Bicara Bumbung
Mengurus masa dengan kasih sayang
Sabtu, Mac 24, 2012 | 9:45 PG | 0 comments
In the name of Allah Ar-Razzaq.

Mengenal pasti masalah: Bila malam-malam nak melelapkan mata kan, tetiba tersentak. Kasut basah kena hujan tadi petang! Esok confirm berbau. Kasut pulak sepasang je. Aisehjemah, acane boleh lupa ni? Argh malasnya.

Tak pun situation ni. Korang hanya melelapkan mata tanpa rasa malu dan bersalah. Lalala gitu. Tanpa memikirkan serta memuhasabahkan diri APA YANG AKU DAH ACHIEVE UNTUK HARI NI?

Pernah tak tanya diri sendiri benda ni. Adakah aku dah buat something untuk orang lain? Aku dah buat apa je seh hari ni? Eh Allah happy tak dengan aku hari ni? Kawan-kawan nampak aku cemana eh tadi?

Pernah rasa tak diri ni sangat useless. Misreable? Rasa kosong? Hurm.... let's fix that.

Aku percaya, time management mempunyai kuasa yang sangat ajaib lagi sakti. Macam.... masa ni dah macam sungai nadi hidup la. So kalau takde masa, takde la kita. Jadi kena la urus masa supaya masa sentiasa cukup untuk kita. Semakin terurus masa, semakin teruruslah kita. Hypothesis accepted?  Okeh ayat dah semakin roller coaster. Mari menye-skip.

Sebelum saya membebel panjang (oh part yang paling saya suka Hahaha), take a look. Video ni adalah salah satu inspirasi saya untuk melahirkan entri ini.


 Yang penting minit ke (0:44 - 1:40) aje.

Dapat fakta penting?

1. Use calendar(s)
2. Make a to-do-list

Thanks bro Aiman Azlan!

Mari saya share pulak saya menyara dan menguruskan masa setiap hari. (Walaupun kekadang terbabas tergolek juga) *jiwa dalam keadaan bajet+poyo*


Time is running, man!

Macam biasa, husna dan gambo tak dapat diceraikan.


First, go and get a planner.


Planner ni handy dan kecik sederhana je la. Tak terpikul dek bahu saya nak gendong yang berat-berat bawak pergi sekolah wei. Sudah la handy, cover berkapas pulak tu. Boleh dibuat bantal haha. Sesungguhnya saya sangat berpuas hati menggunakan planner free pemberian ayahnda. Barang free kaaaaaan.

Actually gejala planner2 ni saya terinfluence daripada Addin Shah, main character novel Hlovate: [tunas]. Nampak tak? NAMPAK? Betapa hobi itu sangat mempengaruhi minda dan emosi kanak-kanak riang dasawarsa ini. So, awasilah dan cctv-kan lah hobi anak anda.

Ada kalendar, ruang nota dengan contacts. Promote ni haha. Boleh jadi macam daily diary jugak planner ni. Dalam satu bulan, nanti korang dapat tengok sekali imbas apa yang korang dah buat dalam sebulan. Osem kan? Feeling kepuasan tu sangat obvious bila dapat tengok bukti kemana masa kita dah dilaburkan in one month. Sebulan woo. Bukan sikit. 30 hari. 720 jam. 45 600 minit tau.

Tu la yang dikatakan planner. ^^

Second, make a to-do-list.





Kita ni kan manusia, sebaik-baik makhluk. Walaupun camtu, kita ni tak sempurna. We ain't perfectionist. Dah la tak sempurna, selalu lupa pulak tu. Kekadang lepas makan pun tak basuh tangan sebab dah hisap siap-siap. (tiber)

Okeh okeh serius, nak taknak kita kena menulis jugak bagi tak lupa. Cakap mulut tak cukup je. Every morning, lepas sesiap wangi pakai baju sekolah saya tarik satu kertas kecik. Buat list benda-benda penting untuk saya settle untuk sehari. Biar clear sikit medulla oblongata nak buat apa. Tak de la menonong macam orang tak berperasaan.

Kan sistematik tu?
Pastu saya selit je dalam planner tu. Macam nota cinta kat diri sendiri la pulak. Tetiba rasa romantik.

Frankly speaking, sheronok sangat buat planner. Sheronok woo membelai masa dengan penuh kasih sayang. You should give it a try!




Tak minat Domo. Tapi apakan daya, surrounding semua gemarkan Domo pastu bagi free pulak. Syukur takde patung Danbo. Kalau tak, duit saya akan terkikis secara drastik. 



Sebelum 'dia' berlari dengan lebih kencang, lebih baik kita mengejarnya terlebih dulu.
Before it's too late. (nada bisik gaya citer seram)
Do not wait; the time will never be “just right.” Start where you stand, and work with whatever tools you may have at your command, and better tools will be found as you go along. (Napoleon Hill)




Ketahuilah bahwa kewajiban itu lebih banyak daripada waktu yang terluang, maka bantulah saudaramu untuk menggunakan waktunya dengan sebaik-baiknya dan jika engkau punya tugas selesaikanlah segera. (Hasan Al-Banna)

So....? Plan your time well, mate.

Artikel ni menarik jugak, eh? [http://halaqah.net/v10/index.php?topic=627.0 ]

Ingat tak orang join buat poster dakwah tu? Alaa kat entri sini. Alhamdulillah tadi dapat dah posto posto! 



Tempat ke20 pun, ok what? Made in Korea laa! Wargh.
^____________^

Inilah saya. Sekali update, berjela-jela babbling. Sekian.
Tags
Jumaat, Mac 23, 2012 | 10:06 PG | 0 comments
 




1. How did you get one of your scars?
Kudis umur 5 tahun, chicken pox darjah 3, dipanggang iron serta nyamuk. Kitaorang panggil mereka bintang. Takpun duit seposen. Malam-malam ajak budak sebelah, 'Nak tengok bintang  tak?'

 
2. How did you celebrate your last birthday?
Bangun sahur check handphone lalu tersengih seperti tapak sulaiman yang disaluti air liur basi.

3. How are you feeling at this moment?
Ngantuk. Mata saya udah mengecil, mas.

4. How did your night go last night?
My night go to bed laa. Haha, tonton citer The Dinosaur bersama ummi dan Uma. Kitaorang memang suka citer berbau haiwan-haiwan ni.

5. How did you do in high school?
By car. Spesifically, by a white Alza. Nombor plate? Tak perluuu.

6. How did you get the shirt you’re wearing?
Ini baju kepunyaan ummi saya. Beli di pasar lombong aja siih.

 
7. How often do you see your best friend(s)?
Dalam lapangan mimpi. 

8. How much money did you spend last month?
Booooook(s),  i can say

9. How old do you want to be when you get married?
(tersedak) Apaa keeee. Haishooo. Kalau rasa-rasa diri dah bersedia nak pikul tanggungjawab tu. Kena la sedia daripada sekarang untuk sambut baby cenonet tuu nak didik diorang jangan main facebook lalala.

10. How old will you be at your next birthday?
Bulan Hijrah, 17 tahun lah. Ya kalu Masihi, 16 tahun dong.

11. What did you do last weekend?
Pack barang dalam rushing  melarikan diri dari rumah bersama keluarga tersayang.

12. What would you rather be doing?
Usap bebudak berbulu ni.

 
13. What always makes you feel better when you’re upset?
Menangis. Menangis.  Berbual dengan Dia. 

14. What are you worried about?
Pagi esok makanan di kantin habis. Kami kelaparan. Kebuluran.

15. What did you have for breakfast?
Home made roti telur.

16. Have you ever liked someone who had a girlfriend/boyfriend?
Liked? LIKED?  status orang tau la.

17. Have you ever had your heartbroken?
Jantung pecah?

 
I'm fond of aeroplane, now
18. Have you ever been out of the country?
Di lapangan mimpi, saya bebas untuk terbang ke mana pun. Now everyone can fly.

19. Have you ever done something outrageously dumb?
Terlelap belakang bangunan sekolah dengan buku Sains di saat bebudak main bola keranjang. Cukup dumb tak? 

20. Have you ever been back stabbed by a friend?

So sekarang acane saya boleh menaip? Ya iyalah enggak pernah. Wahaha


21. Have you ever dated someone younger than you?
Berbuka puasa dengan kurma dengan orang yang jauh lebih muda daripada saya? Ohh pasti dong!

22. Who was the last person you saw?
Orang Indon yang memetik gitar nyanyi lagu Maher Zain

23. Who was the last person you texted?
Chah. It's her birthday!

24. Who was the last person you hung out with?
Keluarga saya, hartanah saya.

25. Who was the last person to call  you?
Kak Zana, teman dia candle-light.

26. Who did you last hug?
Budak berbulu sekor ni la, Panda.



27. Who is the last person who texted you?
Alia Syafiqah, gerangan yang hadiah tag ni. Bagi smile sikit kepada beliau. Aww so sweet. 

28. Who was the last person you said “I love you” to?
Hee somehow I don't play with 'Iloveyou'. Kiteorang main uhibuuki fillah je.

29. Do you think anyone likes you?
I don't think so. Diorang admire je hakhakchuum. Naa just kidding.

30. Do you ever wish you were someone else?
Haha, I only wish I can be better Husna. Tu je.

31. Do you know the muffin man?
Saya ada kakak senior yang dipanggil Muffin. Tapi dia woman.

32. Does the future scare you?
Kadang-kadang. Esok pun future. Tapi, no worries so much. Not good *geleng-geleng*

33. Do your parents know about your blog?
Wohoooo, exactly yes. Dengan sopannya, YA.

34. If you could have one super power what would it be?
Dapat siap homework seiring dengan deringan loceng. Kita set alarm sampai pukul 9, nanti bila bunyi je loceng tu haa automatik dah siap homework. Hahaha

35. If you could go back in time and change one thing, would you?
Ahaaaaa. Benda yang satu tu, mungkin. Tapi no waay. Baba dah pesan chill, all in hikmah inshaAllah.

36. If you were stranded on a deserted island and could bring 1 thing, what would you bring?
My planner!

Hanya ni aje yang mampu saya lakukan. Oh maafkan saya. Saya bukan la Fantastic 4. Ahaks. Jauh dari sudut trakea dan medulla oblongata, saya amat rindukan dunia blogger dengan segala kerinduan. Siyes!  
Confused,
Sabtu, Mac 03, 2012 | 5:44 PTG | 2 comments











Pernah dengar personality crisis? Ha ha
(ok semua bulu roma berdiri tegak sebab tetiba je penulis gelak)

Ada benda nak tulis nii sebenarnya.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha