Bicara Bumbung
tutorial ; favicon
Isnin, Disember 28, 2009 | 8:01 PTG | 8 comments
heh. apasal usna rajen sangat nie ? hoho. buat entri 2 kali. rasa hebat jee. agaga. nanti naek skolah nie mgkin 2bulan skali pun susah. hoho. yela tuuh tu laa, kalau boleh usna nak kurangkan sikit on masa skolah nanti. hee. ok yea ? tapi usna memang perlukan sokongan padu daripada korang. lagi lagi bab komen. hukhuk. T_____T :D at least komen , 2 perkataan pun jadi laa. ngee~ oke ? usna tak kesah pun follower berapa, komen pun cukup. oke ? MyEm0.Com

dah dah, berbalik kat topik. yeah. favicon ? ape tuu favicon ? nie dea..... korg jgn buat tak paham lak yea. huahua. bagi sebijik kang baru tau. :P




 

haaa, nie contoh favicon. imej imej kat tepi tuu. comel kan ? agaga. korang nak buat ? haaa, stay tuned ! :D sambil tu usna promote jap link-link kat atas tuu. yang paling atas paling recommended. hoho. act senang jea nak buat favicon nie. & dea tak memberatkan blog.
link blog pun rasa comel jea. heh. :P tapi alert ! IE user slalunya takleh nampak favicon nie. taktau la nape. :)

mula mula ;
korang pergi Edit Html, search </head> menggunakan Ctrl+f. :)
lepas tu ;

paste kan kod tu dibawah </head>
replace kan url-favicon dengan URL favicon yang anda suke.contoh macam kat bawah nie.





antara contoh favicon & URLnya ;


 http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/camera-smilehappyy-stop.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/ribbon-yellow-1.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/ribbon-pink-1.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/ribbon-blue-1.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/battery.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/staryellow.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/starblue.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/starpink.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/handbag.gif
  http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/heart-in-speakbubble.gif
http://i187.photobucket.com/albums/x120/candy-girl-92/sweetblue.gif
  http://i746.photobucket.com/albums/xx104/arcanebite/favicon.png
http://dl6.glitter-graphics.net/pub/137/137456a7yi159cti.gif
 http://dl8.glitter-graphics.net/pub/589/589228gtdzvf8onz.jpg

yeay ! siap pun. siryes penat betooool buat tutorial favicon nie. haihhh. :) kalau ada sapa-sapa yang guna bagitau la yea. usna bole tengok-tengok plus menghangguk tanda comel sebab usna yang buat tuto nieh. haha. kalau korang taknak favicon macam nie, korang boleh search kat photobucket. amek yang Direct Link yea. goodie luck !
 :)

double credits to : making-sweetness && alya

Label:



Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha