Bicara Bumbung
Ini..kisah Maal Hijrah saya.
Khamis, November 22, 2012 | 11:13 PG | 5 comments

Bismillahirrahmanirrahim.

Rasa macam...tetiba rasa sebak malam ni.

SATU:

Siapa dapat chance tengok Warkah Cinta kat TV Hijrah 8 setengah malam tadi? Yea..baiklah. Tak suruh angkat tangan pong. Hamboii fasal Heliza Helmi semua membulatkan mata.

Background drama ni sekolah agama OK. Ok comei. Ada la kelainan daripada drama-drama klise yang sangaaat la boring. Sikit-sikit syarikat bankrap. Sikit-sikit kena anak kahwin dengan anak dato'. Sikit-sikit jatuh basikal. Sikit-sikit pokok pelam tepi rumah kena naik kerengga. Takde kaitan kan? Tu maknanya Husna bukan lah seorang yang kaki drama. Sekian. *giving a bow* Kihkih



Pelakon 3 tanya ustaz, "Apakah ciri-ciri wanita yang layak dibuat isteri?" Dalam otak dah terngiang-ngiang yang selalu kita dengar. Paras rupanya..akhlaknya..hartanya... tapi yang penting AGAMA. Bukan?

Tapi hok ni laei sikit. Tapi takpa lah. Ilmu baru dimana-mana.

Sesungguhnya part 'mesra alam' tu sangat la sangaaaat menusuk hati, menusuk kalbu dan rasa tercucuk.


Tapi inilah kita di zaman sekarang. Inilah generasi kita yang dibangga-banggakan sangat tu. Inilah kita yang kejar semua benda ni.

Saya fikir dulu mesra alam is good so boleh adapt cepat dengan suasana baru dan orang sekeliling. Communication is not a big deal anymore. Dah boleh gaul dengan orang...macam goreng telur. Senang ramai kawan. Ya banyak profitnya tapi banyak profit banyak lah ruginya.

Mesra alam, banyaklah cakap. Banyak cakap, banyak pulak dosanya. Taktahu berapa kilo dosa yang sedia ada, inikan mahu tampung dosa akan datang.


'Dah habit dia banyak cakap. Mesra alam. Takkan berdosa kot!'

Mulut dan bibir tu, kita control ke memang semulajadi begitu? Choice is yours, derr. Allah tak kejam bagi kita bibir yang suka noo bercakap. TAK.

Let's make a difference. We boleh! Bukan bulleh -,- 

Jaga mulut, jaga fikiran. Sebab daripada fikiran la terjadinya pergerakan mulut. Jom! *start engine* (kopi pasta ayat Wani)

Kekadang dalam tak sedar, kat luar realiti okeey molek dah kita jaga suara pandangan semua. Tapi hok bila masuk alam maya je, mesra alam tu luar biasa pulak. Gaya tulisan, gaya exclamation mark, gaya smiley senyum kiss apa semua. Tak perasan kan. Perkara temeh bukan? Heh. *peluh kecil*

Nak mesra alam pun, dengan yang halal lagi suci kan ada? Parents.. Guru perempuan.. Kawan sejantina. Banyak yang memerlukan belaian mesramu. Tidaklah perlu salur pada yang salah. Ok geng?


DUA:

I just posted several edited memory picture in facebook. Saja gambar ramai-ramai. Buat kenangan gitu. Kononnya. Korang rasa tak feel tu bila tengok gambar lama? Lagi-lagi yang kena masuk Cross Process. Aroma lama memang masuk sungguh la. Agree?
Walaupun sebenarnya jauuuuh di sudut hati, terasa berat nak memicit butang post. Saya taktahu kenapa. Tapi i just feel like aku baru tayang muka la kat berpuluh friends. (Kalau berpuluh friends lah kan) Tu yang tapis friends.. Yang tak tapis?



Aiyok teacher English kecik hati. Habis lah markah English saya tahun depan :[ Ini lah panorama yang harus ditanggung bila friends dengan guru.

Gambar pun cuma edit 3. Tak menang kakitangan nak masuk banyak-banyak gambar. Lagipun takda gambar berdua dengan teacher. Sungguh, tak berniat apa-apa.

Taktau lah nak thanks ke tambah kecik hati lagi dengan pocoyo bawah komen teacher tu. Ayat dia memang super lah tapi awat la saya rasa kelat semacam. Terasa diri begitu hyna. Nampak bukan keperlian beliau di situ? Aiseh.

Rasa nak delete gambo tu sekarang je. 

Betul je sebenarnya dia cakap tu. Well said. I couldn't agree more. Saya terpikir je lepas drama Warkah Cinta tu. Salah ke saya post gambar sendiri? Gambar dengan kawan-kawan? Soalan yang dah lama sebenarnya bermain di fikiran. Tapi sebab tengok people buat, so kita tak rasa apa-apa.

Hanisah Jamil is online

Curiousty selalu wujud dalam diri sehari-hari, tapi ianya salah kalau tak keluarkan. Tanya je lah. Ignore apa orang akan pandang. So what. Saya pi la tanya ustazah ni. Tapi ustazah ni cakap jangan panggil beliau ustazah dah, panggil akak aje.



Jawapan ustazah simple je. Padat. Faham.

"Ikut keperluan."

Cukup syarat semua. Then it's okay. Kekadang sebenarnya gambar zweeet terlebih gula ni pun tak perlulah bagi tahu satu dunia. Rasa macam...rasa macam....rasa tak apa yang saya rasa?

Agak menjengkelkan juga. Heh terpaksa cakap. Walhal saya sememangnya pernah sesangat ada.

Saya tanya lagi, "Kalau untuk kenangan, ustazah?"





Ayat last. Dengan banyaknya titik. Serius la buat saya cuak! Takut..
Ustazah citer, makhluk the Lelaki sememangnya cakna dengan apa-apa yang kita buat. Sebenarnya, makhluk wanita ni jadi perhatian selalu tanpa disedari. Mak aiiii, scary bukan?
Think twice. Saya kena laaaaagi banyak belajar fasal benda ni. Sebab kita ni makin membesar dan melebar ya.
Nak buat zweeet zweeet tu dengan yang halal, boleh aja. Tapi tidak perlulah menunjuk sangat kat laman sosial. Macamlah kita je ada bestfriend. Macamlah kita aje kena belanja makan di Kebayan. Takut menimbulkan riak. Takut. Ado pahe ning?
MANGSA TEKNOLOGI.
Saya pernah terbaca status bro Bad (dimana beliau study UIA), "If women know how men's eyes are functioning, surely they will cover their aurah properly"
Camgitu la rupa dia. Saya bantai je struktur ayat tapi motif memang sama.
Sesungguhnya la, mata lelaki dan mata perempuan tak sama. Tang mana yang monocular, tang mana yang binocular vision. Cer tanya abang-abang hampa sat.

Kak Aqilah Azam,
Hadaf = Niat / tujuan
Cer lungsuri zaman dulu-dulu. Takda pakai camera pun awat. Boleh jaa hidup.




Intihanya,



TIGA;

Tanggungjawab, der.

Cemana nak jadi pengawas yang baik wei? Dengan kata lain..pemimpin yang berkualiti!

"Allah yang tentukan di mana various pandangan orang terhadap kita,
namun, keikhlasan yg dah terkeluar tu, Allah tangkap."

"The other, you will found in youself, inshaaAllah.
never 4get this special code.
[49:13]"

"Dah gaya macam Hlovate, akak"
"S/he inspired me"
"Awh so do I!"

Kata-kata beliau yang lembut, sooth je masuk hati. Alhamdulillah. Better person, for better ummah!





Kak Sanisah (my superrr ex-Penolong Pengawas), thanks mucho for this.

EMPAT;

ADIK, ADIK. ADIK!!

It's just a wonderful feeling bila ada juni ni bercerita panjang dengan kita. This and that. Tap! Masuk fasal penghijrahan. Auwh.

"Jamak cemana akak?"
"Lidda bawak telekung tapi bila masuk waktu mall tu takde surau lah pulak"
"Nak elak bagi kawan tak mengumpat cemana wuwuwu"

Dan, bagaikan mengambil alih tempat akak-akak di atas. I feeel so bless. Moga dengan kekuatan pinjaman ini, dapat menguatkan mu, dik.





Dan kerana kauorang semua, terjadilah post ini.

Big terimakasih kepada semua crew yang terlibat,
Teacher, Pocoyo, Kak Hanisah, Kak Aqilah, Panda, Kak Sanisah, Lidda, brother Bad..

Ini..kisah Maal Hijrah saya. I just wanna be a productive Husna. Here and then.




Sebelum sibuk fasal azam baru... Saya rasa kena tamatkan revision 2012 dulu. Kan?
NAK TINGGI LAGI?
Ahad, November 18, 2012 | 9:38 PG | 7 comments
Betul la orang kata, luas berjalan luas pengetahuan.

Saya berkesempatan melawat pak Su saya di Kuantan, bertukar cerita dan berita yang takde dalam tv. Berita yang...tak perlukan mikrofon dan penyibuk si pembaca berita.

Dari hal politik, ekonomi negara, isu semasa, masyarakat jiran sebelah, sampai la ke hal keluarga.

Anak bongsu beliau (merangkap sepupu) pernah bersekolah Cina ya. Cemana tah tetiba anak cina kongsi petua turun temurun mungkin, cara  cara menambah ketinggian.




Memangnya, ketinggian tu sangat perlu eh? Aku melihat orang di sana sini kemara kemari semuanya inginkan tinggi. Ya termasuk aku ehem. Dah kata pendek tu comel. Haih tak paham paham jugak.

Senang capai barang, menulis di whiteboard (sesuai untuk para guru) dan memasukkan bola ke dalam gol bola jaring katanya. Senang sembunyi dalam kotak pun faedah apa untuk golongan kecil ini.

Petua tersebut ialah,

Akar kacang tanah. Dibuat sup.

Saya dah order pada ummi saya nak sup esok hari. Anda takmahu cuba??


"Khurafat tahu tak!!!"

Adik saya yang pramatang ni, amboiii statement. Rebus stoking dan rebus akar (herba) adalah dua benda yang berbeza.

Kita hanya usaha, kepada Allah kita mohon natijah yang baik. Bytheway, Allah nilai the effort juga kan?

Camtu jugak la para seniorsss esok sekalian, buat paliiing kemah paper Syariah Islamiah!


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha