Bicara Bumbung
Bagai itik kehilangan pengenalan
Jumaat, Mac 25, 2011 | 8:35 PG | 0 comments
Salam hai hello. Tujuan mengupdate hanya untuk berkongsi pengalaman yang agak besar sepanjang pembesaran aku. Haha next.

PERTAMA:


" 18 ORANG mari sini. Saya nak awak semua JALAN ITIK sepuluh pusingan blok ni "



Kitorang macam APAAAAA? Oh ye kitorang 18 orang kena denda jalan itik sebab tak menghafal untuk hari tu. Hukuman jalan itik ni dah macam trend kat sekolah aku. Sape tak kenal bukan sekolah aku lah tu. Tak aci!


Mahu tak mahu, dengan penuh naif kitorang cangkukng... Dan apa lagi start lah berkedek macam itik. Huarghh boleh bayangkan betapa cute tak aku ehem dan 18 yang lain ni berkaki itik. Kejanggggg you tahu~ Nak rasa, sila buat sekarang. Sepuluh. DOWN! DOWN! DOWN! Kakak senior yang sekali kena jalan itik boleh lagi bergelakan mengatakan boleh kurus sehh jalan itik.


Kiri.. Kanan.. Kiri.. Satu hayunan langkah bersamaan 2saat lebih kurang. Takde keje pulak nak kira. Cuma nak bagitau bahawa pergerakan jalan itik memang lambat ah. Baru kitorang sedar perumpamaan bagai itik pulang petang tu macam mana.


Malu? Jangan lah sebut. Aku tunduk dengan naifnya. Haha comell pulak rasa. Kawan-kawan yang hebat tengok lah dari atas. Kelas lain yang agak tak bertanggungjawab sikit tu, BOOO~ kan kerja diorang. Nak heran apa. Boo pun takde makna jugak.


Bila jalan kedek-kedek tu kan rasa nak nangis jugak ah. Kitorang kat bawah, orang semua tengok. Ada pulak cikgu rakam. Menunjuk je lah sempat buat. Tapi bila fikir- fikir balik kan, benda ni semua lah yang aku bawak keluar dari sekolah ni. Jadi apa? Kuih bangkit? Haha itik ang. Jadi memori la sehh :)


Takde la sampai 10 pusingan pun. Satu pusingan pun tak habis orang belakang lari potong aku. Ustazah kasi hebak-hebak je. Yang aku ingat ;

" Takde niat nak malukan awak. Takde niat sikit pun. Ustazah cuma nak bagi awak pengajaran "


Bila kitorang nak salam dan aku yang terakhir, ustazah genggam tangan aku. Woah berdetak hati aku. Ustazah pesan;

" Menghafal rajin-rajin "

Terima kasih ustazah. Aku baru perasan yang sebagai pelajar kan kena tiap-tiap hari disuntik semangat pembagi motivasi macam ni.


KEDUA :

Lepas kelas Jumaat aku dan Muny mengambil inisiatif dan plan untuk ke tempat kajian Sejarah. Haha jangan tanya buat apa. Dari 2petang sampai 5petang boleh ah dikira agak banyak terbuang masa kat situ. Err sebenarnya tak pun cuma disebabkan pergerakan yang terbatas mensebabkan musabab ini.


Bila bukak je pintu Menara Aqabah yang dijadikan pusat pengumpulan bahan, terciumlah bau-bauan. Alaa bau macam kat office. Mau segar lah kononnya. Tengok-tengok ada ramai jugak pelajar dari sekolah luar. Jadi kami berdua bukan bendasing di situ.

Plan nak interview kan, tiba-tiba....

SURAT KEBENARAN!!!

Paghioo siryes boleh lupa depan-depan kaunter. Nak hampas kasut saiz 9? Alhmdulillah kiteorang ditemukan dengan dua jejaka err oh ha tampan dan tinggi serta berkulit gelap. Mula-mula kitorang rasa macam nak rayu je kat budak India sekolah luar tu kongsi bahan haha. Muka budak-budak rajin tu yang rasa nak ambik kesempatan tapi kitorang dah dipertemukan dengan jejaka kacak. Kenapa perlu memilih?


Blablabla. Yihaaa dapat pun surat kebenaran dari jejaka kelas A. Kelas A JANGAN MAIN-MAIN. Bila dah dapat pulak, TAK PAYAH. INTERVIEW SINI JE. YE ADA APA SOALAN?


Masa ni aku yang rasa nak hampas kasut saiz 6. Takpe akak tu baik. Akak tu nak cepat jadi dia tinggalkan nombor telefon kalau nak tanya apa-apa. Fiuuuu orang dapat IC aku dapat nombor telefon sekali. Boleh la war-warkan dalam assignment tu kan haha. Tak bolehhhh muka akak tu fierce as lion sikit. Oh aku nak kacau kakak tu esok lah. Nak ikut?


Interview blablabla. Pihak Menara nak kasik bahan bertulis pulak. Aku dah amek dah, tinggal jejaka kelas A tu je. Ya Rabbi tulus dari pandangan seorang kelas sebelah, jejaka kelas A terlalu sopan dan naif. Bahan bertulis tu kena fotostat, jadi kena gadai IC sebab nak bawak lari bahan ori kan. IC sape? Aku jugak~ Kan dah cakap, diorang agak naif dan sopan sampai IC pun takut nak bawak.


Kitorang berpecah. Jejaka kelas A vs Itik kelas Q. Diorang pi fotostat, kitorang pi window shoppinggg sementara siap fotostat dan tinggal nak mintak IC aku balik nanti. Nak cari bahan kat cc, berpakaian sekolah pulak. Nasib library bukak, kak Shirani memang baik. Naif pulak tu. Fotostat kan kitorang punya bahan taknak amik duit. Siryes ni, aku banyak berjumpa dengan orang yang baik :)


 


Pung-pang-pung-pang. Aku bet dah habis dah fotostat ni. Mintak-mintak diorang tak bawak lari IC tu~ Bila tanya kaunter kan,

" ye IC ada kat saya. Tapi mana? MANAAA BAHAN ORI TU? KITA KAN DAH BUAT PERJANJIAN. IC BERTUKAR BAHAN. JADI MANA BAHAN TU? "

Kitorang macam errr aaa APAAAA NI SEHH?! Takkan la jejaka kelas A bawak lari bahan tu. Impossible! Aku dan Muny cari serata ceruk dari kedai fotostat sampai bilik kawalan tau. Haha yee aku dan Muny sampai decide nak buat announcement. Siryesss gah sangat dapat buat announcement. Macam kes berat tapi diorang memang berat sebab dua orang kan.

Pegawai-pegawai tu macam panik sikit. Tapi diorang suruh kitorang balik je dulu sebab kemungkinan jejaka dua tu pun dah balik sebab dah lengang. Tinggal lah IC aku kekepingan kat kaunter. Hari Isnin je lah aku mintak balik dan settle semua. Pakcik security pun cakap IC tu takkan hilang kalau makcik tu lapar pon.


Cehh, jejaka kelas A dah pulangkan sebenarnya tau bahan ori tu. Makcik tu bertukar shift mana tau pape gedikkk betul. Taktau saje taktik kitorang ke apa. Nak hampas kasut saiz 8 pulak sekarang.

Hasilnyaaaaa aku kekejangannnn dan IC aku still kat kaunter tu. Apa yang aku dapat? DAPAT BAHAN SEJARAH WEHH haha suka lahh. Legaaa fuuuh fuhh.

IC hilang? Ntah tak rasa pape pun kot.

Surely aku akan miss semua benda ni. Haha memori mengumpul bahan la seh. Bukan untuk korang baca dan hafal pun benda ni, akhirnya aku jugak selak post ni satu hari nanti jika umur aku panjang dan aku sempat nak login :) Sekian terima kasehhh.

Label:

Pairing chicken eh keychain
Sabtu, Mac 19, 2011 | 3:51 PG | 4 comments
Dulu masa sekolah rendah hobi aku ialah mengumpul chicken keychain. Setiap zip kat beg mesti mau letak satu KEYCHAIN. At least macam tu, kalau dah terlebih chicken tu mau aku tenyeh semua satu zip. Sila lah.. Sila bayangkan keadaan beg aku sebagai pelajar sekolah rendah.


 Bukan milik penulis~


Annoying tau tak? Sejak masuk sekolah menengah dan berfikiran matang ehem ehem, aku nekad untuk mengurangkan penggunaan keychain. Tu pun lepas mendalami maksud sebenar keychain iaitu Rantai Kunci. Yang hang gatai tangan letak kat zip buatpa? Takde pun nama dia zipchain. Kan kan? Jadi aku merasakan aku dah bijak mulai sekarang. Tapi serius aku tak boleh nampak keychain dah. Takde nafsu sangat nak beli. Mesti mau fikir duapuluhlimaratuslapan kali jugak kegunaan nya untuk buat ape di kemudian hari.




Cute nya~ Aku nak ni! Nak ni jugak!

Hahaha segalanya bermula satu hari iaitu kelmarin lah hari Jumaat. Eh semalam lah jauhnya aku melangkah.

Semalam dengan Uma eh tu adik perempuan* beli barang dekat satu gerai ni. Bila dah decide sama-sama dan bila nak bayar, achik tu dengan ramahnya nak ambik hati kitorang yang suci ni.


" Kawan baik ke nih ? "

: Nampak macam kawan ke *gelak Adik saya ni chik
- : Ha ah nampak macam kawan. OOO(!) Adik beradik. Nampak macam kawan. Baguss la~

Kitorang senyum ajelah. Takkan nak mintak diskaun kot. Dah agak kira baik dia dah diskaun 2 ringgit compare dengan kedai lain.

" Yang ni sape pulak? " --- La achik tu belum berputus asa.

Ini umi kami la chik :)

Sekali lagi terpampang bulatan O. Ngehehe

Kawan baik sekarang dah tak kenal usia. Adik beradik pun dah boleh buat member. Senior Junior? Dah macam adik beradik. Usia? Bukan lagi penghalang~
 Kitorang beli ni. Dia yang ajak. Aku terpaksa sebenarnya haha. Takdelah~ Kalau orang belanja dan untuk kenang-kenangkan, apa salahnya aku melabur. Aiman tak kisah. Kalau untuk diri sendiri je, sorry not interested haha.






 Cubaan meng-edit


Uma nak love-love bagai, aku berkeras nak ni jugak. Haha cuteeee~ Sudu dan garfu. Serasi bersamu. Di mana juuu. Pape la Ramu. Yang penting aku nak garfu. Tak kira!







Orang buat kerja kursus, kitorang curi-curi pi kedai beli benda alah ni. Lagi sekali, bukan aku! Haha tuu tuu Muni yang ajak. Aiman tak kisah~ Ada tapak kaki dengan peluru. Peluru jugak kitorang pilih. Konon peluru kasih sayang. Sementara ni aku sangkut kat jam je dulu. Dah taktau nak letak mana. Kan dah cakap, aku start mem-fail kan pengetahuan tentang keychain yang sejak dari sekolah rendah aku ceburi.

... sekarang ni musim pairing chicken keychain ke? Cuma nak bagitau aku dah ada 2 pairing keychain yeay! Haha





Kitorang yang suci
Kitorang yang dikata kawan baik :')
 

 

Korang dapat tiket tengok wayang citer apetah kan. Aku beli tiket naik bot. Kira orait la tuh nasib baik tak bermalam kat kapal tu.


..... kejap, aku nampak word Adult kat situ :D




Petang hari pertama lepas makan kat restoran depan tu, tengok sunset. Ngaumm ngaumm aku suka. Bila je aku sebut type gambar ni iaitu SILLHOUETTE, serta merta baba gelak. Cehh aku salah sebut. Selalu macamni.

Cuti seminggu ni walaupun macam kejap je tapi kalau isi dengan macam-macam benda, rasa lama wooh cuti. Ber-input jugak lah minda & otak ni. Pengalaman yang penting.
Isnin, Mac 14, 2011 | 2:51 PG | 0 comments
Aku rasa macam nak cakap something KOT, tapi tak reti susun ayat KOT. Eh darimana dapat perkataan KOT? Tak pernah pulak jumpa kat kamus~


Oh ye baru habis khatam dan hadam novel Kanang. Novel komsas tingkatan 3. Haihh dah bulan 3 baru terkedek-kedek hadam novel sekolah secara terpaksa.


bla bla bla bla..


Apa aku tengah cuba cakap ni? Entahhh~

Setakat ni takde idea dengan macam kaku nak tekan new post di, SINI. Ape masalahnya aku pun taktau. Ehh perasan macam ada orang nak baca blog dia pulak kan (aku lah tuu)


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha