Bicara Bumbung
DIET ohh DIET !
Khamis, Februari 25, 2010 | 5:20 PG | 2 comments
salam & hello coffemateTM


wahh rasa gah gitu nak cakap-cakap pasal diet wahaha :P sebenar nya dapat idea pasal DIET nie dari papa tersayang nie haa.  SEE ? lelaki pun sekarang diet oke. ouhh mana kaum-kaum hawa ku ? mana DIET mu ?
cepattt tunjuk bukti ! sekarang wanita diet selalu pergi kursus buang lemak pastu makan pil diet pastu tak mao makan DIET katanya tapi babab coklat. hoho tengok tengok ??  erkk babab tu ape ?  haa nampak tak ketidakdisiplinan di situ ?!!

ehh ehh usna bukan nak cerita pasal ini tapi pasal nie haaa.

uishh Tiger nampak kurus sangat ! diet kee kiteorang tak kasi makan ? :P



haa tu la suspek nya. yang telah mengamal diet yang best sejak turun temurun heh. gerammmmm sangat bila ada orang cakap macam nie .

Cik Mai : ehh (?) nape nampak makin cengkung nie hah ?
okayy find. dulu dulu dialog nie selalu sembur kat usna. sekarang dah tukar orang. haha ye la ye laa. :P
lepas tu kan lepas tu kan ;
pernah satu hari kiteorang sefamily ziarah acik Sal lepastu kan lepastu kan ,

Anak buah kecoh : Mak mak ! tengok nie cik Ab makin kurus !
T______T heh bagi tau la secret recipe baba ! boleh la boleh laa *wat muke comel mata bulat*

hahaha ! comel bukan ? 

usna tau sikit sikit je secret recipe dia. jeng jeng jeng !

sebelum tidur gosok gigi ! hahaha sangat penting ini tahu. lepas tu kena banyak minum air suam. gahhhh ini best ! :D minum air memang nikmat :)  lepas tu haa jangan tinggal kan sarapan. sebab sarapan penting untuk otak. kurang kan minum air yang berais. take note BERAIS bukan sejuk hehehe !
haa tuu yang penting kalau baba usna yang comel ni buat ?

berdasar kan pemerhatian dan kejadian kajian , baba suka sangat
 minum air suam ! bangun tido cari air lepas makan cari air nak tido pun kena air huhuhu ! sekarangg usna dah terikut dah kalau gi makan kat luar jee air suam. pastu kat sekolah takmau air kat kantin. dah set mesti pergi dapur terjah acik kantin
" acik, saye amek air ye ? " haha acik tu dah hafal da muka usna :P. sampai kalau air dah habis pun usna tau acik tu sorokkan kat mane heh hehe !  ya ya usna yang sangat clumsy. tak heran pun senior sekolah panggil usna dengan perkataan 'emergency' huhuhu ! okayy fine saye memang clumsy. T______T


lepas tu kalau nak pergi sekolah pagi pagi , lepas kiteorang keluar dari perkarangan rumah. baba dah siap siap pergi jogging dengan sport shoes yang gahhh tuu. kadang kadang cemburu tengok baba pergi jogging pastu smart je tengok berpeluh sihat. oh my lama nya tak belasah badminton. T_____T ada sesiapa yang minat badminton ? 3 posen je sebulan :P haha yuran kelab badminton sekolah comel kan ? :P


haa apa lagi ye ? haaa nie lagi satu secret recipe. tak tau la betul ke takk. tapi nampak menarik untuk di kongsi :)




wholemeal.


white bread biasa.

haha apa beza ye ? kalau lihat dengan mata kasar wholemeal mengalami sunburn sedikit daripada white bread. heh tapi baba kata wholemeal nie baik sikit dari white bread. ohh white bread nie nakal la ye nak buat lemak dalam badan T______T baba kata lagi ; white bread tu sebenarnya sama jee dengan nasi. ehh (?) apa yang sama ? kira nya kalau makan white bread nie bermakna kita makan nasi putih walaupun tak kenyang langsung makan roti tskkk. jadi kalau nak makan roti makan la wholemeal nie oke. :)

haa nie lagi satu ! rasanya nie secret recipe terakhir nie. tu je yang usna tau =.=' 

baba kan dia kan .................. ( ? ) kalau lunch makan biskut je huhuhu ! nak bukti ke ? :P kalau pergi shopping mana-mana biskut yang oat-oat tu dia borong banyak-banyak partu makan solo pastu bawak pergi pejabat macam nak berkelah sorang tak ajak orang T_______T kecik ati tau. :P pastu kalau orang masak nasi , dia makan lauk jee T______T dengan roti. penattt orang siang ayam :P


fuhhhh ~ setengah hari buat post nie. sila maklum , usna nie memang sangat teliti & cerewet & lambat. taip 2 sukukata pastu tengok page lain. haha tak boleh konsentret ke hah . :') ok jadi sekian terima kasih kepada yang berdiet sila berdiet dengan betul wahaha. tapi selalu nya budak kecik macam kita tak payah berdiet laa hikk. nanti boleh terbantut tumbesaran & tumbelebaran kita tau tak ? 

ehh nie ada satu secret recipe lagi , nak tau kita normal atau obesiti atau keding kurang berat badan , cuba kira BMI kita :)
cara nya ;
Weight / Berat (kg) (bahagi) Height / Tinggi2 /m2

contoh ; 35 kg bahagi 1.5m = _______

BMI yang sesuai & normal untuk kita ialah antara 20 - 25 . :) kalau lebih , terlebih berat badan. kalau kurang , terkurang lah berat badan. hikkk

ahhh , tak tau la apa kaitan entri nie dengan Maulid Nabi. :)


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha