Bicara Bumbung
tutorial pertama.
Rabu, Disember 16, 2009 | 6:57 PTG | 3 comments

haha. cakk ! buat pertama kalinya usna terasa je nak buat tutorial. eceh.
ye laaa, nanti kalau usna sendiri nak guna, boleh laa usna cari kod kat sini jea.
tak payah ngade-ngade mntak tolong orang lain. huhu. :P

oke, buat pengetahuan tuto ini nama Spoiler. aduhhh. jangan la tanya pulak kenapa namanya spoiler.
dah mak ayah dea bagi nama Spoiler nak buat cemana. hakhak. :P

<div><div style="margin-bottom:2px;"><i><b><small>mak pesan: </small></b></i><input value="Show" style="margin: 0px; padding: 0px; width: 60px; font-size: 10px;" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Hide'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Show'; }" type="button"/></div>
<div style="border: 1px inset ; margin: 0px; padding: 6px;"><div style="display: none;">belajar rajin rajin</div></div></div>

bila korang dah letak kod tuu, maka akan terjadi seperti ini....


mak pesan :

belajar rajin rajin.., kenapa bukak komputer ? haha

yup, macam eksklusif je kan ? output pendek jea tapi kod punyalaaaa panjang.
hadododododi.. :P pstt ; credit to Ezany-kun. tanx bro ! hehe.

p/s:: mak pesan dengan belajar rajin-rajinblabla korang boleh tukar jee.


lagi satu, Spoiler nie bukan word je, gamba dengan video pun boleeh.
haaaa,, takkan itu pun nak suruh usna ajar kot. hehe. :P


oke oke, kalu korang tak suke dengan border die., korang tukar kod ini.

border: 1px inset  >>  border: 0px inset


pstt; rasa nya macam best je buat tuto. kahkah. kalau tak malu korang request je laa. insyaallah aiman usna tak kesah.. :P  kalau usna free laa. hehe.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha