Bicara Bumbung
kita belajar HTML nak ?
Jumaat, Jun 25, 2010 | 8:45 PG | 12 comments
salam && hello coffeemateTM

In these times you have to be an optimist to open your eyes when you awake in the morning.
EHEM EHEM dah seminggu dah sekolah ye. eheh rasa tak percaya oooo. winkwink minggu ni ada dah dapat papers exam. ngee~

oh ye ,sempena ecece blog husna yang suka buat post takde makna dan macam sampah tak amek minggu ke lapan jadi jom sama sama kita bersihkan noda noda dengan post menarik tertarik ye ok ok ?

yeay here we go.

INTERNET ni kan kan dia hidup dengan dua benda. kalau takde mungkin mati wakaka. macam kita kalau tak berinternet selama 5 jam akan terjadi lah satu proses bernama bosan. oh ye la tu menafikan ye.

Basically there are two things that give life to the Internet.
nak tau tak ni ?

  HTTP [ Hypertext Transfer Protocol ]
  HTML [ Hypertext Markup Language ]

ustazah Che Ku , sila bangga sangat sangat sebab student ustzh ni mempraktikkan ajaran ustzh kepada peminat nye hahaha. takpe cikgu , ni sikitttt je. bak macam tepis sebelah tangan je tu. ada banyakk lagi ni haa. so ustzh , bangga lah sekarang. oh ye , rindu ustzh sangat sangat tau.


HTML is used to develop web pages (home page). It is very very very simple computer language.

oh ye , husna tak reti english lalala. so bila terjemah kat sini , maka terhasillah satu kerja yang sangat bagus.
  HTML digunakan untuk membangunkan laman web (halaman rumah). Ini adalah bahasa komputer sangat sangat sangat mudah. 


  It tells the web browser how to display your web pages which consists of text , graphics and links.
jadi bila diterjemah , jadi lah Ini memberitahu web browser bagaimana menampilkan halaman web anda yang terdiri daripada teks, grafik dan link.
whoaaa gojes nya !

eh korang , nak tau tak sape yang di pertanggungjawabkan cipta benda HTML ni ? jengjeng. . .




muehehhe tersilap besooo nampak nya. ok skip cepattt jalan!

ustzh Che Ku ajar orang yang pepandai buat HTML ialah Tim Berneys-Lee. haloorh halorhh jantina dikesan sebagai lelaki dan comel. umur ? maaf lah ye. sini bukan kaunter pertanyaan.


tadaaa sekian saje pembelajaran kita mengenai HTML. ustzh Che Ku , plis bangga tau tau ! kan dulu ustzh yang ajar benda ni. ingat tak ingat tak ? kiteorang dulu buat benda ni blurr gila gila. pelik jugak haiyoo hape HTML ni tak penah nampak kat komputer pun ahaii. tapi bila start kenal blog je . baru macam eh eh ni macam kat sekolah ! time tu sibuk sibuk nak call call ustzh konon ye KONON nak ustzh ajar lagi muehehe. uszh , terima kasih tau tau. bari saye tau pembelajaran IT sangat best dan memberangsangkan.


oh ye , tadi baru dapat mark untuk subjek IT. LALALA~ ustzh Che Ku dah lama berhenti. jadi ustaz baru menggantikannya ecece.
ok sekarang jom kite kenal kenal dengan kod kod HTML. tak sabooo rasa nye yeay yeay. ;P kita belajar yang basic basic dulu ye kanak kanak.
BOLD
<b>BOLD </b>

UNDERLINE
<u> UNDERLINE </u>

ITALIC
<i>ITALIC</i>

haa tu yang basic je. jom kita advance sikittt ye. alalala busukkkk jom jom meh husna pimpin :P

STRIKE
<s> STRIKE</s>

BLINK
<blink> BLINK </blink>
*peh macam main main mata dah haa hebat ek ek HTML ni ?

ABC
<sup> ABC </sup>
*hint sikittt. ingat SUP , ingat lah HTML sup lalala wakaka
kod ni macam nak bagi kecik sikit. contoh macam ni , kata 2
ha tu pun boleh sangat gojes kan ?
jom ingat lah SUP ADABI.

ok ni kita masuk bahagian marquee pulak nak nak.
marquee ni untuk text gerak gerak. yang basic guna kod macam ni je. tapi , ada banyak lagi jenis marquee tau tau. ok sila teruja. macam usna je yang over teruja.

MARQUEE
<marquee> MARQUEE</marquee>
* kiri ke kanan

MARQUEE KIRI
<marquee direction="right">MARQUEE KIRI</marquee>
* kanan ke kiri

LARI SETEMPAT
<marquee behavior="alternate">TEXT</marquee>
* lari setempat marquee punya jenis.

MARQUEE ATAS
<marquee direction="up">MARQUEE ATAS</marquee>
* direction atas

MARQUEE BAWAH
<marquee direction="down">MARQUEE BAWAH</marquee>
* direction bawah
MARQUEE ATAS BAWAH
<marquee direction="up" behavior="alternate">MARQUEE ATAS BAWAH</marquee>
* direction hujan turun naik balik

tolong percaya , ada banyakkkk lagi HTML kod untuk marquee. tapi takpe , bagi tidak membebankan. kita berhenti dulu ye muehehe. selamat belajar. eh KEJAPP !

bagi yang supermalas , guna kod ini untuk enter.

HUSNA
PEMALAS
HUSNA<br> PEMALAS
* so kalau malas sangat nak enter , taip je <br> ni konpem akan ke bawah. haa ingat lah BRRR! BRRR! :p hahaha

KEHKEHKEH usna sangat slenger. kejap , kod HTML tak semesti semua tempat berkesan. jangan korang letak kod ni kat buku karangan ye pastu salahkan husna. makan maggie lauk ketam longkang karang muehehe. ha lagi satu , jangan pepandai letak kod HTML kat komen facebook hahahah konfem gi-la.

rasa post ni wauuuu hape lain semacam ? macam kata kata nya orang sangat tahu bahasa melayu. ohoii jangan lupa husna sedang mentiru buku IT yang sekolah rendah punyeee husna korek korek kat rak buku demi pemiant nye di sini. so tolong ye tolonggg terharu. :P
wassalam.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha