Bicara Bumbung
Mengurus masa dengan kasih sayang
Sabtu, Mac 24, 2012 | 9:45 PG | 0 comments
In the name of Allah Ar-Razzaq.

Mengenal pasti masalah: Bila malam-malam nak melelapkan mata kan, tetiba tersentak. Kasut basah kena hujan tadi petang! Esok confirm berbau. Kasut pulak sepasang je. Aisehjemah, acane boleh lupa ni? Argh malasnya.

Tak pun situation ni. Korang hanya melelapkan mata tanpa rasa malu dan bersalah. Lalala gitu. Tanpa memikirkan serta memuhasabahkan diri APA YANG AKU DAH ACHIEVE UNTUK HARI NI?

Pernah tak tanya diri sendiri benda ni. Adakah aku dah buat something untuk orang lain? Aku dah buat apa je seh hari ni? Eh Allah happy tak dengan aku hari ni? Kawan-kawan nampak aku cemana eh tadi?

Pernah rasa tak diri ni sangat useless. Misreable? Rasa kosong? Hurm.... let's fix that.

Aku percaya, time management mempunyai kuasa yang sangat ajaib lagi sakti. Macam.... masa ni dah macam sungai nadi hidup la. So kalau takde masa, takde la kita. Jadi kena la urus masa supaya masa sentiasa cukup untuk kita. Semakin terurus masa, semakin teruruslah kita. Hypothesis accepted?  Okeh ayat dah semakin roller coaster. Mari menye-skip.

Sebelum saya membebel panjang (oh part yang paling saya suka Hahaha), take a look. Video ni adalah salah satu inspirasi saya untuk melahirkan entri ini.


 Yang penting minit ke (0:44 - 1:40) aje.

Dapat fakta penting?

1. Use calendar(s)
2. Make a to-do-list

Thanks bro Aiman Azlan!

Mari saya share pulak saya menyara dan menguruskan masa setiap hari. (Walaupun kekadang terbabas tergolek juga) *jiwa dalam keadaan bajet+poyo*


Time is running, man!

Macam biasa, husna dan gambo tak dapat diceraikan.


First, go and get a planner.


Planner ni handy dan kecik sederhana je la. Tak terpikul dek bahu saya nak gendong yang berat-berat bawak pergi sekolah wei. Sudah la handy, cover berkapas pulak tu. Boleh dibuat bantal haha. Sesungguhnya saya sangat berpuas hati menggunakan planner free pemberian ayahnda. Barang free kaaaaaan.

Actually gejala planner2 ni saya terinfluence daripada Addin Shah, main character novel Hlovate: [tunas]. Nampak tak? NAMPAK? Betapa hobi itu sangat mempengaruhi minda dan emosi kanak-kanak riang dasawarsa ini. So, awasilah dan cctv-kan lah hobi anak anda.

Ada kalendar, ruang nota dengan contacts. Promote ni haha. Boleh jadi macam daily diary jugak planner ni. Dalam satu bulan, nanti korang dapat tengok sekali imbas apa yang korang dah buat dalam sebulan. Osem kan? Feeling kepuasan tu sangat obvious bila dapat tengok bukti kemana masa kita dah dilaburkan in one month. Sebulan woo. Bukan sikit. 30 hari. 720 jam. 45 600 minit tau.

Tu la yang dikatakan planner. ^^

Second, make a to-do-list.





Kita ni kan manusia, sebaik-baik makhluk. Walaupun camtu, kita ni tak sempurna. We ain't perfectionist. Dah la tak sempurna, selalu lupa pulak tu. Kekadang lepas makan pun tak basuh tangan sebab dah hisap siap-siap. (tiber)

Okeh okeh serius, nak taknak kita kena menulis jugak bagi tak lupa. Cakap mulut tak cukup je. Every morning, lepas sesiap wangi pakai baju sekolah saya tarik satu kertas kecik. Buat list benda-benda penting untuk saya settle untuk sehari. Biar clear sikit medulla oblongata nak buat apa. Tak de la menonong macam orang tak berperasaan.

Kan sistematik tu?
Pastu saya selit je dalam planner tu. Macam nota cinta kat diri sendiri la pulak. Tetiba rasa romantik.

Frankly speaking, sheronok sangat buat planner. Sheronok woo membelai masa dengan penuh kasih sayang. You should give it a try!




Tak minat Domo. Tapi apakan daya, surrounding semua gemarkan Domo pastu bagi free pulak. Syukur takde patung Danbo. Kalau tak, duit saya akan terkikis secara drastik. 



Sebelum 'dia' berlari dengan lebih kencang, lebih baik kita mengejarnya terlebih dulu.
Before it's too late. (nada bisik gaya citer seram)
Do not wait; the time will never be “just right.” Start where you stand, and work with whatever tools you may have at your command, and better tools will be found as you go along. (Napoleon Hill)




Ketahuilah bahwa kewajiban itu lebih banyak daripada waktu yang terluang, maka bantulah saudaramu untuk menggunakan waktunya dengan sebaik-baiknya dan jika engkau punya tugas selesaikanlah segera. (Hasan Al-Banna)

So....? Plan your time well, mate.

Artikel ni menarik jugak, eh? [http://halaqah.net/v10/index.php?topic=627.0 ]

Ingat tak orang join buat poster dakwah tu? Alaa kat entri sini. Alhamdulillah tadi dapat dah posto posto! 



Tempat ke20 pun, ok what? Made in Korea laa! Wargh.
^____________^

Inilah saya. Sekali update, berjela-jela babbling. Sekian.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha