Bicara Bumbung
Matematik susah ? susah jugak tak hafal sifir
Sabtu, Jun 26, 2010 | 5:58 PG | 18 comments
salam && hello coffeemateTM

Putus asa di tengah tengah jalan disebabkan salah niat dan matlamat pada titik mula
entri ni takde pendahuluan panjang panjang. mueheheh

cuti sekolah bila entah , baba en ummi takde kat rumah. sibuk bekerja katenya. husna yang tak reti eh bukan takreti cuma malas sikittttt je lagipun takut gas tak tutup nanti kan bila masak , jadi baba mencadangkan ecece kiteorang order pizza. fuh terasa orang besar ye di situ padahal tak kenyang wakaka. takpe , diet demi keselamtan ! *tetibe je

bila abang pizza tu datang , husna keluar rumah then ambek pizza tu. yeay pizza kini milik aku punyaaaaaaaa saja :P then keluar lagi untuk bayar pizza tu. ingat mula mula abang tu bagi free je haha lalalala :P

husna bagi sekeping 50 ingget jeee wahh bajet duit besar eh eh. ayah usna bagi la. pastu tetibe abang pizza tu bagi baki 28.90 rm. mula mula curiga ok sebab nape macam salah neh ? siap tunjuk tunjuk tangan kat abang tu tanda tengah mengira betul ke salah. slack , sah salah kira ! tapi takutttt nak cakap huhuhu. eh bukan takut , husna kan pemaluuuu. muka kerut kerut dah sebab takut jugak salah kira sebab kira dengan jari je pun kan kan , mana tau salah tak ke naya huwaaa.

pastu abang pizza tu balik. muka selamba je macam takde ape berlaku. peh kejam betul abang pizza tu. hahaha siyes husna dah kutuk kutuk pastu dah cop muka dia tak reti matematik lalala. tapi cepat cepat husna amek kalkulator kira balik baki tu. haa betul lah husna kira betul wauu terer ok ? :P aiyooo mulamula takut tau nanti mesti baba tanya nape baki lain ? ayah husna tu amek berat sangat sangat pasal bayar bayar baki nie. last , husna bertekad takpe laaaa gune duit sendiri la ganti balik duit tuu peh sedih ok ?

KEHKEHKEH  nak tau tak ? bila husna start makan je , husna saje saje tengok resit tu balik eh eh sengih sengih comel terukir. pizza tu tetibe nak letak balik je. muehehehe lalala buat muka comel boleh ? hehe abang pizza tu tak salah. husna yang salah lalala. salah nya , husna tak tau harga pizza tu berapa memandai je cakap baki salah wakaka. sadis dan loser. kesian abang pizza ye , nasib baik tak marah ke naik atas belakang abang tu hempuk hempuk kepala dia buat demokrasi baki salah baki salah !

so , kesimpulan nya. MATEMATIK SANGAT PENTING YE. walaupun sebenarnya mana ada kaitan dengan cerita pun pun haha.

eh macam lensa mata dengan pupil dengan vitrous humour dengan retina kan kan kan

helleh , KONON takde pendahuluan. :P tu pendahuluan siap gambar retina sclera choroid tu hapenya. heish sesungguhnya pendahuluan dan husna tak dapat di pisahkan.

oh ye , husna suka matematik sangat sangat. klise, memang. tapi nak cakap jugak lalala. sebab jujur , husna memang suak matematik. :) en suka suka nak share pasal math.

dari kecik , jujur husna tak suka matematik. haha asal matematik je , takut. sifir dua pun tak hafal. eh jujur ni. time tu darjah 3 dah. cikgu Noraini kalau masuk kelas je mesti nak tanya sorang sorang pasal sifir. minggu pertama sifir dua je la kan. kena pergi depan baca kuat kuat. oh maybe sebab husna bergenetik pemaluuuu, husna tergahap gahap sampai budak laki pandang slack je. ahaha comel gigi depan takde tapi sifir dua tak hafal. boo! tapi lama lama , hafal dekat depan personal dengan cikgu je. sifir 5 lancar pulak ahaha. kan dah kate , husna genetik pemaluuuu.

then , setiap pagi pulak. baba pulak tanya sifir. saje jeeee tau. enam kali lima berapa.lima kali tujuh belas. empat kali dua belas. tiap tiap pagi jugak husna kena. yang budak kecikk tu tak kena. pulak tu , kalau betul takde hadiah T__T nak gula gula.

tapi since darjah 5 je , matematik macam best semacam. maybe sebab cikgu Norlida ajar macam wauu wauuu TINGGG! magik nye. tetibe dapat jawapan. cara dia ajar simple je. tak belit belit en straight to point. kekadang blurr gila tapi alhamdulillah ada banyak kawan yang membantu ecece. sampai memalam nak tido pun mesej mesej agi cemana nak buat seoalan nombor 15 ni haaaaa adoiii. pastu kalau nak buat latihan je , senang je tanya 5 kali 12. terus dapat jawapan sebab kawan sebelah time tu hafal sifir. yahuuuu mudah nya hidup lalala :P

bila masuk darjah 6 , tolong percaya husna tak hafal sifir lagi tapi still suka sangat matematik. sifir memang hafal tapi kena kira dengan jari dulu muehehe. tu kira hafal ke ? tapi bila cikgu Norlida masuk je , memang tak sabau sabau nak buat kerja math. entah rasa macam eeee eeee best nya ! sorry to say, husna lagi suka math dari buat karangan english lalala. siryes , husna tak pandai matematik tapi husna sukee sangat. haihh.

start form 1 , hehehe down sikittt. husna try nak catch betul betul tapi aiyoooo. cikgu ajar terlalu straight to the point ekekeke. cikgu tu memang terer math tapi cara dia ajar ya Rabbi terlalu laju sangat *hiperbola yang salah. tapi still best jugak tapi ada sikittt tak best haha. minat kat math dah berkurangan sedih wooooo.

eh kejap. iklan.

bila dah lepas sekolah rendah , rasa terer sikittt ha ha math sekolah rendah punye. tetibe ada ternampak satu tips untuk ibu pregnant supaya buat latihan math banyak banyak untuk rangsang otak baby. husna dah fikir nak buat math sekolah rendah punya mueehhe berkesan tak ? wakaka poyos tetibe.
form 1 bertinggalan begitu sahaja. husna dah form 2. ececec rasa besar tetibe :P bila form 2 , cikgu dah bertukar. cikgu perempuan nama nya ustzh Aisyah yang comel. nampak dia tabah sangat sangat dengan semua student perempuan dia sebab kiteorang kan ekk okkk ekkk sikit. hehehe.

tapi serius , ustzh Aisyah ajar matematik sangat best. sebab tak laju sangat en tak melencong sangat ke tempat lain. so kalau fokus confirm dapat pickup. hehehe so saye isytiharkan husna pandai matematik ecewah tetibe angkuh tetibe je. abaikan.

jujur nie , sepanjang husna belajar matematik dengan ustzh Aisyah husna la yang paling semangat kalau ustzh masuk kelas. kalau rasa mengantuk dipagari bintang tu haa tetibe ZUPPP rasa bertenanga macam baru lepas minum kacip fatimah. entah , susah nak cakap. pastu kalau ada soalan yang kena jawab kat depanhaa sape nak jawab... cepat...  ustzh cakap. tapi semua macam pemaluuuuu. husna ye dengan terhegeh macam tak pemalu ecewah angkat tangan wenkwenk tanda nak jawab. tu lah bahana nye penyakit semangat ni ha.

ustzh pun dah mark mark dah asal muka husna je mesti semangat nak jawab soalan kat depan pastu kalau ternasib baik , betul. tup tup nanti tengok la kat buku tulis ada merah banyakkkkk. cis cis careless banyak sangat. susah betul dah semangat semangat pun salah lagi. nombor enam pun boleh ingat huruf b. loser sangat-sangat-sangat. ustzh Aisyah mengandung anak ketiga pun penat dah aihh layan husna serta anak anak anak murid lain yang memang jenis dahaga kan ilmu. ustzh Aisyah yang comel genetik ibu mengandung pun makin comel dah. entah ape anak dia cakap cakap dalam perut tengok kami.

kalau dah habis period matematik , husna antara budak yang suka lari lari kuci kuci hotahe nak kejar ustzh nak tanya macam macam. kalau nampak cikgu mengandung pakai baju pink dengan sorang budak blurr blurr pegang pensel oren tu kan , haa husna lah tu. konfem tak salah lagi.

satu je kelemahan husna kat matematik , CARELESS sangat sangat.

ha time exam matematik sebelum cuti haritu , boleh pulak ye husna tanya selekeh camni. selekeh tau tau.

" ustzh , soalan ni kan kan yang ustzh ajar haritu. hehehe hm hm hee "

padahal nak tanya kot kot ustzh lembut hati tengok muka muka comel student dia ni boleh la dapat jawapan. sadis ok ustzh Aisyah sengih sengih comel je. huhuhu. sehari sebelum exam haritu baru terkedek kedek tanya apa yang tak faham. aishoo ape lah. pastu sempat agi mintak doa kat ustzh. teheee~

oh ye , Isnin lepas dapat result matematik. wee siyes takut sangat sangat agaga. bila turn husna je , ustzh Aisyah sengih sengih2 sambil bulatkan mata yang bagi husna comel gilaa. kawan kawan lain semua sorak sorak macam main bola da gaya nye haha. ustzh ustzh , jangan cakap kuat kuat mark saye! plis plis gaya merayu haa keluar dah. tetibe ustzh cakap , haa husna awak nak markah berapa ? cakap.
sambil sengih sengih lagi. betul ke ni ? hahaha ;P ustzh terus cakap , 'tahniah'

alamakkkk. siyes entah nape dalam banyak banyak subjek , husna minat sangat matematik. mungkin sebab cikgu yang mengajar tu main peranan kan kan. en subjek tu pulak kita minat. yes , husna sengih sengih lagi sampai sekarang.

so , apa yang penting ? KEMINATAN ! muehehee.

ummi en adik bongsu husna tak minat math. tapi husna en ayah husna minat math. sangat bersilang pangkah kehkeh. sekarang , husna kena ajar budak kecikkk tu ajar math huhuhu. dah tak berbayar pulak tu aih. ok ok.

tengah cari resipi nasi goreng tersedap di abad dunia. esok nak try masak lalala. ada pertandingan neh 10 Julai. eh cepattttt tau tips buat nasi goreng tak ?
oh ye , terima kasih sangat sangat sangat ustzh Aisyah sebab buat saye minat semula sangat sangat dengan math. sungguh , saye sayang ustzh tau tau :)

Label: ,



Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha