Bicara Bumbung
saye yang pendek. *erk ?
Selasa, Ogos 10, 2010 | 6:31 PG | 15 comments
Assalamualaikum.


SITUASI 1 




flashback flashback ~
2008 ; kelas 6

ustaz tu pakai baju merah muehehe. tapi tengah ajar ajar , dia suruh semua orang dalam kelas berdiri. sebab ape entah. mengalami kejutan keterlupaan :P ~ bila dah diri lama sikit , rasa macam sakit perut pastu tak tahan. rasa nak duduk jeee. 

tiba tiba husna nampak keliling kelas sume hitam hitam. kabur je pemandangan yang indah. hwaaa nervous betul. tetibe je ? dengan rasa tak sedar diri , gedik gedik nak lentok kepala kat member sebelah muahaha. ye lah , dah kata pun tak sedar diri. masa tu rasa semua benda yang buat tak sedar. dah lah pemandangan gelap. tiba tiba kepala rasa pusing pusing gitu naik rollercoaster. lagi lah kepala ni gatal nak landing baikk punya kat bahu member sebelah , Yaya.

ustaz tu muka memang garang. tapi buat lawak wahh muka nak nak cute je hahaha. so Yaya yang pentakut lagi lah tambah takut. pehal husna ni tibatiba nak manja gesel gesel kat bahu orang. Yaya tetap try kejut kan husna yang tak sedar diri.

ustaz kat depan tiba tiba panggil " husna.... husna..... " erk erk. kepala lagi nak goyang goyang lagi macam over nak pitam la :P ustaz suruh duduk. muehehe yeay yeay dapat duduk lalala.

bila duduk je , rasa badan semua macam sejuk semacam. selamba je bila habis masa ustaz je , Umar perli semacam. " husna wat pengsan nak duduk eh "  ape tah lagi die membebel lalala~ tak amek port di situ. tak pe orang jeles memang macam tu.

terus cepat cepat pergi tandas. en apa yang husna ingat , pagi tu husna sarapan kuih apam je. yang warna pink dengan hijau. haha ingat lagi. sejak tu macam terask ask macamana la boleh ngade nak pitam masa belajar.


ada rasa nak baham pintu ? muahaha patutnya tajuk tu saye yang berdarah pendek. ngee~~

SITUASI 2




TAHUN 2009 ; taman perhimpunan

biasa la , kalau dah nama nye perhimpunan mesti cikgu berucap panjang. hwaaa dah kena time tu tak bagi duduk pulak dah :( mula mula biasa je pastu lama-lama rasa sakit perut. muahaha mula dah sakit gedik nih. nasib bukan sesungut ye kawan-kawan :P tiba-tiba pandangan jadi kabur. ok bagi yang tak berpengalaman pitam , meh sini husna yang berpengalaman makan garam dulu berkongsi ye ye ? muahaha :P rasa pitam ni kan bila mata rasa macam tak nampak ape ape. tak de lah hitam terus tapi nampak black en white je ha. macam tengok filem p.ramlee zaman dulu dulu yang takde warna.

pastu kan , badan rasa sejuk semacam tau. bibir pun rasa sejukk dingin macam kat moscow. muehehe ha tu lah rase nye menjadi pitam. best ke tak best nih ?

bila badan mula tak sedap , bila pandang belakang je classmate dah panik tengok bibir pucat :( siyes sampai sekarang rasa nak sangat ngidam nak tengok bibir biru lawa macam tu. hwaaa ~ agak-agak ada rupa macam artis takde keje pakai gincu biru tak ?


SITUASI 3




tahun 2010 - rumah -
time pagi pagi lepas bangun nak mandi

usna bukak air shower yang macam air terjun jarang tu lamaa-lamaa. muehehe sedap je macam mandi hujan. tengah usna gosok gigi sambil konon konon ada hujan melanda , tiba tiba terus mata jadi kabur. terus then rasa tak boleh diri. ha time ni memang zupp ting macam magik. macam mulamula rasa sakit perut dulu pastu baru kabur. hah takde takde terus direct jadi kabur pemandangan :(

cepat cepat usna duduk kat kerusi jamban duduk tu untuk meneruskan gosokan gigi yang tergendala. even dah duduk pun tak hilang lagi tau rasa sakit kat kepala.pastu hitam hitam pun tak hilang.  tu yang nervousss sangat. takuttttt! :( terus usna gosok gigi then sabun sume cuci muka terus keluar lari anak-anak menuju dapur nak rengek rengek dengan ummi lalala.

ummi terus suruh baring bagi minum kopi. muehehe

yang usna ingat , ni proses pitaman yang paling serius antara ketiga-tiga nye. fuh fuh ~






2010 - pagi.
sekolah pasir gudang , johor.

ada taklimat tuttt tutt pasal hari kecemerlangan untuk 11 Julai. tengah cikgu kat depan bercakap-cakap ucap panjang berjela jela jela. usna relaks je buat muka tak bersalah kerut kerut kan muka sebab sakit perut. dah sakit perut........

tiba tiba Mai pusing belakang. terus dia bising husna husna ! biruuu gila awak punye bibir. duduk lah duduk. asyik asyik gila yang kena huhu. again , sape ada cermin ??! muahaha ngidam nak tengok bibir sendiri ni.

bila time lain , ustaz pulak tegur. " eh husna demam kan ? " usna angguk senyum je sambil buat muka tak larat sakit perut lapaaa * helleh demam pun nak sebar-sebar satu sekolah :P bila cikgu sebelah dengar je , terus menyampuk " eh saye pun demam jugak " terus cepat cepat ustaz balas balik " eh yeke saye pun demam jugak " la haish ni sesi demam secara berjemaah ke ? nak jugak sorang-sorang, cikgu.. cikgu..

oh yes , ni sesi mempucat bibir untuk kali kedua pada hari yang sama. sah usna darah pendek rendah :(


ada lagi satu kes kat kelas kena diri lagi kat kelas sebab cikgu nampak semua macam ngantuk. biasa lah kan , mengada lagi nak pitam-pitam. cikgu nampak je terus suruh duduk. padahal bila duduk kejap je , dah rasa ok dah. ha'ah sebenarnya sikit je time tu :) haish gedikkk betul. nampak macam kita ni lemah. tapi bukan usna yang mintak nak pitam pun. tapi takpe , best ape pitam pitam ni haha :P

Tanda dan Gejala Tekanan Darah Rendah

Seseorang yang mengalami tekanan darah rendah umumnya akan mengeluhkan keadaan sering pusing, sering menguap, penglihatan terkadang dirasakan kurang jelas (kunang-kunang) terutama sehabis duduk lama lalu berjalan, keringat dingin, merasa cepat lelah tak bertenaga, bahkan mengalami pingsan yang berulang.

Pada pemeriksaan secara umum detak/denyut nadi teraba lemah, penderita tampak pucat, hal ini disebabkan suplai darah yang tidak maksimum keseluruh jaringan tubuh.


- kredit -

usna tau korang mesti faham punye sebab korang kan tengok cite bawang puteh bawang merah :P

hmm ada lah jugak tanda-tanda macam tu. tapi macam confuse betul kat kunang-kunang tu. kunang kunang yang cantik tu dikatakan penglihatan kurang jelas ? blurr di situ ye. confuse jugak kurang jelas yang hitam-hitam ke short-sightedness ? ahhh kan dah mula blurr ni.

Penanganan dan Pengobatan Darah Rendah

Minum air putih dalam jumlah yang cukup banyak antara 8 hingga 10 gelas per hari, sesekali minum kopi agar memacu peningkatan degup jantung sehingga tekanan darah akan meningkat
~ padahal usna dah lah suka suka minum air jarang. suka sangattttt lagi lagi dalam botol. tak suka minum dalam cawan , rasa macam tak best. tapi slack betul la kalau bawak air pergi sekolah ramai target usna nak mintak air. hwaaa sampai level 1 diorang kerja kan.

Mengkonsumsi makanan yang cukup mengandung kadar garam
~ garam ? tadi suruh minum air jarang ni garam pulak ? sesi mengenal resipi ke ? :P confuse pulak , kadar garam tu nak tinggi mana. kang usna ni kan blurr sikit sekali zuppp haha terus jadi darah tinggi.

Berolah raga teratur seperti berjalan pagi selama 30 menit, minimal 3x seminggu dapat membantu mengurangi timbulnya gejala
~ usna selalu basikal petang-petang sampai jumpa anjing cukup tak ? haha padahal main basikal main-main. dah nama nye pun main.

Pada wanita dianjurkan untuk mengenakan stocking yang elastis
~ tak pernah dengar pulak stokin elastik. stokin hitam putih sekolah punya je pernah dengar. lagipun usna masih berstatus kanak-kanak tua. takde lagi tu pangkat wanita. muahaha

Pemberian obat-obatan (meningkatkan darah) hanya dilakukan apabila gejala hipotensi yang dirasakan benar-benar mengganggu aktivitas keseharian, selain itu dokter hanya akan memberikan vitamin (suport/placebo) serta beberapa saran yang dapat dilakukan bagi penderita.
~ jelas , usna tak pandai telan pil. hehe lalalala

- kredit - 

usna pun taktau sejak bila usna ada darah pendek ni. tau tau je pitam. tak ke nama gedik tu. pakar tangan pernah check tangan usna dia terkejut tengok tapak tangan usna pucat je. die terus tanye tak makan sayur ke ???? muehehe ha'ah cik , peaceeee nak puasa ni tak baik buat kerut-kerut muka :P sejak tu terus berazam macam nak suka suka sayur :) kecuali tauge dengan batang sayur hijau.

sesapa yang ada darah spesis macam usna ni ha meh la share share sape tau macamana boleh ada darah spesis ni. hohoho :P terfikir jugak takkan sebab makan kuih apam warna pink dengan hijau terus jadi macam ni :P

entri ni dah lama dah tersorok dalam draft dari 2 minggu lepas. tapi sekarang baru siap. waa terer tak ? jangan pelik lah kalau macam eok eok sikit post ni T_T

oh ye , hehehe selamat datang Ramadhan. moga Ramadhan tahun ni lebih baik sangat-sangat daripada tahun sebelumnya.. :) amiin. 

Label: ,



Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha