Bicara Bumbung
tutorial ; background
Sabtu, Februari 06, 2010 | 6:15 PG | 9 comments
   salam && hello coffeemateTM

   hehh isk best best nya dapat update. harr harr. :P oke sebenarnya usna dapat idea untuk tuto background    nie selepas melihat masalah usna && juge blogger lain yang ada masalah siket nak buat skin nie. heh so entri nie usna bagi 2 cara nak cari background. oke ? hikk sila terharu T____T

cara yang pertama
ouh yang nie memang senang && rasarasa semua orang tahu. pergi layout & add a gadget. senang kan ? lalala



tapi usna nak list kan linklink background itu. whoah mudah nye hidup ! hehhh


http://www.thecutestblogontheblock.com
http://www.memoriescomplete.com/
http://www.scrapmyblog.com  

http://www.scrappinblogs.blogspot.com
http://hotbliggityblog.com
http://jellypages.com
http://dottydotdotdesign1.blogspot.com/
http://bloggerblogbackgrounds.blogspot.com/

 

yezza tutup cerita tadi. yang nie cara yang kedua pulak. tapi mungkin a little bit tricky. lalala sebab melibat kan pembacaan kod. :)
cara yang kedua     haa yang nie macam usna punya nie lalala. pastikan korang faham betulbetul tau. :) 


1. pergi ke photobucket. oke yang nie act bebas jee. tak photobucket pun boleh. tapi paling recommended photobucket sebab kat situ banyak pilihan. :) && kalu nak letak gambar sendiri pun boleh. just upload pic kat photobucket. ohooooo mudah sangat kan ? hikk. korang direct link ye. :)

kalau tak photobucket, sini pom boleeh. :) tp make sure kamoo amek link aje tau !
http://www.glitter-graphics.com/gallery.php?categoryID=42
http://ego-box.com/backgrounds/

2.  eh ehh pergi kat dashboard  > edit html.  sampai sini bolee pickup tak ? hehe lepastu cari mende alah nie >

body {
 
tengok betulbetul tau. yaang background-attachment : fixed ;   tu untuk yang tak mahu repeat sahaja ! ouhh repeat macamane ? repeat background tu macam berlapis laa. hee kalau nak tengok real try preview ye. :)

 
yang nie pulak  background - repeat : repeat ;  untuk jadikan background tu berlapis. kalau kod atas untuk tak berlapis. hikkk 

3.  alert ! tengok betulbetul tau. heh takut jee ada salah nanti. lepas jumpa body { guna Ctrl+f  , tukar code nie > background:$bgcolor;    kepada     background-image: url(url background);        
oke tak ??? plisplis korang faham. hee tukar yang dibold dengan Direct Link tadi yang amek kat photobucket.




4. yeay ! nak dekat abes la sygg. jangan risau. :) sila carii 
#outer-wrapper {
dah ? oke cari  #outer-wrapper {  nie fungsi nak buat satu ruang khas kat tempat post & widget. alaaa senang macam gini. :)
 
faham x ? yang tengahtengah tu laa yang jadi 'ruangan khas' tuu. hahah sedap je ehh bagi nama :P
oke yang ini ruangan khas tu warna puteh. :)

yang nie pulak ruangan khas dea warna hitam. kan kan ?

yee diulangi cari  #outer-wrapper {   . lepastu paste kan background: #FFFFFF ;  kat bawah tau. :) up to you tukar yang dibold dengan kod warna pilihan anda. :)

5.   alhamdulillah picit preview kalau oke cepatt sujud syukur sebab berjaya. hikkk sekian :)

 penat ouhh sila lah buat menghargai kepenatan ini. tsktsk

Label:



Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha