Bicara Bumbung
Allah Knows :)
Jumaat, Disember 24, 2010 | 10:12 PTG | 1 comments

When you feel all alone in this world
And there’s nobody to count your tears
Just remember no matter where you are
Allah knows, Allah knows.


When you’re carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road you take
Allah knows, Allah knows.


(Cause) No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt
Allah knows, Allah knows.

And whatever lies in the heavens and the Earth
Every star in this whole universe
Allah knows, Allah knows.

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon shout it to everyone
Allah knows, Allah knows.

When you gaze with love in your eyes
Catch your glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows, Allah knows.

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows, Allah knows.

See we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs never fret never frown
Allah knows, Allah knows.

Every grain of sands in every desert plants
He knows…
Every sheet of palm, every closed hand
He knows…
Every sparkling tear on every eye lash
He knows…
Every thought I had and every word I share
He knows…
Allah knows…

by Zain Bhika & Dawud Wharnsby Ali

sayang Allah :')
Bangun pagi, gosok gigi, cuci kaki..
| 2:14 PG | 2 comments
STOP96Tak payah nak sambung nyanyi. Buang masa dan tenaga. Syarikat perkapalan pernyanyian pun taknak ambik sebagai penyanyi. Sebab lagu yang takde faedah dan manfaat. Rasa-rasa ada tak orang bangun tak cuci kaki?


Wake up in the morning, makes dream a reality!

Lepas solat Subuh, husna terus capai jaket and tudung. Cuti sekolah ni la banyak masa nak regang-regangkan badan. Cuti sekolah ni la virus Rajin datang. Lagipun banyak makanan dah tersumbat dalam usus perut, takkan taknak recycle. Melarat pulak nanti perut nak gendong ke sana sini. Husna ni memang tetibe je amalkan jogging-oh-la-sangat ni. Selalunya malas bukan kemain hikhik~ 

Ni semuaa ayah punya pasal. Kalau ayah tak jogging, ingat husna nak ke? Tapi bila mengkenangkan kesihatan diri ecewah, terus ku gagahkan diri jugak tau. 

Selalunya kiteorang jogging-oh-la-sangat ni kat tasik tepi-tepi rumah je. Kan rumah kiteorang ada tasik korang tak tau ke? Hek ena gurauuuu :P

Photobucket  Tiger miaw-miaw nak ikut kiteorang pegi tasik. Bila kat tasik tu, dia jadi takut-takut sebab burung gagaks attack ziuuuu sampai Tiger takut. Ingat burung ni takde perasaan ke? Kucing janda pun dia layan tau. Tapi Tiger ni tak faham maklumlah kucing janda beranak lapan mana nak faham perasaan burung gagak muda. Habis husna kena hantar Tiger balik takut dia sesat tak tau jalan pulang.

Ayah siap pesan jangan kacau gagaks ni. Diorang genetik pendengki. Kalau kacau dia, nanti dia kacau balik. Husna pernah lompat hentak kaki kuat-kuat bagi dorang terkejut pastu diorang aaaaaakkk aaaaaaaakkkk tanda protes la tuu. Tengok tu, ada hati limpa jantung jugak tu nak membebel.

Photobucket Dah jogging round ke-2 , burung gagaks ni bising buat kecoh kat tasik tu. Tau-tau je la kan bunyi diorang macamane. Masalah kehidupan apa diorang ada pun husna tak paham. Yang pasti, bila husna lalu je diorang aaaaakk aaaaaakk macam gitu la gayanya.  Husna lintas je signboard-dilarang-mandi tempat gagaks bertenggek, kaki gagaks tu macam lompat setempat cipp cipp. Punya la semangat. Styloo tu!

First time husna tengok gagaks excited macamtu. 

Photobucket Bila lintas kat padang bola keranjang, ternampak amoi amoi cina tepuk-tepuk style. Alaa macam tepuk tepuk bergaya tepuk peha, tepuk dahi. Tiba-tiba terfikir orang cina je ke ada? Kelmarin pun 'abang-abang' cina yang main bola keranjang. Mana 'abang-abang' Melayu? Manaa? Manaaaaa? Mana bangsaku? MANAA?97

Baru teringat, Melayu Malaysia kan dinobatkan sebagai masyarakat pengguna internet teramai . Kat mana entah husna baca artikel tu. Korang pernah dengar?

Siryes, mood-blogging macam dah takde sejak sebulaan yang lalu eceh. Nak menaip pun macam takde perasaan. Lepas ni nak pegi main basikal pulak kehkeh.

Entah hape hape motif lagi sekali taktau. Saye skarang dah tak reti nak express perasaan sendiri. Pelik kan? Saye lagi pelik dengan diri sendiri. 

Label:

Stress bila bukak laci?
Isnin, Disember 20, 2010 | 5:10 PG | 1 comments
Lepas mandi, terus semangat feel sikit macam peel fresh study 39 Science bab element compound mixture form1 tapi satu hal pulak kena tatap ikon klon mickey mouse banyak sangat. Bila Science rasa ngantuk-ngantuk, tukar Sejarah pulak. Bab Kegemilangan Melaka.

 Adik-adik, sila take note ni sebahagian persediaan anda melangkah ke tingkatan 1. Bab Melaka gemilang memang best sebab senang la kot. Fakta ringan-ringan je. Tapi bila part Kejatuhan Melaka, feel terus takde. Dengan Tok Kudin, Sultan Mutahir, Alfonso deAlberqueque ah hentam je lah nama penjajah tu haha menaikkan feel tidak keseronokan. Fakta banyak pulak tu~ Parameswara, kembalilah anda. Gemilang banyak sangat, tapi jatuh pun merudum-rudum. Ini tidak adil 96

Daripada merungut sesuatu benda yang tidak pasti, baik buat kerja lain dulu sementara menanti feel study untuk datang.

Haa 17 Pernah tak anda merungut (eh merungut jugak) susah cari barang-barang kecik? Maksud saya barang kecik seperti pakaian kecik. Ya betul 96 Sila betulkan perspektif anda terhadap pakaian kecik kerana semua orang pun pakai. Tidak perlu risau akan kehadirannya.

Barang kecik susah dicari kalau tak letak tempat yang betul dan main sepahhh je lepas pakai. Betul tak 97 Macamane pulak kalau anda simpan dia betul-betul ? Pandai anak mama. Mestila benda kecik tu senang dicari dan digali.

Alaa dah kemas nanti konfem sepah balik punye. Baik takpayah kemas. Kadang-kadang lupa nak letak mana hehehe.


* INI BUDAK BERMASALAH. PEDULIKAN DIA TOLONG.

Takpe, setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Use own  la! Hakhak~


Bersepah nye~ Eh ni tak boleh dibuat contoh.


Contohnya : ada satu almari yang panjang dimana terdapat  laci. Korang ada benda kecik banyak kan. Stokin Photobucket, sekap, seluar kecik dan hentah hape-hape la benda kecik seumpamanya. Lagi-lagi perempuan. Kalau boleh getah rambut nak sampai lima pastu dok garuk kepala mau simpan mana.

Dah nama perempuan kan. Getah rambut 63 itu wajib!

Pertama 2 Longgokkan semuaaaa harta karun samaada berhabuk waima tak berhabuk. Longgok jangan tak longgok. Nak memastikan mata kamu yang sebenarnya kamu memang dah terlebih benda-benda kecik. Korang je gatai nak beli. Bila dah longgok , pandai-pandai la kemas. Group kan diorang.

Jangan mengada group kan ni. Humban je kat tong sampah.

Kedua 2 Tentukan laci-laci setiap tingkat nak letak benda-benda kecik tu. Tingkat satu barang , tingkat tiga barang C pulak. Macamtu lah seterusnya.

Macamane kalau jenis barang kecik lebih banyak daripada laci 55

Let's be creative 35

Korang ambik la kotak kasut, kotak koko krunch jadi mangsa. Gunting erat-erat, buat macam bekas boleh isi barang kecik kat situ pastu letak la dalam laci~ Selesai masalah. Ada idea lain ? Haa boleh bagi cadangan. Pergh sebijik ciplak skrip tivi~

Ketiga 2  Kalau dah banyakkk sangat laci , mesti korang macam ingat-ingat lupa penempatan barang-barang kecik tu. Dah jadi masalah pulak nak belek satu-satu laci semata-mata nak cari benda kecik secoit tu. Leveh eh typing error leceh 47

Jom mulakan tindakan sekarang 6


Bahan-bahan asas yang kalerful ~

Sticker barbie yang dipotong lapan.

Bahan hiasan haha annoying nye ini budak simpan barang kemas murah tak terpakai 
(--')

Buat la ala-ala name-tag sekolah untuk laci tu. Ingat laci suka ke takde nama ? Diorang makhluk jugak mesti nak ada nama. Mari... Mari.. buat nama untuk diorang. Mesti lepas ni tak tersekat lagi kalau nak bukak laci sebab diorang dah restu.

Bismillahirrahmanirrahim ^^,



Syarat meja mesti mau sepah tu nama nya bekerja.
























Tadaa~ Buat je la tulisan ape-ape yang difahami. Nak direct pun malu jugak kan.

Ini penting supaya kalau ada kawan mai datang boleh lah gah sikit laci hakuuu ada tag nama haha. Siap ada 52 lagi wuuu kat tepi. Bintang , sticker dipotong lapan pun ada bagi memeriahkan name-tag laci. Chehhh kalau name-tag sekolah macam ni best jugak kan baru ada identiti lalala~

Apa ? Tulisan 32 lawa ? 

Mari luaskan skop kreatif kita =)



Alaa bedal je lukis-lukis. Kalau kreatif sangat, mintak tolong  siap boleh edit lagi tu. Watermark pun boleh letak. Punya canggih name tag laci die. Let's be creative :D




Yang pasti usna punye, yang sekap punye name-tag dah hilang. Warghh tak sampai satu hari dah cabut. Apa kejam sangat ke nama 'scarf' tu ? Demand betoi 47


Jangan lupa secangkir makanan dan sesuap minuman 50 Buat benda ni lapar tau! Kehkehkeh.

Label: ,

Nak jadi omputeh..
Jumaat, Disember 17, 2010 | 11:21 PTG | 4 comments

Lepas khatam buku ni, terus capai tuala pi mandi sebab tak tahan sangat hidung punya saluran macamla ada kat negara omputeh. And now, 361036 am. Buat apa ? Baham biskut Tiger untuk tambah tenaga. Ah, nice one ~

Disebabkan NFHusna punya bahasa Inggeris yang selalu Baik , maka buku ni salah satu sumber untuk meningkatkan keupayaan dan keyakinan dalam berbahasa inggeris. Takkan la nak berada di takuk lama je kan ? Kita perlu perubahan. Ya, PERUBAHAN 96 Ha kan dah terlebih semangat husna ni.

IHazwani dah baca novel , husna baru belek buku rahsia berbahasa. Takpe, kayuh pelan-pelan. InsyaAllah sampai jugaklah kalau tak berhenti.

Sebab-sebab yang patut anda miliki buku ini. (tiba-tiba ter-confuse program tatabahasa melayu sendiri *erk)

2 Bahasa mudah , santai dan tak memeningkan
2 Terselit jugak la humour and jokes bagi tak bosan kan ?
2 Siap bagi contoh & anologi yang mudah untuk setiap subtajuk yang dikupas.
2 Always have supportive words. Penulis suka tembak semangat dekat pembaca.
2 Banyak formula untuk mudahkan pembaca ingat.
2 Share story and extra tips dekat akhir setiap bab. Nice one kan ?
2 Ada komik-komik kartun yang cute.
2 This is not a way to study english , but the way to catch-up & USE english. We learn to learn , not learn to teach.

Ewah, haku kupas buku ke isi dalam buku ?

In a nutshell , (cewahh angkuh gitu guna perkataan baru) penulis dah buktikan bahasa Inggeris tak buat penuntut bahasa tergeliat lidah sampai masuk hospital kalau belajar bahasa baru. Anything possible selagi ada kemahuan yang tinggi dan semangat yang tak pernah padam.

Part paling best dalam buku ni 

Tongue Twister & Idioms

Part paling interesting I think. Sebab benda yang kita jarang guna tapi benda ni la yang mencantikkan paper writing exam tu nanti & bila cakap tu rasa sedap je.

Cuba sebut kuat , jelas dan fluent mungkin.

Swan swam over the sea,
Swim, swan, swim!
Swan swam back again
Well swum, swan!


A Tudor who tooted a flute
tried to tutor two tooters to toot.
Said the two to their tutor,
"Is it harder to toot
or to tutor two tooters to toot?


If you understand, say "understand".
If you don't understand, say "don't understand".
But if you understand and say "don't understand".
How do I understand that you understand? Understand!

Tongue Twister : latih lidah untuk pronoun it fluently ~

Idioms : menonjolkan ayat dengan simpulan-simpulan yang cantik.

1. a knuckle sandwich  
P ex : You'll get a knuckle sandwich if you don't shut up.
meaning : hit = pukul
eh eh, khau sape nak bagi haku knucle sandwich ?!!

2. hold your horses!
P  ex : Hold your horses! Where are you going ?
meaning : wait! , hold on! = tunggu! , kejap!

3. piece of cake 
P  ex : The Science test was a piece of cake.
meaning : senang = easy
Ala macam korang dok selalu sebut , kacang goreng. Orang Melayu makan kacang sebab tu ada kacang goreng. Omputeh ada apa ? Ada fishcake bah sebab tu guna piece of cake.




Tak terasa tak terasa.

Practices does not make perfect. Practies make fluent ~


Coach Ridz & Coach Sha (penulis) is a married couple. Dua-dua terror english, dua-dua bukak something-like syarikat untuk buat seminar / bengkel bahasa Inggeris. Ah, nice one 

Motif entry ? Kempen teroka bahasa tiba-tiba je. Korang, 15.50 Ringgit Malaysia je buku ni. Hakhak~ Entah hape-hape motif entri ni pun tak tau.

Label:



Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha