Bicara Bumbung
Nak jadi omputeh..
Jumaat, Disember 17, 2010 | 11:21 PTG | 4 comments

Lepas khatam buku ni, terus capai tuala pi mandi sebab tak tahan sangat hidung punya saluran macamla ada kat negara omputeh. And now, 361036 am. Buat apa ? Baham biskut Tiger untuk tambah tenaga. Ah, nice one ~

Disebabkan NFHusna punya bahasa Inggeris yang selalu Baik , maka buku ni salah satu sumber untuk meningkatkan keupayaan dan keyakinan dalam berbahasa inggeris. Takkan la nak berada di takuk lama je kan ? Kita perlu perubahan. Ya, PERUBAHAN 96 Ha kan dah terlebih semangat husna ni.

IHazwani dah baca novel , husna baru belek buku rahsia berbahasa. Takpe, kayuh pelan-pelan. InsyaAllah sampai jugaklah kalau tak berhenti.

Sebab-sebab yang patut anda miliki buku ini. (tiba-tiba ter-confuse program tatabahasa melayu sendiri *erk)

2 Bahasa mudah , santai dan tak memeningkan
2 Terselit jugak la humour and jokes bagi tak bosan kan ?
2 Siap bagi contoh & anologi yang mudah untuk setiap subtajuk yang dikupas.
2 Always have supportive words. Penulis suka tembak semangat dekat pembaca.
2 Banyak formula untuk mudahkan pembaca ingat.
2 Share story and extra tips dekat akhir setiap bab. Nice one kan ?
2 Ada komik-komik kartun yang cute.
2 This is not a way to study english , but the way to catch-up & USE english. We learn to learn , not learn to teach.

Ewah, haku kupas buku ke isi dalam buku ?

In a nutshell , (cewahh angkuh gitu guna perkataan baru) penulis dah buktikan bahasa Inggeris tak buat penuntut bahasa tergeliat lidah sampai masuk hospital kalau belajar bahasa baru. Anything possible selagi ada kemahuan yang tinggi dan semangat yang tak pernah padam.

Part paling best dalam buku ni 

Tongue Twister & Idioms

Part paling interesting I think. Sebab benda yang kita jarang guna tapi benda ni la yang mencantikkan paper writing exam tu nanti & bila cakap tu rasa sedap je.

Cuba sebut kuat , jelas dan fluent mungkin.

Swan swam over the sea,
Swim, swan, swim!
Swan swam back again
Well swum, swan!


A Tudor who tooted a flute
tried to tutor two tooters to toot.
Said the two to their tutor,
"Is it harder to toot
or to tutor two tooters to toot?


If you understand, say "understand".
If you don't understand, say "don't understand".
But if you understand and say "don't understand".
How do I understand that you understand? Understand!

Tongue Twister : latih lidah untuk pronoun it fluently ~

Idioms : menonjolkan ayat dengan simpulan-simpulan yang cantik.

1. a knuckle sandwich  
P ex : You'll get a knuckle sandwich if you don't shut up.
meaning : hit = pukul
eh eh, khau sape nak bagi haku knucle sandwich ?!!

2. hold your horses!
P  ex : Hold your horses! Where are you going ?
meaning : wait! , hold on! = tunggu! , kejap!

3. piece of cake 
P  ex : The Science test was a piece of cake.
meaning : senang = easy
Ala macam korang dok selalu sebut , kacang goreng. Orang Melayu makan kacang sebab tu ada kacang goreng. Omputeh ada apa ? Ada fishcake bah sebab tu guna piece of cake.




Tak terasa tak terasa.

Practices does not make perfect. Practies make fluent ~


Coach Ridz & Coach Sha (penulis) is a married couple. Dua-dua terror english, dua-dua bukak something-like syarikat untuk buat seminar / bengkel bahasa Inggeris. Ah, nice one 

Motif entry ? Kempen teroka bahasa tiba-tiba je. Korang, 15.50 Ringgit Malaysia je buku ni. Hakhak~ Entah hape-hape motif entri ni pun tak tau.

Label:



Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha