Bicara Bumbung
• Cerita Kedai Kopi •
Khamis, Disember 31, 2009 | 5:21 PG | 4 comments
salam & hello





syok layan kopi. agaga. gambar hiasan semata. :P

maksud tersirat ; kopi nie sedap tau. :P minumlah tangan kanan untuk lebih syok. :D

nie post untuk 2010 boleh ? hee. esok malas kot nak update. lagipon post nie kaitan dgn 2010 gak
nak tau topik apa yang hangat ? toing ! stay tuned k !
usna nak post pasal • Cerita Kedai Kopi • sendiri. :) :) setiap yang wujud mesti ada sejarah & cerita sebaliknya. :):)



Apa ada dengan • Cerita Kedai Kopi • ?

• Cerita Kedai Kopi • ialah sbuah site yang mana temanya ialah secawan kopi yang hangat lagi berkrim. hoho. kopi di sini simbol bagi kepelbagaian. yup, macam kopi lah. ada kopi susu, kopi O, kopi ais, kopi hangat, kopiko, kopi bergula dan ada jugak copy. heh. yess, entrientri kat sini pun macam kopi jugak. ada tips, tuto, nasihat, cerita dongeng, dokumentari, topik hangat, artikel, && dunia usna sendiri. :) bak kata astro, macammacam ada. ulam ?salad lah ! bak makanan melayu, rojakk.

Siapa yang terlibat dengan • Cerita Kedai Kopi • ?

woho. mestilah waiteress nya sendiri. dikenali sebagai cheHusna. berumur 52 tahun dan mempunyai lebih kurang... mengira japp 26 orang cucu. panggg di situ ! bak kata misslolly. haha. selain tuu, sokongan daripada family pun ada jugak. :) cehh macam besar jea ehh. ;p takpela asalkan dea bahagia. umie usna pun banyak bagi idea & pandangan untuk • Cerita Kedai Kopi • nie. hoho. manja ke ? ekeke. tak kesah pun. ;P kalau baba pulak, siap cakap cenggini kat adek , ''Uma tanak wat blog cam aten ?'' haha.

Macamana dapat nama • Cerita Kedai Kopi • ?

haa, tau tak lagu Cerita Kedai Kopi ? tak silap Salleh yang nyanyi. Saleh mat saleh tang mana usna tak kenal k. tapi kadangkadang usna terikut nyanyi lagu tu kat rumah. kalau boleh biar 1 taman perumahan dengar. hihik. kejam2. sampai umie & adek pun boleh ikut nyanyi sekali tau. ekeke. besar betul pengaruh. :P nak aje jiran hempuk kepala kiteorang dengan periuk.  btw; credits to kak dyla sebab kenalkan kami. hee. dulu blog dea guna lagu tuu. santai & seronok jea dengar lagu tuu. :)

Bila • Cerita Kedai Kopi • dilahirkan dibina ?

kalau ikut kalendar 2009, • Cerita Kedai Kopi • dengan rasmi dibuka untuk kunjungan tanggal pada 11April2009. yup, baru jee. heh. :) tapi act usna kenal dunia bloggie nie dari akhir 2008. tapi time tuu memang zero-zero (0-0)  plus blurr jea ngan blog nie. haih.bayangkan je nak templates pun tak tido malam nak pasang. tak reti tau. huahua. && pastu bila tengok blog orang ada gamba jee, mual laa. "Umie, tengok nie ! cepatt cepat. !" wohooho. mulut da bentuk cawan kopi da.. ;Pokayy okayy. mengaku memang TERsangat kuno. korang boleh gelak skarang. T___T

Kenapa nama • Cerita Kedai Kopi • ?

kalau dulu blog nie nama dea orbit dunia нʋƨиα. heh. ntah sape la nak menonong baca pasal usna nie haii. agaga. kalau cite Doll yang ending 'Happy Ever After' tuu kucing pun taknak terlepas keh. heh. ;P
nama • Cerita Kedai Kopi • pun dapat tak sengaja. tibatiba je menjelma. alangalang tajuk, usna ubah tema skali. hihik. umie usna pun ada bagi idea sikitsikit. :) thanks so much umie. u r wonderful & sporting mother in the world. hehe ! tapi • Cerita Kedai Kopi • dipilih atas sebab gaya bahasa yang santai && macam sinonim jea dengan kita. heii, semua orang minum kopi tahu ? yup yup, macam pergi kedai kopi, cerita macammacam sampai tak ingat nak balik rumah sambil hirup secawan kopi hangat lagi berkrim. kalau takde kopi, maunya orang nak datang. && usna nak orang rasa kan kelainan dari yang lain kalau datang sini. :) :) usna tak paksa orang untuk menyukai kopi. tapi cukup saje tak menghalang orang nak minum kopi. ;) :) heh.

lima ratus tigapuluh lapan terimakasih usna lambungkan kepada sokongan dari semua coffeemate™, silent penggemar kopi & warga yang terlibat. hoho. terimakaih semua. ;)
kalau ada apapapa feedback, emel jea di > izumi_donut@yahoo.com / hunanemo@gmail.com
double sorry usna jarang ym. hee. :)

korangkorang, perlu tak link tukar ? korang rasa susah tak nak hafal link nurulfatinhusna.blogspot.com ? haiyoooo. jawab cepatt jawab cepatt. ;P

Label: ,

saya kecik ? tidakk. mesti comel. :P
Selasa, Disember 29, 2009 | 12:49 PG | 6 comments
heh. ramai jugak orang yang meningkat tua dewasa nie ehh. agagag. ada laa beberapa belog yg usna tak sengaja terjumpa post pasal diorang kecik2 lagi comel. bak kata bro.sendra  ohh, suke link dea. TAT wuu !:P , "time dagu licin agiii". ekekek. ehh, haa. cikepal && zaimin. best betul baca post diorg. jeles tau. :P

so, pe salahnya usna nak buat post masa usna kecik lagi comel lagi licin tuu. huahua. maksud tersirat ; "heii, usna da besar pun licin jugak tau. takyah shave pun". :P eh ehh, apakata korang cuci mata dulu dengan gamba-gamba yang agak blurr nie. hee. tak banyak pun. 17 jee. haha. siap cakap amount agi. :P
gamba tu blurr sebab snap pakai fon jee. tak kuasa usna nak scan. tak reti maaa.


huh, tembam betul usna time kecik. sape yg salah ? bukan sye.......

design baju favourite masa kecik. haha. baju sangkusangkut katanya. :P skarang mana bolee pakai baju nie. nak pegi toilet susah tau. dulu takpe laa, umie yang bukak kan.

located kat kmpung belah ayh. :) senyuman yg suci seorang budak. huhu.


haha. nie kat rumah lama. ;) bicycle pun comel jea. rainbow colour.
p/s ; kat sini la usna jumpa abg india tuu. haha. tuu, tengok pagar.

located kat rumah pak Ngah. belakang tu anak pak Ngah la tuu. skarang dah besar dah dea. :) huhu.


ngade. saja buat muka depan camera. grrr. haha.

 nie pic favourite. haha. gelak pun nampak fresh je kan. :P haiyoo. geram2

baju nie salah satu bju favourite. de gamba kepala beruang. :) wohoho. i like.

sifat kesayangan & kecintaan terserlah. avaiable at camera only. huahua.

tak silap nie masa raya. :) raya aji kot. haiyoo. rindu. tsktsk
duduk pun sopan jea. simpuh lagii. ekekek. terimakasih umie sebab ajar.

sayang ma'atok. :D serupa tak ? ekekek. nenek rintik, cucu borek. heh. haha

ohh. siryes dulu takleh cerai ngan pooh tuu. pooh tu unik tau. dea ada baju. siap boleh cover kepala agi.
p/s; rindu ngan slipar nie. elegan & eksklusif kan ? heh. skarang susa nak cari slipar camtu. :)
budak nie suruh diam kat blog dea. cehh. kecik-kecik pandai posing da. hempuk kepala baru tau. agagag.

haha. nie lagi laaa. sape yg jadi mak andam nie cepat ngaku ! nie zaman bila la nie. zaman baru kenal baju kot.

hoho. sape yang nakal gi snap nie taktau laa. sekeh baru tahu. kantoi usna suke nangis. haha.

hoho. nothing. yg atas tuu masa baru je lahir. :) suci & bersih lagi.




huhu. saje jee tayang gamba masa dagu licin. haha. :P maklumat tambahan, sume gamba tuuh sekitar 1-4 tahun gitu laaa. heh. :)

nak tambah fakta apa lagi ehh ? heh. takde takde. karang TERkantoi banyakbanyak. haiyooo. top secret maaaa. :P

Label:

tutorial ; favicon
Isnin, Disember 28, 2009 | 8:01 PTG | 8 comments
heh. apasal usna rajen sangat nie ? hoho. buat entri 2 kali. rasa hebat jee. agaga. nanti naek skolah nie mgkin 2bulan skali pun susah. hoho. yela tuuh tu laa, kalau boleh usna nak kurangkan sikit on masa skolah nanti. hee. ok yea ? tapi usna memang perlukan sokongan padu daripada korang. lagi lagi bab komen. hukhuk. T_____T :D at least komen , 2 perkataan pun jadi laa. ngee~ oke ? usna tak kesah pun follower berapa, komen pun cukup. oke ? MyEm0.Com

dah dah, berbalik kat topik. yeah. favicon ? ape tuu favicon ? nie dea..... korg jgn buat tak paham lak yea. huahua. bagi sebijik kang baru tau. :P




 

haaa, nie contoh favicon. imej imej kat tepi tuu. comel kan ? agaga. korang nak buat ? haaa, stay tuned ! :D sambil tu usna promote jap link-link kat atas tuu. yang paling atas paling recommended. hoho. act senang jea nak buat favicon nie. & dea tak memberatkan blog.
link blog pun rasa comel jea. heh. :P tapi alert ! IE user slalunya takleh nampak favicon nie. taktau la nape. :)

mula mula ;
korang pergi Edit Html, search </head> menggunakan Ctrl+f. :)
lepas tu ;

paste kan kod tu dibawah </head>
replace kan url-favicon dengan URL favicon yang anda suke.contoh macam kat bawah nie.





antara contoh favicon & URLnya ;


 http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/camera-smilehappyy-stop.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/ribbon-yellow-1.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/ribbon-pink-1.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/ribbon-blue-1.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/battery.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/staryellow.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/starblue.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/starpink.gif
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/handbag.gif
  http://i293.photobucket.com/albums/mm62/happyy-stop/heart-in-speakbubble.gif
http://i187.photobucket.com/albums/x120/candy-girl-92/sweetblue.gif
  http://i746.photobucket.com/albums/xx104/arcanebite/favicon.png
http://dl6.glitter-graphics.net/pub/137/137456a7yi159cti.gif
 http://dl8.glitter-graphics.net/pub/589/589228gtdzvf8onz.jpg

yeay ! siap pun. siryes penat betooool buat tutorial favicon nie. haihhh. :) kalau ada sapa-sapa yang guna bagitau la yea. usna bole tengok-tengok plus menghangguk tanda comel sebab usna yang buat tuto nieh. haha. kalau korang taknak favicon macam nie, korang boleh search kat photobucket. amek yang Direct Link yea. goodie luck !
 :)

double credits to : making-sweetness && alya

Label:

dorang takde keje kot.
Ahad, Disember 27, 2009 | 10:36 PTG | 4 comments
kelmarin secara rasminya Kak Aliya menjadi isteri orang. tahniah akk ! :) cepat jea. :) tahniah gak buat Pak Lang & Mak Lang. dah ada 2 menantu daah. iskk. bestnya. haha.

haaa, time tu jugak kerabat Kedah mai Johor. kira nak meriahkan lagi la nie. ekeke. tapi kan tapi kan, di sebalik kebestan nye tuu, ada cerita usna nak bagitau. hee. nak tau apa ? stay tune !




tengah usna duduk-duduk sambil pasang telinga, termeletus lah satu topik yang agak menarik. mata usna yang layu lagi kuyu terus jadi segar macam ayam dipanggang. heh. :P

heii, korang tau tak Rompak tu apa ? usna taknak bagitau Rompak tuu apa, tapi korang dengar story nie ea. :)

badut - perompak / penjenayah

story Paksu ;

usna taktau nama dea sape. nak panggil elmo boleh ? haha. hentam je laaa. :P elmo nie keseorangan naek motor nak balek umah. korang penah tengok kan gua ? haaa, kalau yang nie gua kat jalanraya. alaaa, senang cite macam terowong. hoho. susah sungguh nak sebut ! :P okeoke, elmo nie keseorangan naik moto. dlm perjalanan, dea kena lalu kat gua tuu. bila nak kluar jee gua tuu.... aiyark ! tibatiba sehelai sebilah parang zuppp nak lesing kepala elmo nie. alhamdulillah dea sempat tepis dengan lengan . kalau takk, nauzubillah. motor dea habis terbalik laa. panik. lepas badut tuu rompak habis, dea bole reverse mintak henpon pulak ! eh eh, da bagi keropok nak sos pulak yea. apa nak jadii da. yang best kan, elmo nie pakai jaket. bila dea raba & cari henpon tuu, tak jumpa ! dea fikir fon tu jatoh masa motor tu jatoh. tapi, sebenarnya henfon tu dalam jaket dea je. haha. at least, fon selamat. :)

lengan dea cedera sket. tp memang hebat btol lengan dea. paksu kata dea slalu minum susu. hee MyEm0.Com
story baba ;

haaa, story nie usna bole cite detail-detail. sebab ayah usna yang hadapi sendiri. :) dah lama daa kes nie, 2006. :) time tuu maghrib. ayh sye nak pegi bank. tengah dalam kereta ontheway nak keluar, tetiba je badut tu datang rentap baju. erkk, ayh sye dengan drastiknya tarik pintu kereta then plan nak lock terus, so badut tuu menonong je kat luar. haha. tp badut tu memang dasar badut, dengan drastiknya jugak dea pi selit parang kat pintu. haiyoo. mana boleh tutup dah pintu. :( dengan drastiknya jugak, dea tarik ayh sye & dea bwk lari kereta tuu. huuuu~ tak malu punya badut. :P nanti saye nak jalanjalan guna kereta apa lagi ? :P MyEm0.Com

;) heh. korang ingat da abes, blom agii. ada part yang best & drastik agi. MyEm0.Com selang berapa hari, tibatiba dekat depan rumah sye ada sebuah beg. jengjengjeng haiyooo. seram tau. ada apa laa dalam beg tu ehh. baby ? teddy bear ? hukhuk. korang nak tau ? act tu beg yang ada dalam kereta ayh usna tuu. yaa. beg tuu la yang ada dokumen & pasport blabla. hee. baek jugak kan badut tuu. dea nak kereta jee taknak beg. haha. kdgkdg lawak la badut nie. dah badut tu badut jugak la ehh. tapi alhamdulillah, akhirnya dorang kena tangkap. :) diorang guna kereta ayh usna tu nak rompak kedai lain pulak. haha. pandai je badut ni. :)

story Pak Ngah ;

heh. cerita Pak Ngah nie syok. ada kee tengah Pak Ngah sye syok naek motor, kat traffic light. tibatiba jee minta duet. heh. ape laaa. mintak duet takpe jugak. tapi siap sebut amount lagi. sebut amount takpe lagi. tapi dea mintak 5rm jee ? MyEm0.Com hahaha. tak tahan usna dengar story Pak Ngah nie tau. nasib baik Pak Ngah sye baek, dea pi bagi la 5rm tuu. dea nak beli alatulis kot untuk naek skolah nanti. takpetakpe.

badut paling baik penah usna dengar. ekekeke.

story Mak Ngah ;

last story. huh, cukup cukup empat. :) mangsa dikenali sebagai Karipap oleh cheHusna. si karipap nie asalnya lelaki. tapi gatal sangat nak jadi perempuan. eheh. takpe. jom tengok apa jadi dekat karipap. :)
karipap nie kena tangkap bawak masuk dalam rumah kosong oleh dua orang badut tak bertanggungjawab. dua badut nie seksa dea sebab bak suruh dea bagitau akaun apentah. tak jelass pulak cite nie. tapi memang kena dera laa kat situ. :) dea diselamatkan oleh jiran-jirannya yang bertindak drastik menelefon polis. hee.
yang best kaan, lepass kejadian tuu, karipap nie terus jadi lelaki sejati. haha. ada hikmah sebalik kejadian ini... :) :)

tahniah karipap. hee. macamane laa awk jadi lelaki sejati ehh ?

agagag. badut takde kejeee. :)

Label: ,

LELAKI time saya kecik. :P
Jumaat, Disember 25, 2009 | 5:26 PG | 5 comments
alamak, tiba tiba je teringat time kecikkecik dulu. alahai, comel nya. :P jangan terasa, sume bende saya cakap comel. agaga agaknya, nak tua agaknya husna nie ehh. kalau tak, takkan selalu teringat cerita lama. tak gitu ? hoho.

entri nie lebih kepada personal. jadi usna tukar ganti nama diri tau. :) terimakasih atas kerjasama.
apa yang penting ???!

 
dad - ye, beliau insan lelaki pertama dalam hidup aku. bangga ada ayah seperti beliau. :) sebab ?
dia the best father in the world ! yaa, aku tahu semua father the best, apa salahnya saya feeling. hesh. :P
yang saya ingat, umie pernah cite, time tu ayah saya baru balik dari keje. umie suruh kasi makan, *heh, macam kucing je. bape minit lepastu, umie nampak dua-dua TERtido ulang ya. TERTIDO dengan sudu kat tangan, tangan masih pegang mangkuk. *keadaan mulut aku tak tahu lah. :P heh, macam sweet jea. haha.


time kecikkecik, banyak jugak la usna kawan dengan lelaki nieh. ye laa, time kecikkecik comel tu laa nak ramai ramai kawan. baru best. bole buat team bola ke ragbi ke. heh.

story 1:

udin nama dea. muda setahun je. kiterang kenal pun sebab nenek dea jaga husna masa kecikkecik. kiranya dea antara orang pertama jadi kawan husna. ye laa, masa tu husna belum sekola lagi oke. ABC pun tak kenal. makanan kee abjad tu ? hoho. kiteorang agak nakal kot. haha. penat & kesian dengan acik yang jaga husna tuu. kadang-kadang kiteorang main kat ruang tamu. tanam pokok bunga la, menari ntah pape la. haha. tu sume kan saya yang ajar. sebab saya paling muda. :P tapi bila masuk tadika jee, husna makin sibuk. ceh. haha. tp siryes cekgu suruh tulis abjad ABC tu satu muka. ekeke. kadang kadang diorang bosan, diorang kacau. ada patut tengah husna syok layan tv, dorang bongkar beg comel husna pastu diorang conteng buku aku ! ARGHHHH. berapi. grrrr. usna ingat lagi dorang conteng dengan kaler merah. atoyy. cuak betul nanti cikgu marah macamane ? haha. maklum budak kecik. :P

to udin ; kat mana awk skang ehh ? dulu-dulu kiteorang penah satu skola, kiteorang buat dek je kalu terserempak. stiap kali serempak awk jee, trus trgat rumah nenek. rindu dea........ :(


story 2 :

hoho. nie usna tak ingat pulak nama dea. ntah tak ingat atau dea tak bagitau. heh. tapi siryes usna ingat sangat al-kesah nie. tapi susah sket nak cite. hoho. usna detail kan satusatu yea. dea nie kiranya jiran usna duludulu. skarang usna da pindah daa. sebenanye dea nie bangsa india. hee. hebat tak usna ? menghidupkan Satu Malaysia. :P dalam time tuu, usna kira dea dah besar dah. siap boleh bawak basikal takde roda agi. :D terer kan ? usna time tuu guna baby-walker. huhuk. tengah umie & adek usna mkn kat dapo, usna keluarmasuk rumah sebab jumpa dea. bukan jumpa ape, dea bawak basikal round-round satu taman. kejap kejap singgah kat pagar umah usna. hoho. dan nak jadikan cerita, usna dengan baik hatinya nak bagi dea biskuut. haha.inagt agi, biskut sayur. baik betul. siap letak dalam plastik hijau agi. korang boleh bayangkan berapa banyak biskut yang usna bagi ? ekeke.entah sebenarnya umie usna suruh bagi dalam tuppaware, tapi usna tak nak. out-dated katanya . haha.

acii, igt ama lagi ta ? ayoo. ama ada nak bagi biskut tapi aci takmau. acii malu kot. hoho.


story 3 :

haiyoo. budak laki ketiga nie pun usna taktau nama dea. tapi kiteorang nie jiran kat kampung belah umie. usna malu la nak tanya umie pulak nama dea sape. heh. cari masalah tuu. yup, dekat jee 'umah' kiteorang. jalan kaki takyah pakai selipar pun boleh. siryes. haha. masa kecikkecik kiteorang boleh kira kamcing jugak laa. dea selalu datang umah tok usna. baik kan dea ? lelaki mithali namanya tuu. hoho. kadang kadang kiteorang main komputer samesame. haha. ya allah ! kalau ingat balik, comel betul. haiyooo. tak silap, kiteorang nie sama umo. usna dengan sepapat kat sana pun tak penah rapat camtu. hehe. kalau balik kampung je, teringat je cite lama. nampak sangat lama tak balek kmpung. muahaha. mklum, jauh kan. :)

agak agak, awk igt sy tak ehh ? haih, lama tak balek Kedah. awk kemsalam kan kat lembu tok jiran sebelah tu yea. tapi kalu sy balek pon, takkan sy nak tego, wat malu jee. :P lagipun kalu sy tersalah kecek cemana ? habis laaa. sy ingat lagi, dulu suara awk kecik je. mesti sekarang matured kan ? heh. ada time tuu, sy amek angin smbil jenguk kat tingkap, terpandang rumah awk. haiyoo. zaman budakbudak nie best betul.


story 4 :

daus nama dea. agaga. nie kawan masa skolah rendah. darjah 3 duludulu. :) time tu husna tengah syok main teropong dengan jazz, dea pi tendang kerusi dr belakang. geram maa ! 2 3 kali takpe. nie macam cari pasal jee. haish. usna gi kejar dea. hahaa. tp kejap jee. baru je kejar, usna duduk balik. nangis. ulang taip ; MENANGIS ! muahaha. padan muka awk. :P awk takut tak tengok sy nangis.? ekeke.

haha. daus, sy pun taktau awk skolah kat mane skarang. tp sy nak ckp, awk jgn wat org lain nagis cam sy lak. ksian tau. sy mmg geram betul2 kat awk time tuu. tp skarang tak. benda tuu jadi kenangan dah. :) tp tak sangka ada cikgu masuk kelas time tuu, terus cikgu fikir bukan2. sy nangis, satu kelas sorak. huhu.

nota kaki ; zaman kanakkanak memang best ! jum cite kat cucu esok. :P
to husna 6tahun yang lalu, saya rindu awak................ :)

Label: ,

tuto ; double underline
Rabu, Disember 23, 2009 | 11:46 PTG | 5 comments
yup, kami tau dah berlambak lambak tutorial nie macam kat pasar lambak. tapi kali nie kami ada nak bagitau sesuatu. hoho. macam best jee. oke oke, nak tau ? jom baca sampai habis !

macam best je nama dea, double. kalu yang first time dengar perkataan nie > double underline.. yup, akak eceh nak bagitau adek-adek sekalian yang double underline tu macam nie ;

DOUBLE UNDERLINE

akak akak, tak nampak papepun. tulisan je beso. cuma nampak ada garis-garis bawah tuu. eheh. ape tu ?
*panggg ! bunyi lempang diri sendiri. :P

haha. sabarsabar.takpe, kami anggap korang dah faham. kalu tak paham jugak, korang tanya la kucing kami. dia lebih mengerti. :P erk, sudaah.

yup, direct to edit html. mula-mula korang kena cari /*header. haa, kalu korang tak jumpa, korang try cari /*headings pulak tau.

u {





text-decoration:underline; border-bottom: 2px double #000000;}

korang gantikan 000000 dengan htmlcode colour korang suke. ;) gi sini > linky
 
letakkan kod tu kat atas /*header atau */headings dan tanpa ragu dan dengan excitednya korang picit save templates. :)
 
jadi, sekian. :)

Label:

taggie Kenali Diri Anda
Selasa, Disember 22, 2009 | 4:52 PG | 4 comments
:) berjumpa kita lagi yea. act ada banyak story tau usna nak cerita. tapi cat usna sedang sakitselsema jea padahal. :P kenalah usna layan dea dengan penuh lemah lembut yea. :D

kali nie usna kena tag dengan sys Tasha. double thanks sis !


1) Siapa kah nama penuh anda?
  * act segan untuk mengakui apatah menulisi. :P korang pikir la yea.
rasa nya blues clues dah terang bagi. hoho. tapi usna sukee sangat guna nama nie > hunanemo

2) Apakah tarikh lahir anda? 
* agak malu jugak nak bagitau. haha. tapi takpe laa. usna tau korang nak tau kan.. :P
 26 Ogos  bersamaan 11 JamadilAkhir . ngee~

3) Anda berasal dari mana?
 * erkk, jangan tanya ! ini akan myebabkan usna penat nak jawab. nnti korang mual pulak kang. :P
oke, usna lahir di Terengganu, dibesarkan di Johor & umie usna asli Kedah sana.
kan kan. korg mesti mual ++ juling. betul tak ? jadi korang pilih la mana asal usna.
adakah Tejodah ? hahahaha. :P

4) Apakah tabiat anda yang tidak di ketahui oleh orang lain?
 * tabiat ? erkk.gagap usna suke senyum kambing dengan kucing biarpun dea kucing bukan kambing. kahkah. :P

5) Apakah nama panggilan anda?

  * macam-macam. aten,huna,usna. :D pilih la yea.

6) Apakah coklat kegemaran anda?
 * Nestle punya brand. yang flavor susu tuu. alaaa, yang ada chip coklat tuu.

7) Apakah warna kegemaran anda?
 * addicted koko & oren. tapi act tak kesah pun, asalkan ia bercombined.


8) Apakah blog yang paling anda gemar untuk di lawati?
 * sejujurnya usna suke lawat blog nie > :):):) ahaha. :P

9) Antara KFC, MCD, PIZZA dan BIG APPLE, yang mana jadi pilihan anda?
  * alamak ! nak nasi goreng kampung ! :P prefer pizza kot ? lagi lagi milkshake dea. :D

10) Anda nak bagi tag ini pada siapa?
  * sume followers ! yeay yeay. :D


p/s; kalu da jawab. inform tau !

Label:

tutorial pertama.
Rabu, Disember 16, 2009 | 6:57 PTG | 3 comments

haha. cakk ! buat pertama kalinya usna terasa je nak buat tutorial. eceh.
ye laaa, nanti kalau usna sendiri nak guna, boleh laa usna cari kod kat sini jea.
tak payah ngade-ngade mntak tolong orang lain. huhu. :P

oke, buat pengetahuan tuto ini nama Spoiler. aduhhh. jangan la tanya pulak kenapa namanya spoiler.
dah mak ayah dea bagi nama Spoiler nak buat cemana. hakhak. :P

<div><div style="margin-bottom:2px;"><i><b><small>mak pesan: </small></b></i><input value="Show" style="margin: 0px; padding: 0px; width: 60px; font-size: 10px;" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Hide'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Show'; }" type="button"/></div>
<div style="border: 1px inset ; margin: 0px; padding: 6px;"><div style="display: none;">belajar rajin rajin</div></div></div>

bila korang dah letak kod tuu, maka akan terjadi seperti ini....


mak pesan :

belajar rajin rajin.., kenapa bukak komputer ? haha

yup, macam eksklusif je kan ? output pendek jea tapi kod punyalaaaa panjang.
hadododododi.. :P pstt ; credit to Ezany-kun. tanx bro ! hehe.

p/s:: mak pesan dengan belajar rajin-rajinblabla korang boleh tukar jee.


lagi satu, Spoiler nie bukan word je, gamba dengan video pun boleeh.
haaaa,, takkan itu pun nak suruh usna ajar kot. hehe. :P


oke oke, kalu korang tak suke dengan border die., korang tukar kod ini.

border: 1px inset  >>  border: 0px inset


pstt; rasa nya macam best je buat tuto. kahkah. kalau tak malu korang request je laa. insyaallah aiman usna tak kesah.. :P  kalau usna free laa. hehe.


Older Post | Newer Post



Writing is an art bebeh. Lantak ler kita nak tulis stail lagu mana. Asalkan orang paham sudah.






Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha