Bicara Bumbung
konon boleh masak lah KONON
Ahad, Julai 04, 2010 | 2:01 PG | 12 comments
salam && hello coffeemateTM

memasak itu mudah ecece. * ini quotes untuk hari ini ye kawan kawan

phew. husna baru lepas meraup muka ecewah. baru lepas fuhh fuhh penat. baru lepas tarik tarik baju macam berpeluh lepas lari keliling kampung. baru lepas sengih sengih ngeeee~~!

wah bergaya ok ? gojes dan seksi. bulu dia macam Chicky kan ?

alhamdulillah ada jugak masa nak update. siyes malassssss sangat nak update. dah lah hari ahad pastu nak siap kan homework pastu ada orang gedik sangat nak main game kan. so macam malas. muehehe rasa nak buat azam baru tetibe.

oh ye , selamam kan eh semalam kan ada orang tuuuu wedding kat kampung. wah dah besar kan kan kawin kawin ni. mangsa nya ? anak anak muda remaja seperti kita kena tolong tolong kat dapo en depan. bungkus nasi , basuh pinggan , sambut tetamu , senyum kat orang , en salam bersalaman. sangat EMAK EMAK. hahaha :P tetibe buat , laa baru sedar saye dah besar rupanya sebab tu kena tolong. nanti saye kawin takde sape kang kang nak datang. tak ke naya ? eh kejap , nanti husna kawin nak guna lagu hepy besday boleh tak ? tak suka la lagu kawin. annoying lalala.

tengah husna basuh pinggan kan ,

Cik Di ; amboi anak dara ni ha. rajin nya blablabla
diam kejap. tetibe secara drastik husna balas , haah , kene practise dari sekarang. * sambil senyum senyum 
nak tau Cik Di balas apa ? ; amboi , Su tengok anak awak ni. dah pandai dah blablabla

ahaha nak gelak husna :P nasib baik ummi tak reply apa apa. entah kot kot ummi reply haah pandai menjawab budak tuh. padahal kat rumah malas membuta tido je. kat sini ha tetibe rajin. sangat statik lagi annoying berangan sampai macam tu haha :P apapun , super letih tapi puas lah semalam. terima kasih :)

oh ye , husna dah sampai rumah. hari ni hari ahad. lepas siapkan esei bahasa Melayu kerja sekolah en buat latihan Sains. mari menuju dapur. nak tau tak ? nak tau tak ? eceece :P secara drastik kita pergi bukak peti ais secara rakus yeay yeay. cari something sambil tengok satu buku tulis husna tulis. husna sebenar nya tengah semangat ni haaa.



ummi , bawang merah kat mane ??? tanya husna.

* blurrr kejap ada eh bawang kat bawah sinki :P haaa ?
nak buat apa ?
nak masak..
ummi terkejut , haa ape ??
nak masakk. boleh ke ni ?
ha boleh la try je.
 sekian perbualan dari telefon. muehehe ummi husna takde kat rumah. telefon semata mata nak tanya bawang kat mane haha. nampak lagi terserlah kau tak pernah cari bahan , husna. sebenarnya husna takut takut dah masa mula mula tu. siap berdebar berdetak detuk lagi tu haaa macam tengah menyelam. takut takut masak terbakar kebabom dapur jap lagi sebab husna tak tutup api. hahaha sila maklum sebelum sebelum ni selalu husna tak tutup api. tu kelemahan husna hehehe. en husna tak reti bukak api. bukak api mesti 3 kali keatas. kalau tak konfem tak menyala. poyoss tetibe.

ok jom mula berendek di dapur ! husna siap bawak buku tulis resepi yang husna tulis sendiri ha tu. semangat tak ni ? tak sabarrrr. ok ok , sebenarnya husna masak ni bukan ape , ingat tak husna ada cakap 11 Julai ni ada pertandingan masak tu ? ha ni kira practise la ni ecece. padahal sebelum ni nak masak telor pun malas ok. rela makan roti cecah jem. cecah air kosong pun sanggup ok ?

Tiger yang bajet. ingat dia terer masak la konon ? ecewah gaya macam dah expert je pandang pandang macam tu. tiger bajet tiger bajet !

Apin yang bizi body. ni tak bajet ye kawan kawan. haha dia nak belajar tu. lautan sinki Apin sanggup redahi demi memasak acik husna ! janji apin tinggal janji.

masa menghiris bawang merah yang ada kat bawah sinki hahaha. eh gegaran berlaku gara gara kerakusan husna.
gegaran berhenti. cuba teka husna nak tunjuk apa ? saje nak tunjuk husna malas nak potong comel comel. 
ha gini ha potong sebelah tangan pun boleh je macam tepis tepis ha gitu je ok. ecewah gaya nak menang je.

tiger terpegun tengok husna potong wah ada gaya. :P

opin duduk macam straight je. ikut gaya . err slipar pink hello kitty. ah comel.
masa tumbuk tumbuk ikan bilis. cuba tengok penumbuk lesung pipit tu kan macamanatah husna kelam kabut sangat sampai ketuk pun boleh terbalik guna punggung dia. haha
ha ni baru betul kawan kawan. jangan buat silap lagi okay ?
oh ye , mulamula memang nak buat nasi goreng. tapi nasi tak masak lagi. pastu macam malas nak masak sebab dah lewat ecece lewat lah sangat. * alasan tipikal. biasa la , pemalas orangnya sokmo begitu. ye tak ? cari punya cari , husna terjumpa kuehtiaw kat dalam petisejuk. ingat nak buat mee tapi mee pun takde. haha terpaksa lah jugak guna kueh tiaw walaupun husna tak minat sangat kuehtiaw. takpe , akan saye buktikan saye buat kuehtiaw pun boleh sedap :P

so walaupun guna kuehtiaw , husna guna resepi nasi goreng. HAHA pandai tak ? budak over excited memang begini. ok , kita mula memasak sekarang !

* bukak api tak boleh boleh sampai 4 kali T___T

tips memasak kali ini * tips lah sangat. husna memang excited masak tak guna minyak. nak tau guna apa ? kita guna lemak sapi. alah dalam bahasa moden mentega. ha jom kecek kecek ibu kita masak guna mentega ? cakap husna yang ajar makkk ! :P cakap dengan mak , guna mentega ada perasa sikit nanti masak konfem sedap. ha gitu bodek lagi bodek lagi sampai dapat!
 masa memasak husna takde snap snap. hesh buang tabiat apa pegang kamera sambil memasak. masuk tivi baru tau kang kang. berita utama , seorang budak pelajar perempuan MEMASAK MENGGUNAKAN KAMERA BERSAKSIKAN KUCING.

tengah masak masak tu , cari kicap jap. aaaa mane kicap neh. terus jerit jerit macam dapo tu saye yang punyaaaa. " Umaaa ! mane kicap ? " " dalam icebox " terus je husna lari lari. siyes masak memang letih. wah gaya macam dah terer ye kawan kawan. gaya je pun. tengah tengah lari , boleh pulak ayah husna balik. huwaa malu je anak ayah lari lari macam ape. buang tebiat apa anak saye exercise kat dapo :P

pastu husna terus kan gorengan , kejap macam ada something yang takde lah. tengok buku kejap.
haa SAYUR ! hesh ni yang lemah neh. sekian husna tak suka sayur. ok gelak lah.

terus husna lari lari lagi kat petisejuk. alaa sayur semua layu kuyu lagi monyok je muka. husna terus sambar satu ikat sayur pastu secara drastik haa ambek husna cabut yang hujung je sayur tu. then tabur kat kuali. wah ada gaya. korang jangan ikut tau , nak cepat ni lah KONON. annoying.

terus kan gorengan lagi. kita kacauuu kacauuu kacauuu lagi, yeah. haa husna nampak tuu saye nampak tu baba jenguk intai intai kat dapo nak tengok kuehtiaw husna. ahaha alahai COMEL ayah saye mengintai. terus baba tegur " macam sedap jeee " EHEM wah terus sengih sampai hidung. eceh drama. pastu konon nak cover cover " hm macam masin lah. masin ikan bilis " baba terus jawab , " takpe tambah je lagi kuehtiaw biar banyak pun takpe. nanti boleh habis kan. api biar kecik je " wah terus bersinar sinar husna. orait baba! demi mu aten sanggup. terus kan gorengan lagi ;)
ngantuk ok dengar husna membebel ? ahaha.

ok DUMM DUMM DUMM ~
..
...
^
^^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
WAH hancur ye hancur. kuehtiaw yang panjang comel boleh kontot pendek je bila husna goreng. ok maaf kan saye , first time ni lalala.

masa hidang , ayah husna cakap lagi " kuehtiaw mana ada ikan bilis la ten" ahaha takde eh ? MALU! terus cover lagi " ha ni ikut resipi nasi goreng saje je hehehe " husna bantai je. boleh ? kata nak jadi surirumah eceh. tetibe, takde kaitan.

masa makan , baba senyap jee. takut sangat sangat sangat kalau masin. husna kalau masak konfem masin. dah bape kali dah masa tu. " masin tak ? "   " tak de ah. ok je " ngee ngee nak sengih kambing boleh ? siyes kalau kita buat sesuatu even penat pun tapi dihargai. it wahhh precious beb. nak nak orang tersayang ni ha EHEM. Uma budak kecik tu buat muka menyampah konon nak ejek lah kan. elehhh sekali tambah 2 kali. sayang uma ! ^_____^

habis makan , baba cakap. " ok , sedapppppp :) " sambil picit picit telinga. ahaha motif ? AMARAN mungkin ? uma sekali lagi buat muka gelis gelis. oh ye , masa basuh pinggan. semua 5 ekor budak budak ni sondol sondol. wah motif sekali lagi ? ambooi orang masak je sondol sondol. nak ape ? CAKAPPP.

ummi balik rumah , terus jerit jerit excited. " ummi dah makan belum ??! "  ha cepat lah cepat lah rasa. cepattttttt. ummi makan secara comel. ahaha kunyah slow slow bagi menikmati perisa. ummi bagi 4 bintang per lima bintang. ngee ngee~~ terima kasih ummi.

apa yang saye belajar hari ini ? saye belajar memasak. tapi saye tak ikut resepi. jadi jom lah gelak. dah ramai dah rasanya budak sebaya husna terer masak tapi husna baru mencebur kan diri. alahai loser. husna takmo ketinggalan yeah. saye belajar buat sendiri. selama ni saye asyik bergantung. jadi saye belajar berdikari. hehehe saye belajar untuk potong bawang secara sebelah tangan je eceh penipu. apepun, SAYE BELAJAR SESUATU HARI INI. en its precious. sangat sangat bernilai :)

eceh budak tu. sekarang dia suruh husna goreng keropok warne warni pulak dah. ok husna nak masuk dapur lagi huhuhu. sangat EMAK EMAK :p
oh ye kejap , saye belajar mensebut KUALI bukan PERIUK. selama ni panggil periuk nak goreng.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha