Bicara Bumbung
Kita ni import ke eksport punya orang?
Sabtu, Oktober 29, 2011 | 9:07 PG | 12 comments
Dengan lafaz Bismillah dan satu nafas je saya memicit  button. Ingatkan makin rajin update after exam kan, tengooook... Ha tengoooook. Makin malas wei. Perlukan nafas untuk picit butang New Post.

Keh keh oh malam ni saya cakap-cakap pasal kita. Ha'ah pasal kita la *kelip2 mata*

Actually benda ni saya dah draft dalam kepala 2 minggu. Punya lama saya bela dia. Now saya nak extract dia supaya menjadi berguna kepada kita kita.



Betapa kegedikan itu adalah saya hakhak


Meh kita tanya diri sendiri, kita ni manusia import or manusia eksport eh

Lek luuu. Apekebenda masuk Geografi topic ni?

Bukan setakat Geog je,  Sejarah dan Kemahiran Hidup pun ada topik eksport import ni. Kan kan, jom ah refresh balik otak kita. Ni, masuk hat Pendidikan Islam pulak.

Key, what is import and eksport actually?

Tarik nafas sat. Korang rilek je eh. Slow slow.. Oh eh, maafkan saya kerana berbahasa rojak petis. Ngeh


Apakah yang dikatakan manusia import.. dan manusia eksport

Import - manusia yang menerima

Eksport - manusia yang memberi


Easy as piece of icecream  aite? Macam import lah, kita terima atau ambik from others. Kalau eksport, kita bagi kat orang lain. Alah, Geografi dan Sejarah cukup menerangkannya. Sabo husna, tak sume reader ekau ni umurnya form 3 


Muhasabah diri balik, we are import or export type nih?



Dah, korang rasa kan. Antara dua jenis manusia ni lah.  MANA YANG LEBIH BAHAGIA?

Mencabar kewibaan punya soalan. Cari gali buku Geog cepatt! Haha

Dari mata kebendaan, of course lah import kan lebih bahagia. Sebab kita menerima benda je. Terima terima terima, ceh tak memberi pulak. Mana aci!

Pernah tak, korang bagi present kat someone in somewhere. Biarpun mahal bak harta karun di Lenggong Perak, tapi bila nampak someone in somewhere tu happy je terima present tu, surely kita automatic terbahagia sekali kan? Padahal duit  dah lebur dek terbako membeli present tadi.


OH baiknya awak! 


So here, hakikatnya manusia eksport adalah lebih bahagia. Manusia bahagia ialah manusia yang bahagia melihat orang bahagia. 

Another side, susah nak tengok orang bahagia dan bahagia tengok orang susah ialah ciri-ciri manusia tidak bahagia.


Kenapa bahasa saya agak seperti alien di planet Marikh? Errrr hehe, mintak mintak korang faham


Next, kalau nak buat something, fikir apa yang akan dieksport, bukan apa yang diimport. Maksudnya, fikirkan apa yang kita akan beri, bukan yang kita dapat jek. Memberi kan bahagia. Tak ke? 

Orang-orang yang menafkahkan hartanya di malam dan di siang hari secara tersembunyi dan terang-terangan, maka mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.Surah Al Baqarah> Ayat 274


Adelah terngiang ngiang kawan cakap, 'Kalau kita tolong orang, Allah mesti tolong kitaa ' Kus semangat. Indeed.


Macam Prof Dr Muhaya pernah lah cakap saya teringat, 'Jadikan diri sendiri macam cahaya matahari. Bila jumpa orang, buat orang tu bahagia dengan diri dia sendiri, bukan kagum untuk diri kita'

Contohnya kat public speaking, sebagai seorang guru dan juga.. yea daily conversation.


In a nutshell, meh jom kita jadi manusia eksport. Sape taknak bahagia kan?

Senyum pun satu jenis eksport. Yok, sebarkan senyumanmu! *terbayang bibir senyum terbang ke udara*

Oh yes, idea post dikreditkan kepada radio IKIM hari Sabtu bertarikh 8 Oktober 2011 jam 7 pagi. HOHO segmen ni setiap minggu ade di pagi hari. Prof Dr Muhaya yang....yang.. yang ape eh nama dia? Yang conduct segmen ni. Ngeh.. Serius, doktor ni awesome. Penuh aura positif yang tinggi. Cuma.. tidak ku nafikan kadang tersengguk di sebelah radio pada pagi yang hening. Keh keh keh

Yiey saya berjaya menghabis post ini pada jam 11:59 p.m. Masih malam. Sehubungan dengan itu, dengan helaan dua kali nafas saya memicit butang   Assalamualaikum
Baca Buku, Jawab Soalan
Ahad, Oktober 23, 2011 | 3:00 PG | 8 comments



Alhamdulillah big yieyy for me. Saya dah habis membaham Contengan Jalanan pada Khamis lepas. Awak tanya saya best atau tidak? Of course lah bestt. Awak wajib beli Kalau awak takde heart attack lah. Sebab.. novel ni penuh dengan suspen, kejutan dan kontroversi.

Ceh, ayat mesti takmau kalah kan. Tapi ni serius.

Apepun, as for me Contengan Jalanan suits me well compared to Versus. Versus tu dah masuk alam lain dah. We call it alam kahwin or alam love. Bukan alam barzakh heh. Oihh, ape punya intoduction saya pakai nih?

Wei Fend dan K2, arigato gozaimas for being so inspired 



Dah lepas Contengan Jalanan, kita berteleku pulak dengan novel Hero. Ni je lah keje saya kan

Seminggu sekolah, dan dan seminggu tu lah kehulur kehilir bawak novel. Jadi pendiam sat. Baca-baca , senyum sendiri pulak. Pahtu terbang pergi planet Pluto bawak a flock of bird dalam perut. Keh keh keh





Tengah tengah saya khusyuk meneliti setiap baris perkataan dari kiri ke kanan sambil tersengih kan...

" Patutlah sanggup kehulur kehilir bawak novel setebal ni, ada Cik Husna rupanyaaaa "

Hish budak Awa ni!

Ye ehm fine, heroin dalam novel namanya Husna. Wohohohoho teruja limapuluh saat. HERO DIA? Jom jom, mai lah beli novel ni hakhakchuum.

Afeefah Husna, you really inspired me. Saya nak jadi macam awak! Kita sama-sama jadi macam Ummu Sulaim nak? (diserap semangat yang maha kuasa)



OH ye, I have been tagged by Hazirah. Tag? What's that? Okay jom terjun terjah


The rules:
 You must post these rules.
 Each person must post 11 things about themselves in their journal.
 Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
 You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
 Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER
 No tag back!
 No stuff in the tagging section about " YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people.

 11 things about me :

 I'm a Hantu Susu bak pepatah Amira. Saya suka Milo. NOW
 Kadar kelajuan bercakap macam kelajuan keretapi  kena kejar dengan polis. It's natural. Orang selalu suruh saya repeat balik kalau sekali saya cakap. Kadang-kadang sampai kerut muka. Baba selalu tegur cakap se-low se-low. Kinda gelabah betul
 Suka Math. A LOT! Ngeh
 Gila novel. Na.. you know it kan? Girlssss *rolling eyes*
 I'm a specky. Tapi guna bila dok dalam kelas je kalau tak nampak.
 Saya suka sangat sengih bila jumpa budak-budak dan menatang. They're too cute
 Love to make new friends. Ngee
 Hey, saya orang Ogos tahu! Sebab tu saya minat number , perhaps?
 Gelabah orangnya hoho
 I'm always last. Makan lambat, siap makan pun jadi yang last
 Hai, saya NFHusna

Question from Hazirah :

Do you prefer Pizzahut or Domino's ?
 Pizzahut
Kpop or english song ?
  English song 
Justin bieber or Zayn Malik cute ?
 ME!
Your school name ?
 MITT
Your real age ?
15 but going to 16. Urgh tua tua tua :P
Family or friends ?
  Both please
How you latest exam? Easy ?
 PMR! Ngeh, Alhamdulillah 
Can you describe my blog ?
 Simple, neat yet beautiful
What the best moment in 2011 ?
  That moment when we all cuba nak membesar
Are you miss 2010 ? Give me reason.
 Of course. Hey, there was my old times.
Are you okay ?
  Err OKAY ALHAMDULILLAH *senyum* I'm trully blessed


 Question from me:

Bagaimana anda mengurus masa cuti?
Apakah anda mempunyai hobi? Nyatakan dan kenapa.
Antara novel paling ngetop pernah anda hadam?
Bila masa anda study yeh?
Which one, comedy or action?
Ha! What song inspires you so much?
Kenapa anda sayang kakak anda?
Berapa banyak anda makan coklat satu minggu?
What are your principal of life?
Menatang kesukaan anda?
Who are you at school?



Thanks a lot Hazirah  You made my day


Pagi tadi: Bukak lagu POKOK nyanyian MUH kat youtube, pahtu tersangkut dengan lagu Chicken Dance lah, Lagu Tiga Kupang lah, If You Happy lah, Old McDonald Had A Farm lah. Haih, missing my childhood in action!

I'm going to cycle outside, now. 


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha