kesimpulan..kesimpulan... 'Ibrah apa dapat? Isi di ruang yang disediakan.  photo 60.gif Spontan habis bukan Khamis saya? Makan nasi dengan tiada rasa berdosa. Anda pula bagaimana?

Kita nak syurga, tapi..
Jumaat, Februari 22, 2013 | 8:32 PG | 3 comments
The Importance Of Bendy Straw 
kredit: [tamahaji]


Sejurus pulang dari kelas +Math, hari sudah petang. Petaaang sangat. mendung pulak tu. Rasa kehausan tetiba. Eeeh rasa nak menyulam sesuatu.

Saya pun pergi la melepak ke Petronas. Capai sebotol susu pink! Nanti sementara tunggu ummi solat, boleh picnik photo 20080605_470165.gif kejap depan kedai minyak ni. Wuaaaaargh sedapnya angin petang. Sejuk.

Lengang pulak kaunter hari ni.

Masa nak bayar susu tu,

"Sepuluh ringgit dik"

Mata terbuntang. Mak aih, ini kezaliman! Kezaliman telah berlaku. Terasa hina di situ. Aku seperti semut kecil yang hampir dipijak oleh zirafah.

Bila pakcik cashier ni ulang harga seploh ringgit dia tu kuasa dua, whatthesotong? Ok baiklah saya berang.

"Pakcik saya cancel beli kang"

Pandai pulak pakcik Indon ni menjawab,

"Hesh berdosa tau dah ambik tak jadi beli"

 


Panjang pulak pakcik ini berbual. Nak tengok harga kat komputer, tak nampak pulak. Al-maklumlaaaaaaah, saya ni rabun. Wuhahah. 

Cepat-cepat tarik zip dompet, cari duit singgit-singgit. Sembunyikan duit oren tu secara drastik. Ingat aku tak bijak eh?

"Sekolah agama ye dik?" 
Dah tentu berpakaian seragam serba labuh ceni. Sudah gaharu cendana pula. Soalan basa basi tu kan pakcik. Angguk. Mana duit singgit-singgit ni. Ha! Cukup tak dua keping?

"Sekolah mana?" Ewah. Kening dijongket sebelah. Lepas jawab, tanya pulak duduk mana. Pakcik pasang niat nak ziarah datang raya rumah ke? Hihi. Haaa jumpa pun empat ringgit! Cukup la eh?

Empat ringgit seposen rupanya. Habis dah muamalah kitaorang. Susu stoberi jadi milikkuuuuuu akhirnya.

"Huish jauh tuu!" Kenyataan berbau terkujat katak berak kapur itu merujuk kepada betapa oh jauhnya jarak sekolah dengan rumah mau makan sekangkang dinasour. Oyeah dah biasa sudah dengan reaction cemtu.

Tiba saat nak keluar dah.... Aku sengih. Cakap dengan semaginya tak cukup tanah dan rumput,
"Besaaaaar tau pahala dia pakcik..." sebesar + sejauh perjalanan dia.

Secara drastik pakcik Indon sorang ni ucap "Alhamdulillah" kuat-kuat. Kelakor la pulak pakcik peramah ni.

Nak langkah kaki keluar pintu kaca je,
 photo blockquote.gifNanti adik masuk syurga jangan lupa saya!"

Angguk. Isk..amiin. "Pakcik pun!!" Apalah benda yang bahagia selain mendapat doa orang?

Kelakor kelakor.


Ku inginkan syurgaMu tapi adakah amalku mendekati sana...
Ku ingin jauh daripada nerakaMu tapi apakah aku sedang menujunya.

Kerana sekotak susu, tinggg! Jadik la post ini.


Sepetang bersama baba
Rabu, Februari 13, 2013 | 4:44 PG | 8 comments
Masa tu pergi satu majlis ceramah IM Asyraf, masa tengah makan tu makcik sorang ni tanya,
"Pergi ngan sapa ni?"

"Dengan ayah"

Pastu citer kat baba. Baba cakap, cakap laaa baba nape ayah pulak.

Eh la ayah salah eh? Kihkih

"Kan korang panggil baba, cakap la baba"

 

OOOO BARU TAU.

So hoyeah, tajuk post pagi ni sepetang bersama baba, bukan lah sepetang bersama ayah. Ceyceyy demi memenuhi permintaan seorang ayahanda.


Joging punya joging semalam, saya saja start conversation.

"Ba, orang EsPiYem tahun ni, tanak pesan jangan main-main ke?"

"Ek eleeeeeeh, dah besar kan. Tahu sendiri lah" *sekeh kepala*

Jap, jap.

"Kenapa....main-main eh selama ni???!" Suara beliau naik seoktaf.

Wakaka. Tengok kaki la. Nampak main tak?

 photo 103.gif

Kiteorang bercerita fasal maktuk.

"Ba, tengok tak kaki maktuk semalam? (.........*dan perbulan seterusnya.....)"

"Makan pun 2 jam tau. Maktuk makan bubur je. Ayam sayur carrot kubis labu semua blend"

Baba cakap, "Maktuk dah jadi macam baby semula kan."

*terangguk-angguk mengiyakan*

Manusia hidup berkitar kan? Masa dulu pun kita baby, bila besar besar besar dan tua, kita jadi baby semula. Ada orang suapkan makan, cebokkan, tak boleh berjalan. Yea begitulah.

Tetiba,

"Nanti baba ngan ummi dah tua, nanti korang lah kena jaga. Pilih sape nak jaga baba ngan ummi"

Heee, kitorang tali tamplung eh!

"Takyah la camtu. Volunteer je sapa nak jaga"

Ni yang rasa nanti besar semua nak duduk satu rumah je! Uma, yok buat camtu.

"Tapi kan ba, kat tivi mak-mak selalu taknak anak-anak dia yang jaga. Nape?"

"Ye la, orang tua kan macamtu. Diorang nak sendiri-sendiri. Taknak susahkan sesapa"

Hurm, angguk angguk lagi. Ooooo begitu ceritanya.


Kitorang menuruni bukit. Ehh ehhh takdapat kawal stereng. Di kiri, ada satu keluarga Cina main badminton. Huargh, sangat berabad lamanya kitorang tak belasah badminton.

Baba bersuara dengan secara tetibe,

"Ten, yakin tak boleh A lurus dalam EsPiYem?"

Hamekaw. Nebes habis dengar soalan ceni. Bila terkenang-kenang balik zaman UPSR, SRA, PMR dengan SMA sume..entah la. Yakin je la.

"Hmm, yakin..lah jugak"

"Sebab apa yakin?" Wuaaa, bunyi provok seh.

"Sebab dah usaha sebaik mungkin?"

"Haaaaa! Yeap, sebab dah usaha la kita yakin."

"Tapi, bukan usaha semata-mata je kan?"

"Dengan tawakkal sekali la"

Ketawa kecik. Tetiba rasa nak ketawa lalala.

"Hubungan dengan Allah kena jaga. Dengan cikgu. Dengan kekawan...." eh rasa cam tertinggal something. Anyone nak sambung?

"Hubungan engan UMMI BABA jangan lupa"

Kikhih ai ai, sir!

Dulu zaman paleolitik UPSR kan saya gile confident je orang tanya target berapa, "5A!" Masalahnya masa tu tak paham target tu apa wuhahah sadis amat. Bila dah paham, orang tanya fasal PMR, saya jawab je "Nak 9A la"
Pastu sumerang cakap, ek ehhh semua nak 9A.
*angkat bahu* Malas nak debat panjang-panjang.

Yang pasti dan kena setkan niat, aku belajar sebab nak bahagiakan ummi dan baba. Saya nak buat diorang tersenyum.....bukan sebab dapat merangkul A tu, tapi sebab sikap yang telah ditunjukkan untuk merembat A itu.

Bak kata Profesor Asmadi, SIKAP TAK BETUL, TAK BETUL SEMUANYA.

Sekian, babbling babbling babbling


Membesaq bersama masa
Ahad, Februari 10, 2013 | 5:57 PG | 6 comments
Tangan terasa gatal nak mengereview post-post lama yang berhabuk. Saja nak tengok apakah kemerepekan telah aku lakukan pada zaman kemetot dulu.

Pergh, rasa kekok ni menulis siyes tak tipu! Mwahaha (motif gelak tetibe? Menutup getar di dada ecewah)


 Oktober 2009 - form 1

Tahun pertama menulis belog. Peeeeergh lagi sekali. Boleh jadi koma tengok. Titik koma berbilion dalam satu ayat. Lepastu nak tekan enter setiap habis perkataan hahaha apa ke skema? Pelik kan, kat sekolah kita sangat la tak diajar menulis camni. Tetibe kat blog pulak boleh pulak buat undang-undang sendiri. Ingat setailo? Ok diam ini sejarah! Jangan lupa sejarah... kelak anda rugi.



Julai 2010 - form 2

Time ni dah start era zaman kegemilangan blog. Haha siyes kelakar. Aku merepek semuaaaa fasal sekolah banyak je bebel then kawan-kawan blog seangkatan comotnya pun komen. Time ni la wujud Cerita Kedai Kopi kononnya ni kedai kopi tempat citer-citer ala mak jemah dengan jiran sebelah. While kita si pencerita serve kopi blablablah ahhh sangat kelakar!!
 
Masa ni tak kenal apa itu caps lock. Cer tengok bantai jeee takde titik caps lock entah ke mana.

Tapi it's just nice to be remembered. Ngaaa
Haha jujur la, aku dah rinduuuu! Zaman aku boleh borak sebebas-bebasnya berciter fasal citer zaman anak kecik. (Sesungguhnya ayat ni kan sangat terang lagi bersuluh nampak sangat macam aku ni orang tua mengenang zaman silam. Ughh)

Tahun ni la aku dengan Uma (sesorangnya adik) berhadapan dengan dunia asing. Which is dunia tanpa baba and umi. FOR A MONTH!! Waaaa. Mana pernah camtu kot dalam hidup.


 Disember 2010 - form 2 lagiik (masa ni ummi&baba dah balik dah)

And aku pun baru perasan jugak dalam blog ni......method writing aku terus berubah 180 darjah!!! I can't believe it aha aha. Yeah sejak sebulan bertapa kat kampung, kat rumah makcik tu lah segalanya berubah. Proses kematangan mungkin? Perghhh lagi hahaha (muntah) Kelakor je kan?

Julai 2011 - form 3

Pasca PMR tengah berlangsung dengan penuh gayanya. Based on my stalk review, (cara taaak stalk blog sendiri lalala) aku dah start kureeng update masa ni. Comment pun dah menurun so do i care. Cewah hahaha kiranya menulis untuk diri sendiri je la. Pencarian jati diri anak manusia pun dah bermula dah masa ni.

Dah pandai pakai caps lock dan membuat karangan. Seeee the different? Anything can happen in 3 years. Piwiit! Nak aje tenyeh-tenyeh mata tak caye adakah ini Husna, in 3 years? Orang yang sama dalam 3 tahun? Waaaaa hahaha.

2012 - form 4

Waktu ni lagi laaaaa. Gilaa? Waktu ni lagi leeee. Gile? Waktu ni lagi lah. Zaman curang dengan blog. Ai pandang sebelah mata je tauuu tak kenyit mata pun. Update sikit sikit.....sekadar cukup makan.
Dah pandai rasa yang sumeee benda yang remeh temeh cam bebudak tu takyah la citer. Wakaka. 
Tapi tauuuu pulak rindu. Apekah?

Bahasa pun dah bombastik. Sangat. Terlalu sastera waaaaaahaha (muntah)

Pakcik Mario (pakcik ni la yang dari dulu aku kemetot comot berhingus bagai, dia la yang pantau blog ni apa la budak ni bebel haha) sampai perasan.....perasan yang post aku semakin matang. Hahahahahaha kelakar wei!! Aku sedih bila dia cakap camtu.... Sebab? Maksudnya aku dah tinggalkan zaman bebudak ituuuuu~

Oh ayat. Pelis la.

SEKARANG??? Lari jap carik post 2013.

Phewww (tarik peluh) Ada la seketul. Tu pun tak bermoral (baca: takde benefit apa-apa kepada peminat) Wachaaa!

2013- form 5. Eh jap. FORM 5. APAA????! *sawan*

Apa yang aku nak simpulkan sebenarnya??

In a nutshell (ceyy ceyy ayat english), kita semua membesar bersama masa. Tengok ah, blog ni pun nak masuk 5 tahun kot. Kata orang-orang lama, rumah kata pergi kubur kata mari. Dah tua ni, takkan tak tau apa makna hidup meh? Aku pun tak tahuuu, tengah belajar la ni. Peace!

Harapan kepada blog yeh? Ehem ehem (betulkan tie dan lipatan tudung) Aku harap dapat bagi something untuk people yang menjajah blog. Nak stalk, stalk laaaaa sampai lebam. Haha asalkan dapat something yang boleh bagi benefit kat kauorang. Boleh la dapat saham sikit kan. And untuk masa yang mendatang, aku menyimpan azam untuk teghuiiih hapdet blog!! Oyeahhh semangat gila. Wakaka. Hapdet yang boleh inspire orang, yeaaaa inshaAllah.

Moga aku dapat terus memaknai hidup. Korang jugak.

And you, JANGAN BERHENTI MENULIS OK?

Meh panaskan balik dunia blog!!!!! (baling pom pom)





Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha