Bicara Bumbung
Diari Ramadhan husna
Isnin, Ogos 30, 2010 | 9:31 PG | 10 comments
Assalamualaikum.

usna check check emel , ahaa ada satu yang syok dikongsi bersama. ianya pasal kesilapan yang kita selalu sangat kita buat bila sampai bulan Ramadhan. selamat membaca dan sila ketuk hidung sendiri kalau terkena.


Some Common Mistakes in Ramadaan

1 : Taking Ramadaan as a ritual

2 : Too much stress on food and drink

3 : Spending all day cooking

4 : Eating too much

5 : Sleeping all day

6 : Wasting time

7 : Fasting but not giving up evil

8 : Smoking

9 : Skipping Suhoor

10 : Stopping Suhoor at Imsaak
 - sebenarnya Imsaak tu bukan masa berhenti sahur tu. tapi kira macam dah ready nak berhenti takut terlajak. sebaiknya bila waktu imsak berhenti makan. tinggal minum air je tambah tenaga

11 : Not fasting if they missed Suhoor

12 : Saying the intention to fast out loud or saying a specific dua to start fasting
- pernah dengar tak " Alamak saye lupa niat lah. cemana ni batal eh ? " terus dia makan haha~ sebenarnya niat tu tak semestinya lafaz kuat-kuat. dalam hati kira esok saya nak puasa tu pun kira niat. ha lepas ni takde eh alasan tu taknak puasa.

13 : Delaying breaking fast

14 : Eating continuously until the time for Maghrib is up

15 : Missing the golden chance of having your Dua accepted
The Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: "Three prayers are not rejected: the prayer of a father, the prayer of a fasting person, and the prayer of a traveler." (al-Bayhaqi, saheeh by al-Albaani).
- pastu , usna pernah dengar time doa paling mustajab bila waktu berbuka tu. so , kalau dah doa bukak puasa , rajin rajin la doa untuk diri sendiri :)

16 : Fasting but not praying

17 : Fasting and not wearing Hijaab

18 : Not fasting because of exams or work

19 : Mixing fasting and dieting
- yang ni paling best. rupanya tak boleh campur. maksud di sini ialah ; puasa hanya kerana Dia. bukan sebab nak diet SEMATA-MATA. hah macam tu la.

20 : Fighting over the number of Rakaah of Taraweeh

21 : Praying ONLY on the night of the 27th

22 : Wasting the last part of Ramadaan preparing for Eid
- ha'ah bila first Ramadhan penuhh bersesak je surau. bila dah nak akhir-akhir teruss zuppp bunyi cengkerik je tingal muehehe.

23 : Iftaar parties

yang kena italic tu macam best. sebab kena sangat dengan kita selalu.

-----------

DIARI NIA RAMADHANI HUSNA
5 : 00 a.m : bangun sahur alarm kejut kan. selalunya kalau alarm bunyi lagu kegemaran baru bangun dengan senang hati sambil tersenyum. kalau bukan lagu kegemaran berdendang , jangan harap bangun. entah entah tak dengar langsung. tapi kadang-kadang lagu kegemaran yang berdendang lagi syok mendendangkan untuk terus tidur. apapun , sahur ni ajar usna jadi bangun lagi awal. sebab bangun je , makan. tu yang semangat :P

5 : 45 a.m :   siap sahur dan duduk dalam bilik buat apa yang rasa patut. kadang-kadang boleh je tertido tapi tido dalam keadaan duduk. konon nak bagi nasi terjun dalam perut dengan selamat dan sentosa. then terus mandi pastu solat secara berjemaah. kalau cuti sekolah , ngaji dulu then hehehe tengok sunrise ape lagi ! amek angin pagi sedap dan bahagia. segaar je semacam. kalau sekolah , kira-kira pukul 7 dah gerak dari rumah.
7 : 30 a.m : sampai sekolah takde perhimpunan. best betul! takde la usna je yang kena tahan dengan pengawas yang aktif sengih je bila usna jalan kedek-kedek masuk lingkaran sekolah :( hah kalau bulan puasa , perhimpunan sesunguhnya ditiadakan lalu diganti dengan membaca Quran secara berjemaah di surau mengikut kumpulan. best :)

2 : 00 p.m : habis sekolah! syok betul! dah balik rumah tu , kena beli dulu kuih muih kalau perlu. dah sampai rumah , kena berpadu tenaga dengan ummi nak pikir masak apa. kesian kami ye tak ? tapi time puasa ni kalau masak memang best. sebab aura semangat tu tinggi nak makan masakan sendiri. * ceh tetibe.

7 : 15 p.m : makan apa lagi ! lalalala usna suka mula buka dengan air kosong tu setengah botol ala sedapnye. cehceh pastu terus kenyang HEHE. pastu baru pandang kurma. nasi sangat tak boleh dipandang sebab perut penuh. tapi lepas solat Isya' confirm kuis kuis balik dapo tu nanti. seterusnya kita solat Maghrib berjemaah dan ayah pergi surau. sepanjang ni , usna tak pergi lagi surau hehehe sebab seminggu ni exam jadi solat tarawih kat rumah. tengah berazam nanti cuti seminggu nak pergi surau atau lagi best kat masjid sebab besar. boleh dengar suara ustaz tuu baca.
8 : 40 p.m : solat isya' dan tarawih time. setakat ni tak menyempat lagi pergi surau huhuhu. sebab minggu sekolah pastu kalau weekend solat kat rumah yang sempat. lalala pastu kalau ada masa ngaji la yang setakat mampu. kalau sekolah kena bertungkus lumus beres kan homework. hwarghh agak seksa kalau tengah mengantok buat homework. takde feel yang umphh.

10 : 00 p.m : mimpi yang indah ~ time sekolah usna target tido pukul 10 sebab macam dah biasa takut jugak tak boleh bangun esoknya.


APA YANG BEST DALAM RAMADHAN HUSNA
1. kalau makan tu mesti cuba sama-sama dengan satu family. kalau time biasa mana sempat sebab pejabat kadang-kadang kudukut tak kasi balik awal. * rase macam takde kena mengena
2. boleh belajar resipi macam-macam sebab time ni je usna cehcehceh masuk dapo. kalau hari lain konon nak siapkan homework tak boleh nak turun dapor berjuang memasak tengahari.
3. tak payah fikir sangat nak makan ape. sebab kadang-kadang rasa lapar ya ampun tapi blank je nak makan ape. tak ke nama menyusahkan. sekurangnya puasa merehatkan minda hehehe.
4. sekolah selalunya bagi balik awal sebab time rehat di-cut cut kan jadi fit kan semua period. seterusnya sangat menjimatkan masa.
5. duit saku pun dipotong dipotong menjadi lima bahagian. jadi sepanjang Ramadhan takde chance nak kumpul duit sehari seringgit. so kena la berjimat pandang sebelah mata je tengok duit dalam tabung T_T
6. takde perkataan " Belanja saya ! " sepanjang sesi persekolah hehehe. dan , takde sesi menunjuk nunjuk bekal makanan apa yang di bawak pergi sekolah.
7. time puasa rasa nak buat kerja semua senang. rasa ringan dan selesa ! :P berat rasa tak berat dan smooth je nak buat kerja. sangat mengesyokkan. semangat even haus dalam kepuasaan.

oh ye , usna ada dengar beberapa hadis pasal perut penuh dengan perut kosong. tapi usna tak sempat recall sebijik-bijik hadis tu. tapi yang pasti , ada satu hadis cakap Perut yang kosong lagi baik daripada perut yang penuh sebab perut penuh buat kita jadi malas dan tak larat serta kekejaman mula menguasai untuk tidur. kalau perut kosong buat kita rasa sedar dan alert sentiasa. ha macam tu lah. BETUL TAK NI ?

dipublish pada 30 Ogos 2010 jam 0931 ^^

Label:



Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha