Bicara Bumbung
Hati aku ini, milikMu
Jumaat, September 28, 2012 | 9:05 PG | 2 comments
Wahai Tuhan yang maha memegang hati ini,

Pagi tadi nak pergi sekolah dengar lagu ni.


[English version: I Love You So]

Lagu ni sudah digam gajah dalam carta hati selepas Aku Ingin MencintaiMu. Aku Ingin MencintaiMu memang nombor satu, tapi Hatiku MilikMu bukan nombor dua. Bhaha ayat kalau boleh..poyo belaka.

Dengan tudung lencun baru lepas cuci kotor kena sambak nasi lemak, dalam langkah on the way nak ke surau untuk usrah, di bawah cahaya matahari terik yang tersenyum, aku nyanyi sorang-sorang korus lagu ni dengan mengendong beg sekolah dan pencilcase Kanggaroo.


Alhamdulillah for the day.



Rugi sapa tak join usrah tadi. Banyak aku membebel hakhak. Impian selama ni nak bagi sedikit talk pasal kehidupan kepada adik-adik dan kakak(s), kini dah pun tercapai Alhamdulillah. Yieyyy. Weh saudara saudari cikebum cikebum MITT sekalian, sayang korang fillah! \(^_^)/

Rasa macam perlu buat rumusan untuk minggu ini. What a week.

Genap seminggu kem NADI. Tak habis demam kus kus rindu. Kena request ummi buat nasi lauk ikan masin ni. Ahad ni kitaorang kem Bahasa Arab pulak dekat UTM Skudai.
Biarkan Cinta dan Cita-cita bertemu di titik persilangan
Isnin, September 17, 2012 | 6:20 PG | 4 comments
Bismillahirrahmanirrahim.

Whatsapp? Udara sepoi-sepoi berbudi bahasa pada malam ini. Sejuk sampai tulang sum-sum.

Kalau sebut pasal Cinta dan Cita-cita, selalu sangat kita jumpa quotes takpun mutiara kata yang berbunyi macam ni lebih kurang..

 Kejarlah cita-cita sebelum mengejar cinta

 CINTA vs CITA-CITA; Mana yang harus dipilih? (dah macam iklan pencuci baju)

 Love study before you love somebody. (siap bentuk ikon hati lah bintang lah huruf ب pun nak ada)

Kalau makcik-makcik dalam tivi tu,

 Ala ko belajar je dulu jodoh ni bior mak yang carikan..


Saya tak faham kenapa cinta dan cita-cita harus diceraikan. Mesti dipisahkan. Kenapa mesti ada gap antara dua benda tu?

Sepatutnya cinta dan cita-cita harus bergerak seiringan sehaluan. Satu matlamat, satu Malaysia! Tetiber. Sila ignore. Sebab, macamana nak capai cita-cita tu kalau takda cinta?

Senang kata, kita of course la SUKA apa yang kita NAK kan.

Awak nak makan kuih samperit, sudah sahih la yang awak suka samperit. Setuju?

Takkan macam ni pulak..

"Teringin pulak aku nak makan tikus mondok. Dengar kata tikus ni rasa dia tak sedap"


Cinta ni sebenarnya subjektif. Bukan tersepit satu perasaan antara lelaki dan perempuan je.

Cinta hamba kepada Pencipta. Cinta anak terhadap parents. Cinta terhadap facebook. Rasa tak lengkap tak bukak sehari. Kihkih

Apa yang saya nak simpulkan di sini adalah, lakukan semuaaa benda kat dunia sehari-hari ini dengan perasaan CINTA. Suka apa yang kita buat. Peh hebat tau kuasa love ni awak tahu?

Hey, I think we should know more detail about love. Supaya pemikiran kita tak sempit hanya memandang cinta tu only for different gender.

Kita selalu dengar kan, orang yang bercinta akan sanggup buat apaaa saja untuk orang yang dicintainya. Si dia mintak jam tangan Rolex berwarna pink, tabung ayam rela dipecahkan. Si dia mengidam nak makan sup stokin, kita punya stokin sekolah pakai semalam sanggup direbus.

Maha terror la kuasa love ni. So kenapa mesti disalurkan pada tempat yang tak halal?

Saya termenung jauh merefleks diri sendiri. Saya tak pernah lagi merasai 'rela dan sanggup' merebus stokin untuk si dia. Sebab tak pernah bercinta. Auch. Senang citer tak pernah rasa la sanggup buat apa saja untuk orang kita love tu.

Kita mengaku kita sayang Allah, Nabi, parents, familes.. tapi adakah benar kita sanggup buat apa saja untuk buktikan cinta tu?


Ya Allah, berikanlah kefahaman kepada orang yang sedang membaca ini supaya mereka faham apa yang ingin aku sampaikan.

Rasa macam keling sangat ayat pada post kali ini.

Harus lah buat sungguh-sungguh trial SMA ni. Untuk buktikan cinta ku padamu oh ummi baba~ Teringin nak Mumtaz, ngee. Tapi rasa malu pulak bila tengok usaha diri sendiri. 
Keluar pagi-pagi, tiada matahari dapat ku lihat
Sabtu, September 08, 2012 | 9:10 PTG | 0 comments




Play is a restorer of the mentally and physically tired. It is a form of relaxation that encourages the recreation process.

If well chosen, our pastimes can contribute much to our well-being, to the maintenance of sound physical health and to successful living.

Bak kata MILO, 'Play more, Learn more!'
Ada masa kita serius, ada masa kita main. Tak begitu?



Menyempat jugak lah meronda sepusingan dua. Say 'Morning!' pada jiran-jiran yang berlainan kaum. Ada yang tengah basuh kereta, tak kurang jugak yang sedang bercucuk tanam. Kadang-kadang expect mereka tak akan balas sapaan kita, sekali... 'Good Morning!' bercampur senyum peh yang maha ikhlas. Aaawhh great morning.

Berbasikal aje dapat spread the love. Tak ke itu perangai seorang Muslim? Eheh. *kekelip mata*


Have a bless weekend \(^_^)/

Hutang cerita raya, cerita Ramadhan. Taktahu lah perlu tell the story pada suatu hari bla bla.. Next week, syafawi SMA. Peergh masih boleh blogging. Hebat? 


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha