Bicara Bumbung
Sebarkan Salam, Sarungkan Senyuman
Sabtu, Mei 12, 2012 | 10:54 PG | 0 comments
Dengan nama Allah yang Maha Mengetahui Hati ini.


SMILE - It makes people wonder you're up to

Badan kaki tangan pengawas from MILWAT telah mengadakan Kempen 2'S' minggu lepas! Kempen ni aim untuk merapatkan silaturrahim sesama ahli Milwat, gain lebih banyaaaaak pahala, dan menceriakan sekolah. Bukan ke mensebarkan salam adalah bersamaan dengan mensebakan bahagia?

Nak tau tak, actually kaaaan. Bagi salam sesama kita tu adelah hak setiap orang Islam. That means, kita semuaaaaaa ada hak untuk mendapat salam. Imagine la kalau kita tak dapat hak kita, ataupun kita tak bagi hak orang. Nampak tak ketidakadilan di situ?

Aku paham. Bukan senang nak bagi salam sesenang jiwa dan raga kepada makcik Jemah yang sedang menshopping ikan di pasar. Bukan mudah untuk untuk senyum selebar sesuci lebaran kepada anak pakcik Awang yang umur 2 tahun tu. Ye la, kita tak kenal pun. Selisih je kuttt. Takyah la bagi salam. Leceh la.

Tu yang kiteorang cuba terapkan since sekolah lagi! Persis kata pepatah, biar papa asal bergaya. EH! Bukaaan. Alah bisa tegal biasa haaa. Uish, bagi salam ni comel sebenarnya. Kan?

Taper, kita try praktikkan senyum dulu. Senyum ni laaaaagi senang. Takyah keluaq pitih. Free of charge! Koyakkan je senyuman tu and taraaaa auw auw manishnya awak.


10 Reasons to smile.


It makes you attractive.

It changes your mood.

It is cantagious.

It is relieve stress.

It boosts your immune system.

It lowers your blood pressure.

It release endorphins, naturalpain killer and serotonin-natural and anti-deppressant.

It lifts the face and kames you look younger.

It makes you seem successfull.

It helps you to stay positive.

It is A SUNNAH.

SO, SMILE ^_______^ Mudah je wei. Smile smile smile!

Okeh here we go.

Only 5 langkah mudah untuk libatkan diri dalam kempen ni!
1. Nampak orang, husnu zon (fikir baik-baik) pasal orang tu. Azam untuk buat orang lain bahagia kalau jumpa kita.
2. Tarik pipi, koyakkan bibir untuk sarungkan senyum.
3. Mata jangan lupa main peranan. Kajian menunjukkan senyuman ikhlas terletak pada mata bukan bibir the one and only. Selalunya kalau tepi mata berkerut/berkedut sikit tu senyum dia memang lahir dari hati nan su...ci lah!
4. Berdehem. Ready nak laung 'Assalamualaikum!' secara tulus dan ceria.
5. Yeay! Gain pahala selagi mana kita Ikhlas :)

Syarat:
1. Perlu buang segala sifat ketakutan dan pemalu tetiba.
2. Tapi jangan tak tahu malu meniru aksi ini sesama lain jantina --'
3. Tak perlu fikir orang kata apa, Allah tau kita buat apa :)

Adaa berani?


Cantik kan sekolah ni? Ahaa
 


It is the fun way to spread the love, people. Let's do it now.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha